DONAT

Donat se brine o probavi i prirodi

Svijest da imamo samo jednu prirodu o kojoj se moramo brinuti i sačuvanu prepustiti svojim potomcima postaje sve jača.

Posljednjih godina u Sloveniji je došlo do pozitivnog pomaka u gospodarenju ambalažnim otpadom. Sve je više ekoloških otoka za odvajanje i prikupljanje ambalažnog otpada, postoje brojne uspješne akcije čišćenja koje jačaju ekološku svijest, i sve je više robnih marki svjesno svog utjecaja na okoliš kod pakiranja svojih proizvoda. Jedna od takvih robnih marki je i Donat, koji je u ožujku 2021. predstavio novu 100 % rPET bocu.

Što su plastične boce s više života?

Poznajemo nekoliko vrsta plastičnih materijala i svi su biološki nerazgradljivi, stoga je izuzetno važno pravilno ih reciklirati - najprikladniji materijal za recikliranje je rPET.

rPET znači reciklirani polietilen tereftalat (PET). Korištenje rPET plastike za pakiranje proizvoda raste naročito među održivim tvrtkama koje su svjesne potrebe za ekološki odgovornim ponašanjem.

rPET materijal ostavlja nizak ugljični otisak u okolišu jer se sirovina može preraditi s manje energije. U usporedbi s običnom plastikom, rPET materijal može se u potpunosti reciklirati i namijeniti za daljnju uporabu.

image
DONAT

Priroda nam je poklonila Donat, a Donat se obvezao na očuvanje prirode

Kako bi se brinuli o prirodi, u skladu s prirodnim podrijetlom proizvoda i očekivanjima korisnika, odlučili su Donat puniti u 100 % reciklirane boce, što će smanjiti emisiju CO2 za čak 90 % u odnosu na postojeću plastičnu bocu.

rPET materijal može se u potpunosti reciklirati i ponovno upotrijebiti, što znači manje plastičnog otpada. U Donatu stoga potiču kupce da im se pridruže na putu postizanja zajedničkog cilja očuvanja prirode i da iskorištene čiste boce odlažu u posebne spremnike.

»Tako sakupljene plastične boce ponovno ćemo koristiti kao sirovinu za 100 % reciklirane boce, i zajedno ćemo se odgovorno brinuti o plemenitoj misiji zaštite okoliša i boljoj ekološkoj budućnosti», pozvali su u Donatu na odgovorno ponašanje.

image
DONAT

Nove, ekološki prihvatljivije rPET boce Donata bit će dostupne na policama od ožujka 2021. nadalje. Za proizvodnju nove Donatove ambalaže uzet će se već rabljene boce iz okoliša i koristiti kao sirovina za ponovnu proizvodnju boca. Na taj će se način uvelike smanjiti opterećenje okoliša plastikom.

Linker
25. travanj 2024 04:03