Park prirode Papuk

 HRVOJE SERDAR

„Doživi ravnotežu“ u Zlatnoj Slavoniji

Doživljaj harmonije između prirode i čovjeka potražite u Zlatnoj Slavoniji.

Potraga za balansom, ravnotežom, mirom, potraga za ugodnom fizičkom aktivnošću koja puni baterije i motivira nas za novi dan potreba je koju su osvijestili mnogi na globalnoj razini i dotakla je sve generacije.

Netaknuta priroda u svojoj jednostavnosti i ljepoti postala je bogatstvo, a suvremeni putnik osvijestio je dobrobiti slobodnog vremena u kojem je okružen čarobnim vizurama koje mu priroda mirno, tiho i strpljivo daruje.

image

Opcina Velika

HRVOJE SERDAR

Lijepo je spoznati, krenuti, vidjeti i osjetiti.

A da je broj tragaoca za dobrobiti koje im poklanja priroda sve veći, potvrđuje i popularnost destinacija koje afirmiraju i njeguju svoje prirodno bogatstvo.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije svojom komunikacijom i aktivnostima posebno afirmira ovu filozofiju i sloganom „Doživi ravnotežu”.

Znak predstavlja apstraktni prikaz vage koja simbolizira uravnoteženost, a zdravlje se može definirati kao opća uravnoteženost organizma – balans.

Krilatica „Doživi ravnotežu“ poziva nas da se prepustimo blagodatima Zlatne Slavonije.

image

Drzavna ergela Lipik

Ovisno o našim željama, možemo odabrati zdravstveni turizam, wellness, odnosno blagostanje, trekking, vožnju biciklom, penjanje po stijenama ili planinarenje te uživanje u pogledu na predivne vizure slapova, jezera i povijesnih utvrda na vrhovima planina. Netko će energiju obnoviti i samim pogledom na predivne lipicance koji caruju u Državnoj ergeli Lipik.

Sve to potvrđuje da je bogatstvo Zlatne Slavonije u harmoniji kontrasta u kojoj se priroda ponosno nosi sa svojom ljepotom.

Dominaciji impresivnog Papuka blagost daju predivni slapovi, planinarske staze, jaglaci i prekrasne vizure neba i sunca, dok dinamici doprinose stijene koje pozivaju aktivne penjače, a za povratak harmoniji tu su mirna jezera kao stvorena za vožnje čamcem.

Doživljaj destinacije dodatno naglašava pogled na zlatnu dolinu i brežuljke vinorodnog područja. Vizura se mijenja s promjenama godišnjih doba, a dominaciju preuzimaju boje koje može stvoriti samo priroda. Paleta je to od nježne zelene, koja postaje tamnozelena, zlatna, zatim bakrena i rubin-crvena, a zimu najavljuje biserno bijela boja ukrašena svjetlucavim kristalićima leda.

image

Planinarenje vrh_Maliscak

Okružene impresivnim planinama izdvajaju se stare utvrde na vrhovima planina i gradske jezgre secesijske arhitekture.

Harmonija prirode, čovjeka i svih životinja posebno dolazi do izražaja u Državnoj ergeli Lipik gdje emociju stanovnika prema svjetski poznatim, plemenitim lipicancima osjećate na svakom koraku, a eleganciju Lipiku uz predivne lipicance daju i secesijske zgrade i paviljoni toplica koji impresioniraju ljepotom.

Direktorica Turističke zajednice Požeško-Slavonske županije, Maja Jakobović, istaknula je: „Trend planinarenja, trekkinga, vožnje biciklima, aktivni odmor po mjeri postao je standard kvalitetno provedenog vremena i zato je Zlatna Slavonija prepoznata kao destinacija koju redovito posjećujemo u potrazi za novom energijom, doživljajem i emocijom.“

Park prirode Papuk, vinogradi i vinske ceste, izletišta, Državna ergela Lipik, vidikovci, jezera, stare gradske jezgre, Adrenalinski Park Duboka, Sokoline, Planinarski dom Omanovac na Psunju samo su neki od raznolikih sadržaja.

Nekad su ove slavonske planine bile otoci u Panonskom moru oko kojih su plivali morski psi, a o tome svjedoči impresivan postav u Kući Panonskog mora i Interpretacijski centar Terra Panonica koji nas suvremenom tehnologijom vodi milijune godina u prošlost. Ovdje ćete otkriti priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su bile prekrivene Panonskim morem.

image

Terra Panonica

BORNA SUBOTA

Planinarenje će nakon ovakvog povratka u prošlost zasigurno dobiti potpuno novu dimenziju, a vrijeme provedeno u Zlatnoj Slavoniji bit će nezaboravno.

Sklad kontrasta, a sve pod zajedničkim nazivnikom „priroda i ljudi“, poziva vas da doživite ravnotežu baš ovdje u Zlatnoj Slavoniji.

Više informacija na: www.visitslavonia.hr

Linker
24. travanj 2024 10:42