7 namirnica koje pomažu kod alergijskih reakcija

 

Kraj kolovoza i rujan vrijeme su kada mnogi od nas pate zbog začepljenog nosa i otečenih sluznica (uglavnom očiju i usana). A tu je i pospanost, stalan neugodan svrbež nosa i očiju, kihanje te čitav niz drugih simptoma dobro poznatih alergičarima. Ove je godine, zbog virusa SARS Cov-19, još važnije olakšati si brojne i često neugodne simptome. A ako usput možemo djelovati na jačanje imuniteta i pripremu organizma na brojne jesenske i zimske viroze, tim bolje!

Ovih sedam namirnica može nam pomoći u ublažavanju simptoma alergije i jačanju imuniteta u borbi s virozama i prehladama koje donosi jesen.

1. ĐUMBIR

Mnogi neugodni simptomi alergije posljedica su upale. Kod jakih alergijskih reakcija dolazi do upale sluznice nosa, očiju, grla, a prva namirnica koja prirodno pomaže tim simptomima je đumbir. Đumbir se tisućama godina koristio kao prirodna pomoć u čitavom nizu stanja, primarno jer sadrži antioksidativne i fitokemijske komponente. Aktivni sastojak đumbira je gingerol – uljasta gusta tekućina ljutkastog okusa koja ima svojstvo analgetika, djeluje protuupalno i antioksidativno te ima antibakterijski učinak. Ova ljekovita začinska biljka sadrži i vitamin C, vitamine B skupine, magnezij, željezo, kalcij, kalij, natrij i fosfor. Đumbir u svježem ili suhom obliku, samostalno ili u smoothiejima može biti dobrodošao dodatak!

2. CVJETNI PELUD

Pelud nije samo čudesna hrana za pčele, već i pomoć za ljude. Sadrži mješavinu enzima, nektara, meda, cvjetnog peluda i voska, a istraživanja govore da pelud može potaknuti protuupalne i antimikrobne procese u tijelu.

3. CITRUSI

To je stari lijek naših baka: malo vitamina C čini čuda za sprječavanje prehlada i čini nas zdravijima. Neke studije pokazuju da unos vitamina C ublažava upalne simptome i procese koje uzrokuju alergije. Koji vitamin C koristiti? Naranče, mandarine, limune, grejp, zeleno lisnato povrće, bobičasto voće…

4. KURKUMA

Za kurkumu se već stoljećima zna da je moćna pomoć u sprječavanju upalnih procesa – i to s dobrim razlogom. Njen je aktivni sastojak kurkumin povezan s ublažavanjem simptoma čitavog niza upalnih procesa i bolesti te pomaže ublažiti oticanje i iritaciju koju uzrokuju alergije. Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla (rizoma) istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Gorko-slatkog, aromatičnog okusa i blagog mirisa koji podsjeća na đumbir (s kojim je u rodu), kurkuma se koristi kao samostalan začin u pripremi jela, ali i kao jedan od sastojaka praha curry. Kurkuma se može pohvaliti dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi kao hrana, kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo. Tradicionalno se u narodnoj medicini primjenjuje oralnim putem kod raznih upalnih stanja. Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida. Nativni kurkumin nije topiv u vodi te se vrlo brzo neiskorišten izlučuje iz organizma, odnosno ima iznimno nisku bioraspoloživost. Zato je Almagea® CURCUMIN FORTE+ rješenje koje omogućava visoku bioraspoloživost kurkumina – a to znači i blaže simptome alergije.

promo

5. RAJČICE

Iako citrusi uzimaju svu slavu kad je riječ o izvorima vitamina C, rajčice su sjajan izvor tog nutrijenta. A u ovo ih jesensko doba ima na svakom uglu: svih vrsta i sorti, doslovno možete birati koje vam se najviše sviđaju. Osim vitamina C, rajčice sadrže i likopen – biljni pigment iz skupine karotenoida koji je zaslužan za žarko crvenu boju rajčica. Zbog svoje biološke aktivnosti plijeni pažnju znanstvenika, poglavito zbog iznimne antioksidativne snage.

6. LOSOS I DRUGA PLAVA RIBA

Može li plava riba doista pomoći u alergijama? Jedna je njemačka studija iz 2005. dokazala da količina omega-3 masne kiseline koja se naziva eikozapentanoična kiselina (EPA) izravno utječe na ozbiljnost simptoma alergije. Postoje i mnogobrojne druge studije koje ukazuju na korisno djelovanje omega-3 kiselina na protuupalne procese. Liječnici preporučuju da jedemo više ribe (barem 300 grama tjedno), posebno plave ribe poput lososa, sardina i tune. Mnogima je to nemoguća misija pa u pomoć priskače Almagea® KRILL OIL CARDIO+ kao sjajno rješenje koje nadopunjava našu prehranu omega-3 masnim kiselinama iz najkvalitetnijeg izvora, ulja račića krila. Osim što pomaže kod alergija, čuva nam i zdravlje srca i krvnih žila. Pravi superjunak!

7. LUK

Luk sadrži bioflavonoid kvercetin koji djeluje kao prirodni antihistamin te ublažava simptome alergije. Luk sadrži niz protuupalnih i antioksidativnih tvari, dobro djeluje na mikrobiom crijeva i podržava vaš snažan imunitet pa je sjajno uključiti ga u prehranu. Ipak, potrebno je pripaziti na dah, posebno ako ga konzumirate tijekom radnog vremena. Sirovi crveni luk sadrži najviše kvercetina, a kuhanjem se ta količina smanjuje.

Linker
19. travanj 2024 09:51