adidas Runners Zagreb
Priča jedne trkačice

Zašto volim trčanje i zašto baš tu fizičku aktivnost preporučam svima

Sasvim iskreno, teško ćete se motivirati, bit će naporno, ali osjećaj nakon treninga je neopisivo dobar. Trčanje je lijek za dušu i tijelo: apetit mi je bolji, imam više energije, bolje spavam, učvrstila sam noge i stražnjicu, a osim tijela treniram i mozak. Obećavam, preporodit ćete se

Trkači imaju barem 20 posto više energije u odnosu na ‘netrkače‘, a više od 40 posto onih koji su uveli češće treninge tvrdi da su razvili pozitivniji pogled na život – ovo su rezultati globalnog adidasovog istraživanja koji su potvrdili moć trčanja kod pozitivne transformacije života i poboljšanja tjelesnog i mentalnog stanja. Osim toga, jedan od tri ispitanika naveo je dobrobiti trčanja za mentalno zdravlje kao jedan od glavnih motivacijskih čimbenika. S tim se slaže i Lucija Ljubej, velika obožavateljica trčanja i trenerica u adidas Runners Zagreb timu.

image
Lucija Ljubej

„Trčanje je znatno utjecalo na moje fizičko i psihičko zdravlje. Na psihičko vjerojatno i više. Imam bolji apetit, bolje spavam i imam jako puno energije tijekom dana. Bolje se osjećam i bolje izgledam: noge i stražnjica su mi se učvrstili i dobili oblik kakav sam oduvijek htjela“, samo su neki od benefita trčanja koje mlada Zagrepčanka nabraja u dahu. Ako je itko obožavatelj trčanja, ona jest. I zato sada s početkom nove sezone i dolaskom toplijeg vremena poziva sve koji još nisu otkrili čari trčanja da odrade svoj prvi trening.

Od malena se bavi sportom, no tek s dolaskom na studij počinje njezin ozbiljniji interes prema trčanju.

„Već sam na prvoj godini otrčala svoj prvi polumaraton, a nakon toga su uslijedile i brojne druge utrke. Wings for Life je najposebnija među njima. Tu sam utrku trčala tri godine za redom i taj osjećaj zajedništva, pomaganja drugome i sreće koju pritom osjećate ne može se opisati riječima. A trčati volim jer je to jedina aktivnost u kojoj izađem iz kuće i samo krenem gdje god želim. Nema putovanja do dvorane, teretane, igrališta, nema ograničenja... Ja biram rutu, tempo, duljinu i ne ovisim o dobu dana ili vremenskoj prognozi. Trčati mogu i kad je vruće i kad je kiša i kad je snijeg. Nema pravila. Trčanje mi predstavlja svojevrstan bijeg od svakodnevnice i tada razmišljam jedino o ritmu disanja i koracima, kao da letim. A još je lakše ako trčite u paru ili grupi. To je idealno za one kojima nedostaje motivacije. Ostavite se izgovora, postavite si realne ciljeve i nakon ispunjavanja istih se nagradite. Najbitnija stvar je da krenete, jer često puta motivacija dolazi kao posljedica aktivnosti, a ne aktivnost kao posljedica motivacije“, govori nam Lucija svoje iskustvo.

„Važno je da um vlada tijelom, a ne obrnuto“, dodaje. Tijelo će htjeti odustati kada je umorno i zato je bitno da tijelo ne govori umu što da radi. „Tijelo nije nikada umorno ako um nije spreman odustati. Zato treba dopustiti umu da dođe do daha, a zatim naredi tijelu da to istrči! U trčanju nije udaljenost najveća prepreka koju moramo proći već smo mi sami sebi najveća prepreka“, objašnjava Lucija.

No da se ne varamo, kaže, nije uvijek lako. „Teško se pokrenuti, trening zna biti naporan, ali poslije treninga se osjećam sjajno. Naravno da je bilo perioda kada nisam bila redovita s treninzima, ali sam onda shvatila da trčanje jako dobro djeluje na mene i da imam puno više energije za obavljanje ostalih aktivnosti u danu. Kada nemam motivacije za odraditi trening, pokusam se na bilo koji način izvući iz sobe i motivacija se stvori u prvih nekoliko minuta treninga. Kod mene trčanje najčešće prethodi motivaciji umjesto obratno. Jedan od trikova kako to postignem jest da se dogovorim s nekim za trening - tako se natjeram da imam obavezu i ne otkazujem trening“, savjetuje.

image
adidas Runners Zagreb

Tijekom ove pandemije upravo ju je trčanje ‘spasilo‘. „Nakon dvotjedne samoizolacije raspoloženje mi je bilo na nuli. I dalje je sve bilo zatvoreno, ali ja sam imala trčanje koje mi je pomoglo da stvorim dojam da su stvari koliko – toliko normalne i da ne živim u nekom paralelnom svemiru. Dan sam si organizirala oko treninga i nekako sam prebrodila to razdoblje koje mnogima teško pada. No neovisno o karantenama, trčanje zaista najviše trenira mozak jer je najvažnije ne odustati“, kaže.

„Za trčanje mi ne treba niti puno skupe sportske opreme. Važno je imati dobre tenisice, a zadnje koje sam nabavila i kojima sam oduševljena su adidas ULTRABOOST 21. Vodeći tim adidasovih dizajnera i inovatora u razvoju proizvoda usko je surađivao s adidasovom trkačkom zajednicom kako bi stvorio novu siluetu koja nadograđuje originalni ULTRABOOST model te kako bi pritom osigurali novi, hrabar i drugačiji dizajn u kombinaciji s najnovijim trendovima u tehnologiji performansi. Njih morate probati“, zaključuje Lucija. „Čekam vas na treninzima adidas Runners Zagreb tima“.

image
adidas Runners Zagreb
Linker
18. travanj 2024 18:26