Hervis

Je li boks zaista najteži sport na svijetu?

Izazivamo vas da navučete rukavice za boks i sami doznate odgovor na ovo pitanje. Vjerujte nam – boks će vam se jako svidjeti!

Jedna od vjerojatno najvećih debata u svijetu sporta je ona na temu „u kojem je sportu najteže sudjelovati“. Prije nekoliko godina provedeno je višemjesečno istraživanje u kojem su sudjelovali sportski analitičari i znanstvenici, te sami sportaši i sportski novinari kako bi doznali odgovor na vječno pitanje – koji je sport najteži na svijetu?

Ocjenjujući čak 60 različitih sportova kroz deset kriterija poput izdržljivosti, snage, brzine, okretnosti, fleksibilnosti, koordinacije te sposobnosti procjene i reakcije na strateške situacije, došli su do zaključka kako profesionalni boks definitivno tjera sportaša da bude bolji, brži i jači.

U čemu je, zapravo, kvaka i zaslužuje li boks titulu najtežeg sporta?

Boks je sinonim za najbolju tjelovježbu cijelog tijela

Svatko tko se ikada okušao u boksu potvrdit će da nije lako odraditi sat vremena treninga, a kamoli jedan meč od 12 rundi. To je jedna od najstarijih i najučinkovitijih borilačkih vještina na svijetu koja se prakticira već tisućama godina, a koja je 1950-ih dosegla svoju najveću popularnost i ujedno postala profesionalan sport.

image
Hervis

Danas je boks jedan od najpopularnijih fitness režima na svijetu, što nije ni čudno jer je izuzetno efikasan i zabavan. Tijekom treninga se koristi pametna kombinacija aerobne i anaerobne vježbe za stimulaciju svih mišićnih skupina kako bi se povećale kardiovaskularne performanse i tjelesna kondicija.

Jedan trening udaranja u boksačku vreću će:

  • Pojačati osjećaj za ritam – boksački ritam je jedinstven u svijetu sporta jer je s jedne strane nestalan i podložan improvizaciji, a s druge strane gladak i fluidan. Ljudi se u mnogim sportovima kreću isključivo prema naprijed ili uz određenu „koreografiju“, dok je kod boksa važno uhvatiti ritam kretanja koji je nepredvidiv te obuhvaća i kretanje u mjestu i 360 stupnjeva u cijelom ringu (naprijed, nazad, lijevo, desno i polukružno).
  • Poboljšati motoričke sposobnosti – simultani rad nogu i koordinacije očiju i ruku u boksu uvelike utječu na rad ostalih motoričkih sposobnosti kao što su agilnost, refleksi, ravnoteža, eksplozivna snaga i brzina.
  • Dovesti vas u sjajnu formu fizički i psihički – jeste li znali da tipičan boksački trening može sagorjeti između 600 i 1000 kalorija? Boks je sport visokog intenziteta vježbanja, počevši od aerobnog zagrijavanja uz popularnu vijaču pa sve do konstantnog skakutanja, čučanja i pravilnog izvođenja udaraca u vreću za boks. Tu se ne radi samo o fizičkom radu, već i o mentalnoj koncentraciji, spremnosti da se suprotstavite ne samo protivniku, već i vlastitom strahu. Boks će vas ujedno osloboditi stresa, nesigurnosti i strahova, ali i natjerati da se osjećate snažnije, hrabrije i samopouzdanije.

Trenirajte sigurnije uz kvalitetnu opremu za boks

Boks je individualni sport, te se stoga može vježbati jedan na jedan s trenerom u boksačkom klubu, teretani i fitness centru, ali i kod kuće uz tzv. shadowboxing (boks sa sjenom ili „u prazno“). Prije planiranja treninga važno je educirati se o pravilnom „boksačkom gardu“ i izvođenju boksačkih tehnika, a nije zgorega s trenerom izabrati vježbe s otporom koje najbolje utječu na poboljšanje izdržljivosti tijela i snage u udarcima.

Za razliku od ostalih borilačkih sportova, u boksu se udarci izvode samo rukama. Zato je početnicima dovoljno na trening ponijeti udobne tenisice, sportsku odjeću te vlastite rukavice za boks i bandaže za zaštitu prstiju i zglobova ruku. Da bi izbjegli povredu šake ili palca, prilikom udaranja u boksačku vreću uvijek držite šake čvrsto stisnute. Vreća za boks će vas čekati u teretani i fitness centru, dok je samostojeća vreća za boks idealna za vježbanje kod kuće.

U rekreativnoj, fitness disciplini nema agresivne borbe ni fizičkog kontakta koji bi rezultirao ozljedama glave i nosa, već se isključivo orijentira na vježbe kretanja i koordinacije kojom se povećavaju izdržljivost i snaga.

Lako su treninzi vrlo intenzivni, sve više žena odlučuje zamijeniti svoje statične i monotone tjelesne aktivnosti ovom vrlo atraktivnom, dinamičnom i zabavnom razonodom. Prije desetak godina brazilski supermodel Adriana Lima izjavila je kako svoju zavidnu liniju održava upravo treninzima boksa, ne sluteći da je svojom impresijom razbila klišej o boksu kao isključivo muškom sportu te time pokrenula novi trend u svijetu ženskog fitnessa.

Hervis će vam pomoći da se zaljubite u boks, jer upravo u tom poznatom trgovačkom lancu sportske opreme možete pronaći rukavice za boks, boksačku vreću, bandaže, indoor tenisice… ukratko, baš sve za vašu novu omiljenu tjelesnu aktivnost!

Linker
18. travanj 2024 03:51