Almagea Thyroideal+
promo
promo

Vrijeme je da pričamo o zdravlju štitnjače!

24. svibanj 2022.
Jeste li u zadnje vrijeme doživjeli simptome poput umora, iscrpljenosti, bezvoljnosti, nervoze ili vidjeli na vagi pokoji kilogram više? Imate li neuredan ciklus ili problema sa „sporom“ probavom, odnosno zatvor? Teško se koncentrirate i jednostavno nikako niste na 100 % svoje snage i energetskog kapaciteta?

Ako je vaš odgovor većinom „da“, vrijeme je da provjerite jednu malenu, ali jako važnu žlijezdu – štitnjaču. Nepravilni rad štitnjače može utjecati na pojavu mnogih neželjenih promjena – u pogledu psihičkog i fizičkog zdravlja.

Više od 200 milijuna ljudi na svijetu ima problema s radom štitnjače, a njih gotovo 50% je nedijagnosticirano. Ova skupina bolesti zauzima drugo mjesto u skupini endokrinoloških bolesti (odmah nakon šećerne bolesti). Istraživanja pokazuju da je kod žena učestalost nepravilnosti u radu štitnjače do 10 puta veća u odnosu na muškarce. Bolesti štitnjače često su udružene s drugim bolestima žlijezda s unutarnjim lučenjem i autoimunim bolestima, srčanim bolestima, problemima u trudnoći, depresijom, kroničnim stresom i anksioznošću stoga je potrebno „slušati“ svoje tijelo i obratiti pozornost na disbalans, a ne ignorirati simptome.

Upoznajmo se sa štitnjačom i otkrijmo zašto je važna

Štitnjača je žlijezda smještena u sredini donjeg dijela vrata te čini važan dio ljudskog endokrinog sustava. Sastoji se od dva režnja – desnog i lijevog, a oba režnja zajedno podsjećaju na leptir.

Krase ju opisi poput glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi, direktno utječu na stanični metabolizam što znači da određuju intenzitet i brzinu pretvorbe hrane u energiju.

image
Almagea Thyroideal+

Ukratko: utječe na sve procese koji se odvijaju u tijelu putem dva hormona, a to su: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Oni sudjeluju u održavanju bazalnog (osnovnog) metabolizma stanica, a njihov manjak može usporiti metabolizam do 40%, dok višak ubrzati metabolizam čak 60 do 100%. Primjerice, unutar samo jednog dana rad štitnjače može se mijenjati te je isto tako podložan promjenama i s obzirom na godišnje doba i atmosferske prilike.

Osvijestite neravnotežu – „što nam tijelo govori“

Uzmite dvije minute i pogledate simptome niže… Jeste li pronašli podudaranost u većini ili nekima? Ako je više simptoma vaš „vjerni pratitelj“ svakoga dana, vrijeme je da poduzmete korake vraćanja tijela u ravnotežu.

image
INFOGRAFIKA

Izvor: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona, posljedično uzrokuje hormonalni disbalans zbog kojeg cijeli organizam ne može pravilno funkcionirati. Premala ili prevelika proizvodnja hormona štitnjače može dovesti do zamjetno lošijeg raspoloženja, potištenosti i depresivnog stanja.

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače te predstavlja drugi najčešći endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi. Zbog nedostatka hormona štitnjače usporavaju se svi metabolički procesi u tijelu što se vidi poizrazitom osjećaju umora, iscrpljenosti i bezvoljnosti, često popraćeno „nakupljanjem kilograma“, osjećajem napuhnutosti, konstipacije te poremećajem ciklusa.

image
Almagea Thyroideal+

U slučaju viška hormona (hipertireoza), prvo ćete od simptoma osjećati ubrzan rad srca zbog pojačanog stvaranja hormona štitnjače. Ovo stanje pogađa i do 0,75 % opće populacije Europe, dok dodatnih 1,7 % nije dijagnosticirano.

