Ladival

Kako pravilno zaštititi dječju kožu od sunca?

Dolaskom toplijih dana djeca vole provoditi vrijeme na otvorenom – u vrtu, parku ili ljeti na plaži. Međutim, njihova koža je znatno nježnija i osjetljivija od kože odraslih zbog čega joj je potrebna posebna zaštita kada je u pitanju boravak na suncu. Iako sunce ima svojih prednosti, opekline koje nastanu u dječjoj dobi mogu udvostručiti rizik za razvoj melanoma kasnije tijekom života.

Nezaštićenu kožu sunčeve zrake mogu oštetiti za samo 15 minuta, ali može proći 4 do 6 sati nakon izlaganja suncu prije nego se pojave opekline. Zato je potrebno voditi računa o tome da pravilno zaštitite svoju djecu prilikom svakog boravka na otvorenom.

1. Zaštitite izložene dijelove tijela odjećom

Odjeća tijekom toplih dana treba biti udobna i lagana, ali jednako tako treba prekrivati izložene dijelove tijela ako djeca borave na suncu. Pamuk je idealan materijal jer je prozračan, a istovremeno će poslužiti kao barijera između UV zraka i dječje kože. Kako biste provjerili može li odjeća zaštititi kožu od sunca, pogledajte kako izgleda na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ako je odjeća prozirna, to znači da neće pružiti dovoljno dobru zaštitu.

2. Izbjegavajte boravak na najjačem suncu

Sunčeve zrake su obično najjače između 10 i 17 sati, zbog čega je preporučljivo u tom periodu izbjegavati boravak na otvorenom. Ako to nije moguće, pobrinite se da djeca izbjegavaju direktno sunce tako što će boraviti u prirodnom hladu. Većina oštećenja od sunca nastaje tijekom svakodnevnih aktivnosti, kao što je igra u dvorištu ili šetnja parkom, a ne samo za vrijeme boravka na plaži.

image

NN JJ

Ladival

3. Ne zaboravite zaštititi glavu

Djeca uglavnom ne vole nositi šešire i kape, međutim ovaj odjevni predmet je važan kako bi zaštitio tjeme, vrat i druge izložene dijelove glave koji su nerijetko zanemareni. Pobrinite se da djeca tijekom boravka na suncu nose šešir sa širokim obodom koji će zaštititi lice, uši i stražnji dio vrata. Izbjegavajte slamnate šešire s rupama koje propuštaju sunčevu svjetlost te radije odaberite one koji su izrađeni od čvrsto tkanog materijala kao što je pamuk.

4. Odaberite kremu za sunčanje namijenjenu djeci

Želite li učinkovito zaštititi dječju kožu od sunca, prije svakog izlaska iz kuće namažite ih kremom za sunčanje koja je namijenjena djeci. Kvalitetna dječja krema sunčanje treba imati visok zaštitni faktor (50+), pružati zaštitu od UV-A, UV-B i IR-A zraka te mora biti vodootporna.

Optimalnu zaštitu pruža Ladival sprej za sunčanje SPF 50+ za djecu koji je razvijen posebno za potrebe dječje kože. Njegova bogata formulacija intenzivno njeguje dječju kožu, a zahvaljujući praktičnoj formi u obliku spreja jednostavno se i brzo nanosi. Kremu za sunčanje trebate obnavljati više puta tijekom dana, pogotovo ako se dijete znoji ili nakon izlaska iz vode. Ne zaboravite da vaša djeca uče od vas, stoga im svojim primjerom pokažite kako se trebaju štititi od štetnih sunčevih zraka.

image
Ladival

Više informacija i savjeta vezanih uz dječje zdravlje potražite na: zdraviklinci.centarzdravlja.hr

Linker
21. travanj 2024 11:17