Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Kako živjeti šećernu bolest tipa 2 bez dodatnih komplikacija?

Procjenjuje se kako gotovo pola milijuna ljudi u Hrvatskoj boluje od šećerne bolesti tipa dva, a od toga tek je 300 tisuća oboljelih svjesno svoje bolesti, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Šećerna bolest tipa dva velik je izazov za suvremeno zdravstvo, no prije svega za oboljele, kod kojih su iznimno učestale komplikacije kardiovaskularnog i bubrežnog sustava.

Ove godine je Hrvatski savez dijabetičkih udruga zbog osvještavanja potrebe edukacije oboljelih i njihovih obitelji o potrebi prevencije i korištenja suvremene terapije pokrenuo kampanju “Bez dodatnih komplikacija”, o čemu smo razgovarali s mag. Zrinkom Mach, predsjednicom HSDU.

image
mag. Zrinka Mach, predsjednica HSDU
FOTO: Igor Dugandžić

  1. Kako to da ste se ove godine odlučili posebno pozabaviti s problemima osoba s dijabetesom tipa 2?

Obzirom na činjenicu da najveći udio osoba sa šećernom bolešću čine upravo oboljeli od šećerne bolesti tipa 2, smatrali smo da je potrebno pokrenuti kampanju “Bez dodatnih komplikacija” kako bismo ukazali na štetnost kasnog postupanja u liječenju ove česte bolesti modernog doba i podigli svijest o prednostima adekvatne terapije. Hrvatski savez dijabetičkih udruga želi kao najveća i vodeća hrvatska udruga oboljelih od šećerne bolesti te kao ravnopravan dionik u skrbi osoba sa šećernom bolešću pokrenuti javni dijalog o mogućnostima unapređenja liječenja šećerne bolesti tipa 2. Pri tome želimo naglasiti da je osim regulacije dijabetesa vrlo važno osvijestiti potrebe osoba sa dijabetesom tipa 2 i spriječiti pojavu dodatnih kroničnih komplikacija koje su posljedica prekasnog otkrivanja ove bolesti i neadekvatnog liječenja.

  1. Zašto je važno da oboljeli od dijabetesa tipa 2 imaju dostupnu najsuvremeniju terapiju?

Za oboljele od šećerne bolesti tipa 2 važno je da zajedno sa svojim liječnicima što češće nadziru terapiju. Moderni lijekovi pomažu u sprečavanju kroničnih komplikacija, kao što i doprinose dobroj regulaciji šećera u krvi. Budući i da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje troši najveći dio sredstava na liječenje komplikacija šećerne bolesti, čak 88 posto, želimo naglasiti kako je kvalitetnom suradnjom s liječnicima moguće pronaći optimalnu terapiju te minimizirati sve negativne učinke zakašnjelog ili neprilagođenog liječenja.

  1. Kakve su statistike obolijevanja i smrtnosti?

Kada se govori o šećernoj bolesti tipa 2, u Hrvatskoj preko 300 tisuća osoba ima šećernu bolest, no to su samo osobe koje su registrirane i znaju da imaju šećernu bolest. Međutim, gotovo 40 posto osoba ne zna da ima šećernu bolest, te kad to uzmemo u obzir, dolazimo do zaključka da u Hrvatskoj ima oko pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti. Dakle, 12 posto ukupne populacije boluje od šećerne bolesti, koja je treći vodeći uzrok smrti po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2019. godine.

  1. Što bi za održivost zdravstvenog sustava značila bolja i suvremenija terapija oboljelih?

Održivosti stanja zdravstvenog sustava bez sumnje bi doprinjelo smanjenje troškova liječenja nastalih kao posljedica dodatnih komplikacija šećerne bolesti. Dakle, ključno je pravovremeno zaustavljanje i reguliranje komplikacija koje ova bolest često uzrokuje. Dakako, važna je i prevencija budući da 80 posto osoba koje pate od šećerne bolesti ima prekomjernu tjelesnu masu ili su pretili. Također, upravo zbog koronavirusa i činjenice da su osobe sa šećernom bolešću bile spriječene doći na liječnički pregled ili su osjećali strah od zaraze, došlo je i do povećanja broja komplikacija, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Nažalost, iz tog razloga možemo očekivati i lošije rezultate, i povećanje broja osoba sa šećernom bolešću i spomenutih komplikacija što se već vidi u našim bolnicama. Ipak, zdravim navikama, neprekidnim nadzorom bolesti i suvremenom terapijom, moguće je ostvariti poboljšanje kliničkih ishoda, dulji i bolji život oboljelih te dugoročno održivo upravljanje zdravstvenim sustavom.

Tu je posebno važna i podrška obitelji jer je riječ o bolesti koja zahtijeva 24 satnu skrb, promjene životnih navika, redovito uzimanje terapije, a to je puno lakše kad oboljeli zna da nije sam u svojoj bolesti te da ima podršku i razumijevanje članova obitelji.

image
mag. Zrinka Mach, predsjednica HSDU
FOTO: Igor Dugandžić

  1. Što nam možete reći o radu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga?

Hrvatski savez dijabetičkih udruga ima dugogodišnju tradiciju, osnovan je 1954. godine, a u svom sastavu ima 50 udruga diljem Hrvatske. Osim što potičemo osnivanje novih udruga, organiziramo ih i povezujemo s ciljem prevencije i unapređenja zdravstvene zaštite, radimo i na edukacijama osoba sa šećernom bolešću kao i njihovih obitelji. Posvećeni smo i edukaciji cjelokupne populacije, što je vrlo dobra prevencija šećerne bolesti. Pritom težimo i ostvarivanju bolje i jednako dostupne zdravstvene i socijalne zaštite osoba sa šećernom bolešću, bez obzira na spol, dob, mjesto stanovanja, obrazovanje i opredjeljenje.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga provodi značajan broj svojih projekata i programa, no s ovom pandemijom koronavirusa, morali smo se prilagoditi te smo se prebacili na moderne tehnologije i online platforme putem kojih održavamo različita predavanja koja su aktualna i skladu sa svim novostima u liječenju dijabetesa. Ponosni smo i što imamo časopis Dijabetes - slatki život, koji izlazi šest puta godišnje, besplatan je i dostupan diljem Republike Hrvatske. Osim toga, prošle smo godine intenzivirali Info telefon, besplatnu liniju na koju se mogu javiti svi koji žele dobiti pravodobnu i točnu informaciju i savjet. Taj projekt radimo u suradnji s liječnicima i medicinskim sestrama “Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac”, KB Merkur.

  1. Je li teško koordinirati toliko udruga?

Koordinirati rad naših 50 udruga nije lagan posao, ali uz puno dobre volje, međusobne komunikacije i suradnje može se sve i uspjeh je vidljiv. Između ostalog, svi se naši projekti provode u suradnji s našim udrugama i njihovim članovima, što nam nesumnjivo pomaže u našim aktivnostima.

Ovim putem pozivam osobe sa šećernom bolešću da se uključe u rad najbliže udruge jer će na taj način puno više naučiti o svojoj bolesti, a i razmijeniti iskustva s osobama koje imaju iste probleme i najbolje se razumiju.

Više o kampanji pročitajte na: https://bezkomplikacija.dijabetes.hr/

Linker
21. travanj 2024 15:57