Određivanje serumske razine TSH u 99 % slučajeva dovoljno je za procjenu funkcije štitnjače i najbolji je parametar funkcije štitnjače.

Hashimoto tireoiditis – sve češća autoimuna bolest

Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimoto tireoiditis (kronična upala štitnjače s autoimunitetom). Autoimunitet podrazumijeva da imunološki sustav ne može prepoznati razliku između virusa, bakterija i klica te zdravih tkiva vlastitog tijela, stoga dolazi do stvaranja vlastitih antitijela (autoantitijela) koja djeluju nepovoljno uništavajući zdravo tkivo.

Dijagnoza Hashimoto tireoiditisa postavlja se nakon potvrđenih povišenih nalaza antitijela. Iako samo 50 % populacije ima službenu dijagnozu neke od navedenih bolesti štitnjače, svi bismo pravilnijim načinom života mogli olakšati, zacijeliti i čuvati „svog leptira“ te prevenirati razvoj ozbiljnijih zdravstvenih situacija.

Zdrave navike za povratak u ravnotežu

1. Korekcija prehrane, eliminacija stresa i aktivnost: u liječenju bolesti štitnjače potrebno je prije svega promijeniti stil života

Male promjene su za početak odlične jer daju motivaciju i akceleraciju, a i u konačnici su puno više održive. Vjerojatnije je da ćete (dulje) ustrajati u manjim, ali važnim promjenama nego u nekim teškim i drastičnim koje vam je jako teško napraviti i pokrenuti se u pozitivnijem smjeru.

Pronađite svoj „recept“ kako vratiti organizam u stanje prirodne ravnoteže i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu. Mnogima je dobitna kombinacija:

  • odabir vlastitog meditativnog momenta: nekome je to doslovce meditacija, a drugima kopanje u vrtu ili neki vid umjerene tjelesne aktivnosti (s onim intenzivnima radije pauzirajte dok se ne vratite u svoj balans)
  • kvalitetna, raznovrsna i sezonska prehrana bogata nutrijentima koji smanjuju upalu u organizmu te smanjuju razinu oksidacijskog stresa + (štitnjača voli boje, tako da što šarenije, to bolje)
  • ono što zovemo holističkim pristupom liječenju jer ne smijemo zaboraviti – ne liječimo samo tijelo već i ono neopipljivo: dušu i um.

2. Suplementacija u obliku dodataka prehrani ima cilj prevenirati i usporiti daljnji razvoj bolesti te ublažiti neželjene simptome te svakako kroz unos ključnih nutrijenata poboljšati cjelokupno psiho-fizičko zdravlje zbog pozitivnog utjecaja na ravnotežu hormona, rad metabolizma i stvaranja energije.

Saznajte više o radu štitnjače u ovom videu:

Almagea Thyroideal+ kreiran je zbog naglašene potrebe za dodatnom energijom, održavanjem ravnoteže (hormona) i boljim radom metabolizma koji iza 30.- te godine nije više, pa najiskrenije, kao u mlađim danima.

Ključni sastojak ovog dodatka prehrani je sinergija 13 pomno odabranih aktivnih sastojaka, a velika prednost jest što Thyroideal+ možete koristiti i ako sve vegan/ka, trudni ili dojite te ukoliko trenutno pijete neku vrstu hormonalne terapije.

3. Supstitucijska terapija, ukoliko je potrebna, u obliku hormonskih nadomjestaka, odnosno sintetskih oblika hormona štitnjače, naravno prema preporuci liječnika.

image
Almagea Thyroideal+

Povodom Svjetskog dana štitnjače, 24. i 25. svibnja, Almagea® je za vas pripremila čak 25% popusta na Almagea® Thyroideal+, dodatak prehrani posebno kreiran za zdravlje štitnjače koji sadrži sinergiju vitamina (D, E, skupine B), minerala (selen, cink, jod i bakar), nutrijenata (fosfatidil-kolin) te aminokiselina (L-tirozin).

Teme
Linker
15. kolovoz 2022 00:17