Odaberite cipele za planinarenje koje će vam pružiti potporu tijekom planinarenja.

Jesu li vaše cipele za planinarenje spremne za novu sezonu?

Proljeće je idealno vrijeme za provjeru trajnosti vaših planinarskih cipela. Doznajte koji su to najčešći znakovi njihove dotrajalosti!

Iako će strastveni planinari reći da svako godišnje doba ima svoje čari, većina ih se najviše raduje proljeću kad hladno vrijeme skoro pa nestane, a priroda se iznova budi. Ako je planinarenje i vaša najdraža outdoor aktivnost, onda nakon duge zime zasigurno sve jače osjećate taj zov prirode koji mami na boravak na svježem zraku i odmorom za dušu i tijelo. No, prije nego li se vratite svojoj staroj ljubavi, ipak provjerite u kakvom je stanju vaša oprema za planinarenje – pogotovo planinarske cipele.

Zbog lošeg odabira cipela smo svi barem jednom u životu doživjeli neugodnosti na planinarenju. Iritantni žuljevi, nepodnošljiva bol u tabanu ili gležnju, grozan pritisak na stopalo ili, po mnogima najgori mogući scenarij, osjećaj promrzlih stopala i mokrih prstiju. Svaka od ovih nevolja s lakoćom će divnu i opuštajuću šetnju planinom pretvoriti u pravi pakao. Ove sezone izbjegnite agoniju i na vrijeme uočite signale koji ukazuju da su vaše planinarske cipele spremne za „mirovinu“.

image

Odaberite cipele za planinarenje koje će vam pružiti potporu tijekom planinarenja.

Proučite cipele za planinarenje izvana i iznutra

Dolazak proljeća je savršeni trenutak da preispitate je li vaša planinarska obuća spremna za nove pothvate – i to prije nego li krenete u nova osvajanja vrhova! Testirajte gojzerice, planinarske čizme i cipele za hiking ili treking u kraćoj šetnji prirodom kako bi na njima uočili nepravilnosti.

Najčešći znakovi istrošenosti su:

1. Izlizan potplat

Prvi pokazatelj da trebate novu planinarsku obuću. Najčešći uzrok uganuća zglobova, padova i sličnih nezgoda na planinarenju uzrokuje upravo ravan đon. Cipele za planinarenje s razlogom imaju umjeren ili jako izrezbaren potplat kako bi planinaru dao potporu kod održavanja ravnoteže pri penjanju, ali i osigurao savršeno prianjanje za sve vrste staza i u svim vremenskim uvjetima, pa čak i na vrlo sklizavom terenu.

2. Napuknut međupotplat ili vidljive vodoravne linije na srednjem dijelu đona

Nagovještaj su manjka udobnosti, posebno tijekom dugog pješačenja. Svrha srednjeg potplata je apsorbirati udarce na gležnjeve, koljena i kukove, a čim izgubi tu „magičnu moć“, planinar osjeća umor u nogama i bolove u gležnjevima.

3. Mokre čarape

Jasan znak da je vodootporan materijal izgubio svoju funkciju ili su se tvornički šavovi kod spajanja materijala jednostavno rasparali. Vodootporni materijali također imaju svoj vijek trajanja, no vašim cipelama za planinarenje se može produljiti „život“ uporabom spreja za obnavljanje vodootpornih svojstava i poboljšanje razine otpornosti.

4. Oštećena potpora za gležanj

Mnogi se i ne sjete pregledati unutrašnjost cipele, koja je zapravo od vitalne važnosti za stopala. Unutrašnji dio gornjišta sastoji se od spužvastog jastučića i mekane tkanine koji pomažu gležnju i Ahilovoj tetivi da se ne naprežu. Ako je taj dio postao tanak, poderan ili je jednostavno izgubio svoju formu, tada planinar osjeća nelagodu na tom gležnju i svjesno prenosi cijelu težinu tijela na drugu nogu. Povećano opterećenje na samo 1 gležanj i tetivu može dovesti do vrlo ozbiljnih ozljeda.

5. Dotrajali uložak

Moderne cipele za planinarenje imaju uloške od vrlo moćne EVA pjene koja, nažalost, ipak nije imuna na habanje. Istrošeni ulošci vrlo lako stvaraju bolove u zglobovima i mišićima i žuljeve, zbog čega planinar često gubi osjećaj za ravnotežu i umanjuje mu se želja za budućim odlascima u planine.

image

Hervis trgovinama možete pronaći različite gojzerice.

Uzmite u obzir i prijeđenu udaljenost te održavanje

Postoji nepisano pravilo da se cipele za planinarenje zamijene novim parom nakon prijeđenih 1000 - 1500 kilometara, odnosno nakon 6 mjeseci korištenja. Dakako, ovaj podatak je okviran jer vijek trajanja gojzerica, čizmi, tenisica i ostalih cipela za planinarenje ovisi o nekoliko čimbenika, počevši od:

  • njihove kvalitete,
  • težine planinara i opreme koju on nosi,
  • učestalosti planinarenja,
  • vrsti terena.

Ovaj posljednji faktor je presudan jer nije isto hodate li po ravnom šumskom puteljku ili kamenoj stazi, odnosno šetate li po travnjaku ili koji put zagazite i u potočić.

Ukoliko ste 1 od onih koji uistinu vode brigu o svojoj planinarskoj opremi te je nakon svake avanture dobro očisti i pospremi, tada će vas i cipele duže služiti od već spomenute vremenske norme.

Planinarenje je cjelodnevna rekreacija na otvorenom kojoj se veseli tisuće Hrvata. Da bi u njoj maksimalno uživali, potrebno je naoružati se adekvatnom opremom, od funkcionalnih hlača, majica i jakni za planinarenje, pa sve do ruksaka i štapova. Naravno, udobne cipele za planinarenje su nezaobilazan dio arsenala svakog ljubitelja prirode. Bez obzira jeste li iskusni planinar ili tek početnik, važno je prepoznati kad je došlo vrijeme da se rastanete od svojih „starih“ čizmi, gojzerica ili planinarskih cipela i nabavite nove.

Srećom, tu je Hervis, specijalizirana trgovina sportske opreme u kojoj možete pronaći sve za planinarenje, a pogotovo planinarsku obuću poznatih svjetskih brendova za velike i male pustolove.

Linker
26. travanj 2024 20:54