POLIKLINIKA AVIVA:

Kvalitetniji život s aritmijom u novootvorenom Centru za aritmije u Poliklinici Aviva

Kako prepoznati, pratiti i liječiti aritmije u novootvorenom Centru za aritmije

Zdravo srce kuca pravilnim ritmom, čija je frekvencija u mirovanju oko 60-80 otkucaja u minuti, dok su u naporu frekvencije nešto više u skladu s potrebama organizma. Postoje situacije gdje srce ne kuca ritmično ili su srčane frekvencije znatno sporije ili brže od normalnog. Sve poremećaje srčanog ritma nazivamo zajedničkim imenom srčane aritmije, a svaka od njih liječi se na drugačiji način.

Od ove tihe bolesti boluje veliki dio opće populacije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije bolesti srca i krvnih žila najčešći su uzrok smrti u zapadnim zemljama, a ni Hrvatska nije iznimka. Stoga je rano liječenje vrlo važno za poboljšanje očekivanog životnog vijeka i kvalitetu života.


Što je aritmija?

Aritmije su poremećaji srčanog ritma koji ukazuju na to da srce kuca presporo (bradikardija), prebrzo (tahikardija) ili nepravilno. Većina aritmija se može kontrolirati, a neke se mogu i izliječiti. U većini se slučajeva pravilnim liječenjem može nastaviti živjeti kao i prije dijagnoze, međutim ima slučajeva kada se treba zabrinuti.

Neke od najčešćih vrsta aritmija su sinusna tahikardija, sinusna bradikardija, fibrilacija atrija, undulacija atrija, supraventrikularna tahikardija i sindrom sporo-brzog rada srca. Izbor terapije i načina liječenja određuje liječnički tim prema vrsti aritmije, simptomima, te stanju pacijenta.


Koji su simptomi aritmije?

Oni ovise o vrsti aritmije koja je dijagnosticirana. Najčešći simptomi uključuju:

  • lupanje srca (lupanje ili treperenje u prsima)
  • vrtoglavica
  • umor
  • omaglica
  • nedostatak daha
  • bol u prsnom košu


Što je Centar za aritmije u Poliklinici Aviva i kome je namijenjen?

Bez aritmologije, kao jedne od brzorastućih grana u kardiologiji, teško je zamisliti suvremeno kardiološko središte. Zato je u Poliklinici Aviva prepoznata potreba za doprinosom boljoj kvaliteti života srčanih bolesnika. Novootvoreni centar za aritmije u zagrebačkoj Poliklinici Aviva nudi novi, moderniji pristup u prevenciji i liječenju ovih bolesti.

Cilj centra je svakom pacijentu pristupiti individualno i odabrati najbolji mogući pristup, a pritom pomoći pacijentu u razumijevanju njegove bolesti. Centar za aritmije Poliklinike Aviva direktno je povezan sa svim kardiolozima Poliklinike Aviva unutar Centra za zdravlje srca, koji vode brigu o pacijentima od prvih pregleda te, prema dijagnozi, određuju terapiju ili upućuju na daljnju obradu.

U centru za aritmije se primarno liječe osobe s poremećajem srčanog ritma. Riječ je o osobama koje su same zamjetile nepravilnosti srčanog rada, napade brzog lupanja srca ili izrazito sporu srčanu frekvenciju. Osim toga liječe se pacijenti kod kojih su liječnici posumnjali ili dokazali aritmiju tijekom sistematskog ili kardiološkog pregleda te ih uputili na daljnju obradu i mišljenje aritmologa o pristupu liječenju.

Vrhunski tim stručnjaka Centra za aritmije čine liječnici specijalisti kardiologije na čelu s stručnjakinjom za aritmologiju prim. dr.sc Borkom Pezo Nikolić. Centrom za aritmije brojnim pacijentima Poliklinike Aviva omogućena je dodana vrijednost te još jedan korak prema kvalitetnijem življenju.

image
Dr. Borka Pezo Nikolić

„Izrazito mi je zadovoljstvo biti dio Centra za aritmije u Poliklinici Aviva i dati svoj doprinos liječenju pacijenata sa srčanim aritmijama. Smatram da je osobito važno fokusirati se na pacijente s fibrilacijom atrija, obzirom da je to najučestalija postojana aritmija u populaciji. Također smatram da je za kvalitetno liječenje potreban individulani pristup svakom pacijentu. Posebno sam zainteresirana za edukaciju pacijenta, s ciljem što boljeg razumijevanja bolesti i načina liječenja uz kolektivno podizanje razine zdravstvene kulture."

- Dr. Pezo Nikolić

Linker
20. travanj 2024 08:36