Almagea Thyroideal+
promo
promo

Zašto i kako trebamo kontrolirati zdravlje štitnjače?

24. rujan 2021.
Jeste li u zadnje vrijeme doživjeli simptome poput umora, iscrpljenosti, bezvoljnosti, nervoze ili vidjeli na vagi pokoji kilogram više? Imate li neuredan ciklus ili problema sa „sporom“ probavom/konstipaciju? Teško se koncentrirate i jednostavno nikako niste na 100 % svoje snage i energetskog kapaciteta?

Ako je vaš odgovor većinom „da“, onda nastavite čitati jer ćemo u nastavku teksta pričati o malenoj i jako važnoj žlijezdi – štitnjači. Nepravilni rad štitnjače može utjecati na pojavu mnogih neželjenih promjena – u pogledu psihičkog i fizičkog zdravlja.

Više od 200 milijuna ljudi na svijetu ima problema s radom štitnjače, a njih gotovo 50 % je nedijagnosticirano. Ova skupina bolesti zauzima drugo mjesto u skupini endokrinoloških bolesti (odmah iza šećerne bolesti). Istraživanja pokazuju da je kod žena učestalost nepravilnosti u radu štitnjače do 10 puta veća u odnosu na muškarce. Bolesti štitnjače često su udružene s drugim bolestima žlijezda s unutarnjim lučenjem i autoimunim bolestima, srčanim bolestima, problemima u trudnoći, depresijom, kroničnim stresom i anksioznošću stoga je potrebno „slušati“ svoje tijelo i obratiti pozornost na disbalans, a ne ignorirati simptome.

Upoznajmo se sa štitnjačom i otkrijmo zašto je važna

Štitnjača je žlijezda smještena u sredini donjeg dijela vrata te čini važan dio ljudskog endokrinog sustava. Sastoji se od dva režnja – desnog i lijevog, a oba režnja zajedno podsjećaju na leptir.

Krase ju opisi poput glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi, direktno utječu na stanični metabolizam što znači da određuju intenzitet i brzinu pretvorbe hrane u energiju.

image

štitnjača

Ukratko: utječe na sve procese koji se odvijaju u tijelu putem dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Oni sudjeluju u održavanju bazalnog (osnovnog) metabolizma stanica, a njihov manjak može usporiti metabolizam do 40 %, dok višak ubrzati metabolizam čak 60 do 100 %. Primjerice, unutar samo jednog dana (24 h ciklus) rad štitnjače može se mijenjati te je isto tako podložan promjenama i s obzirom na godišnje doba i atmosferske prilike.

Osvijestite neravnotežu – „što nam tijelo govori“

Anksioznost, nesanica, bezvoljnost, otečenost lica i vrata, bol i slabost u mišićima, osjetljivost i ispupčenost očiju, ubrzani rad srca, poremećaji menstrualnog ciklusa, osjetljivost na temperaturu, ispadanje kose, konstipacija, neobjašnjive promjene u tjelesnoj masi, loša koncentracija, umor… Jeste li se pronašli u nekom ili više ovih simptoma? Ako ste primijetili kod sebe više simptoma i ako se oni učestalo ponavljaju, možda biste trebali provjeriti svoju štitnjaču.

Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona, posljedično uzrokuje hormonalni disbalans zbog kojeg cijeli organizam ne može pravilno funkcionirati. Premala ili prevelika proizvodnja hormona štitnjače može dovesti do zamjetno lošijeg raspoloženja, potištenosti i depresivnog stanja.

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače te predstavlja drugi najčešći endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi. Zbog nedostatka hormona štitnjače usporavaju se svi metabolički procesi u tijelu što se vidi prema izrazitom osjećaju umora, iscrpljenosti i bezvoljnosti, često popraćeno „nakupljanjem kilograma“, osjećajem napuhnutosti, konstipacije te poremećajem ciklusa.

