Više ne čekam satima na njegovu poruku ili poziv.
 Foto: iStock
Zna što želi

10 ljubavnih grešaka koje zrela žena više nikad neće ponoviti

Psihologinja Elena kaže da je tek u zreloj dobi istinski upoznala samu sebe i sad konačno zna što želi u vezi, te neće pristati na ništa manje od toga.

- Imam 42 godine i s vremena na vrijeme volim reći kako ne vjerujem u ljubav, romanitku i sreću koja traje godinama. Nekoć sam znala 'piljiti' u mobitel po cijele dane iščekivajući poruku od dečka, zbog njega sam bila spreman otići na drugi kraj svijeta, kupovala sam skupe darove samo da ga usrećim, stalno sam mu kuhala omiljena jela... Sve se ovo događalo s različitim muškarcima, neke od njih sam voljela i s nekima sam živjela. Danas, nisam baš spremna na sve to, no da li to znači da više ne mogu voljeti - zapitala se psihologinja Elena.

Upoznala je sebe

Dodaje da je tek u zreloj dobi istinski upoznala samu sebe i sad konačno zna što želi, te neće pristati na ništa manje od toga. Naravno, ako smo uspješni, ne znači da želimo biti usamljeni. Želimo ljubav, toplinu i vezu jednako kao što smo željeli u 20-ima, no nismo spremni, govori Elena, činiti sve samo da nas partner ne napusti. Zrelost je doba kada se zaista susretneš sa samim sobom. Nakon mladenačke zasljepljenosti i razmišljanja o žrtvovanju, počinjemo živjeti za sebe. I kao što Omar Khayyam kaže: 'Ne trebam onoga, koji ne treba mene'.

Greške koje psihologinja Elena više ne ponavlja

1. Ne čekam da me nazove ili pošalje poruku

- Ili mu sama pošaljem poruku ili izbrišem brojeve onih koji ne mogu naći minutu da mi pošalju: 'Oprosti, danas sam zauzet, nazvat ću te kad stignem' - govori Elena.

2. Ne idem na spoj ako mi mjesto ni vrijeme ne odgovara

Elena smatra da ako muškarcu nije stalo do ženinih želja, onda mu zapravo nije stalo ni do nje. I to je muškarac kojeg ne trebate u životu.

3. Ne opraštam mu kada ne dobijem poklon za rođendan

Priznajem, volim muškarce koji su spremni potrošiti novac na ženu koju vole. Oni koji škrtare na novcu, najčešće škrtare i na svemu ostalom. Još i ako zaborave datum koji je bitan njegovoj partnerici, samo pokazuju da je ne cijene dovoljno.

4. Ne tražim opravdanja za njegov manjak ambicije

To ne znači da je novac sve što trebam od muškarca. Kad smo u 20-ima i 30-ima još se tražimo, iznajmljujemo grozne stanove, mijenjamo poslove. No, po meni bi muškarac s 40 trebao imati pristojan stan, te bi mu karijera trebala biti bitna.

5. Ne šutim kada mi se nešto ne sviđa

Naravno da neću izluditi partnera svojim prigovorima, no ima stvari koje partner neće primijetiti, jednostavno zato što je drugačiji od tebe. Ako se plašim brze vožnje, reći ću mu to. Neću mu davati nikakve signale, ljutiti se što on to ne primjećuje i slično.

6. Ne bojim se postaviti bilo kakvo pitanje. I spremna sam na odgovor

Dok smo bile mlađe, bojale smo se dečku postaviti neka pitanja. Najčešće jer smo se bojale odgovora. Ono što ne znamo, ne boli nas, zar ne? No, upravo s tim nedostatkom jasnoće povrijeđujemo same sebe. I zato, sve karte na stol!

Foto: iStock
Ako je prije i sjedila uz mobitel ili telefon čekajući da se ON javi, sad to više ne čini.

7. Više ne miješam seks sa ljubavlju

Za mene je ljubav kada mi muškarac izglača košulju, kada se sjeti kako mi se mačka zove, kada zna koliko šećera stavljam u kavu, kada me iznenadi sitnicom. Ako nema ničeg od ovog u vezi, već samo seks, onda znači da samo spavamo zajedno.

8. Nisam ljubomorna na njegove prijatelje li posao

Ili na njegovu djecu iz prijašnje veze. Ako me muškarac voli, naći će vremena za mene. Bez obzira na pretrpan raspored, nogomet s dečkima, kavu s prijateljicama. Ako oboje nađemo vremena jedan za drugoga, onda je naša veza ok. No, ako samo ja nalazim vremena za njega, a on je stalno zauzet, tu nešto nije u redu.

9. Ne glačam njegove košulje. Ne volim glačanje

Ne volim glačati ni svoju odjeću, a kamoli tuđu. Elena smatra da ako je muškarac voli, sam će izglačati svoje majice.

10. Ne pretvaram se samo da bih ga zadivila

Ponekad kada upoznam nekog znam biti bezobrazna, cinična, previše otvorena. Onaj, koji me zaista želi upoznati, uvijek može saznati više o meni. Nema mi smisla glumiti nekoga tko nisam.


A vi? Što ste vi naučili o ljubavi svih ovih godina? Podijelite svoja iskustva...

Linker
16. studeni 2023 20:47