Hervis
promo
promo

Je li boks zaista najteži sport na svijetu?

22. listopad 2021.
Izazivamo vas da navučete rukavice za boks i sami doznate odgovor na ovo pitanje. Vjerujte nam – boks će vam se jako svidjeti!

Jedna od vjerojatno najvećih debata u svijetu sporta je ona na temu „u kojem je sportu najteže sudjelovati“. Prije nekoliko godina provedeno je višemjesečno istraživanje u kojem su sudjelovali sportski analitičari i znanstvenici, te sami sportaši i sportski novinari kako bi doznali odgovor na vječno pitanje – koji je sport najteži na svijetu?

Ocjenjujući čak 60 različitih sportova kroz deset kriterija poput izdržljivosti, snage, brzine, okretnosti, fleksibilnosti, koordinacije te sposobnosti procjene i reakcije na strateške situacije, došli su do zaključka kako profesionalni boks definitivno tjera sportaša da bude bolji, brži i jači.

U čemu je, zapravo, kvaka i zaslužuje li boks titulu najtežeg sporta?

Boks je sinonim za najbolju tjelovježbu cijelog tijela

Svatko tko se ikada okušao u boksu potvrdit će da nije lako odraditi sat vremena treninga, a kamoli jedan meč od 12 rundi. To je jedna od najstarijih i najučinkovitijih borilačkih vještina na svijetu koja se prakticira već tisućama godina, a koja je 1950-ih dosegla svoju najveću popularnost i ujedno postala profesionalan sport.

image
Hervis

Danas je boks jedan od najpopularnijih fitness režima na svijetu, što nije ni čudno jer je izuzetno efikasan i zabavan. Tijekom treninga se koristi pametna kombinacija aerobne i anaerobne vježbe za stimulaciju svih mišićnih skupina kako bi se povećale kardiovaskularne performanse i tjelesna kondicija.

Jedan trening udaranja u boksačku vreću će:

  • Pojačati osjećaj za ritam – boksački ritam je jedinstven u svijetu sporta jer je s jedne strane nestalan i podložan improvizaciji, a s druge strane gladak i fluidan. Ljudi se u mnogim sportovima kreću isključivo prema naprijed ili uz određenu „koreografiju“, dok je kod boksa važno uhvatiti ritam kretanja koji je nepredvidiv te obuhvaća i kretanje u mjestu i 360 stupnjeva u cijelom ringu (naprijed, nazad, lijevo, desno i polukružno).
  • Poboljšati motoričke sposobnosti – simultani rad nogu i koordinacije očiju i ruku u boksu uvelike utječu na rad ostalih motoričkih sposobnosti kao što su agilnost, refleksi, ravnoteža, eksplozivna snaga i brzina.
  • Dovesti vas u sjajnu formu fizički i psihički – jeste li znali da tipičan boksački trening može sagorjeti između 600 i 1000 kalorija? Boks je sport visokog intenziteta vježbanja, počevši od aerobnog zagrijavanja uz popularnu vijaču pa sve do konstantnog skakutanja, čučanja i pravilnog izvođenja udaraca u vreću za boks. Tu se ne radi samo o fizičkom radu, već i o mentalnoj koncentraciji, spremnosti da se suprotstavite ne samo protivniku, već i vlastitom strahu. Boks će vas ujedno osloboditi stresa, nesigurnosti i strahova, ali i natjerati da se osjećate snažnije, hrabrije i samopouzdanije.

Trenirajte sigurnije uz kvalitetnu opremu za boks

Boks je individualni sport, te se stoga može vježbati jedan na jedan s trenerom u boksačkom klubu, teretani i fitness centru, ali i kod kuće uz tzv. shadowboxing (boks sa sjenom ili „u prazno“). Prije planiranja treninga važno je educirati se o pravilnom „boksačkom gardu“ i izvođenju boksačkih tehnika, a nije zgorega s trenerom izabrati vježbe s otporom koje najbolje utječu na poboljšanje izdržljivosti tijela i snage u udarcima.

Za razliku od ostalih borilačkih sportova, u boksu se udarci izvode samo rukama. Zato je početnicima dovoljno na trening ponijeti udobne tenisice, sportsku odjeću te vlastite rukavice za boks i bandaže za zaštitu prstiju i zglobova ruku. Da bi izbjegli povredu šake ili palca, prilikom udaranja u boksačku vreću uvijek držite šake čvrsto stisnute. Vreća za boks će vas čekati u teretani i fitness centru, dok je samostojeća vreća za boks idealna za vježbanje kod kuće.

U rekreativnoj, fitness disciplini nema agresivne borbe ni fizičkog kontakta koji bi rezultirao ozljedama glave i nosa, već se isključivo orijentira na vježbe kretanja i koordinacije kojom se povećavaju izdržljivost i snaga.

Lako su treninzi vrlo intenzivni, sve više žena odlučuje zamijeniti svoje statične i monotone tjelesne aktivnosti ovom vrlo atraktivnom, dinamičnom i zabavnom razonodom. Prije desetak godina brazilski supermodel Adriana Lima izjavila je kako svoju zavidnu liniju održava upravo treninzima boksa, ne sluteći da je svojom impresijom razbila klišej o boksu kao isključivo muškom sportu te time pokrenula novi trend u svijetu ženskog fitnessa.

Hervis će vam pomoći da se zaljubite u boks, jer upravo u tom poznatom trgovačkom lancu sportske opreme možete pronaći rukavice za boks, boksačku vreću, bandaže, indoor tenisice… ukratko, baš sve za vašu novu omiljenu tjelesnu aktivnost!

Teme
Linker
01. prosinac 2021 04:20