U slučaju viška hormona (hipertireoza), prvo ćete od simptoma osjećati ubrzan rad srca zbog pojačanog stvaranja hormona štitnjače. Ovo stanje pogađa i do 0,75 % opće populacije Europe, dok dodatnih 1,7 % nije dijagnosticirano.

image

Almagea Thyroideal+

Određivanje serumske razine TSH u 99 % slučajeva dovoljno je za procjenu funkcije štitnjače i najbolji je parametar funkcije štitnjače.

Hashimoto tireoiditis – sve češća autoimuna bolest

Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimoto tireoiditis (kronična upala štitnjače s autoimunitetom). Autoimunitet podrazumijeva da imunološki sustav ne može prepoznati razliku između virusa, bakterija i klica te zdravih tkiva vlastitog tijela, stoga dolazi do stvaranja vlastitih antitijela (autoantitijela) koja djeluju nepovoljno uništavajući zdravo tkivo.

Dijagnoza Hashimoto tireoiditisa postavlja se nakon potvrđenih povišenih nalaza antitijela (u nastavku ovog serijala govorit ćemo više o spomenutim antitijelima i samoj dijagnostici problema sa štitnjačom). Iako samo 50 % populacije ima službenu dijagnozu neke od navedenih bolesti štitnjače, svi bismo pravilnijim načinom života mogli olakšati, zacijeliti i čuvati „svog leptira“ te prevenirati razvoj ozbiljnijih zdravstvenih situacija.

Zdrave navike za povratak u ravnotežu

1. Korekcija prehrane, eliminacija stresa i aktivnost: u liječenju bolesti štitnjače potrebno je prije svega promijeniti stil života

Male promjene su za početak odlične jer daju motivaciju i akceleraciju, a i u konačnici su puno više održive. Vjerojatnije je da ćete (dulje) ustrajati u manjim, ali važnim promjenama nego u nekim teškim i drastičnim koje vam je jako teško napraviti i pokrenuti se u pozitivnijem smjeru.

Pronađite svoj „recept“ kako vratiti organizam u stanje prirodne ravnoteže i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu. Mnogima je dobitna kombinacija:

  • odabir vlastitog meditativnog momenta: nekome je to doslovce meditacija, a drugima kopanje u vrtu ili neki vid umjerene tjelesne aktivnosti (s onim intenzivnima radije pauzirajte dok se ne vratite u svoj balans)
  • kvalitetna, raznovrsna i sezonska prehrana bogata nutrijentima koji smanjuju upalu u organizmu te smanjuju razinu oksidacijskog stresa + (štitnjača voli boje, tako da što šarenije, to bolje)
  • ono što zovemo holističkim pristupom liječenju jer ne smijemo zaboraviti – ne liječimo samo tijelo već i ono neopipljivo: dušu i um.

2. Suplementacija u obliku dodataka prehrani ima cilj prevenirati i usporiti daljnji razvoj bolesti te ublažiti neželjene simptome te svakako kroz unos ključnih nutrijenata poboljšati cjelokupno psiho-fizičko zdravlje zbog pozitivnog utjecaja na ravnotežu hormona, rad metabolizma i stvaranja energije.

Almagea Thyroideal+ kreiran je zbog naglašene potrebe za dodatnom energijom, održavanjem ravnoteže (hormona) i boljim radom metabolizma koji iza 30.- te godine nije više, pa najiskrenije, kao u našim mlađim danima ?.

image
Almagea Thyroideal+

Ključni sastojak ovog dodatka prehrani je sinergija 13 pomno odabranih aktivnih sastojaka, a velika prednost jest što Thyroideal+ možete koristiti i ako sve vegan/ka, trudni ili dojite te ukoliko trenutno pijete neku vrstu hormonalne terapije.

image
Almagea Thyroideal+

3. Supstitucijska terapija, ukoliko je potrebna, u obliku hormonskih nadomjestaka, odnosno sintetskih oblika hormona štitnjače, naravno prema preporuci liječnika.

Želite znati više? Pogledajte video o važnosti štitnjače!

Teme
Linker
16. svibanj 2022 22:26