Hervis
NE ČEKAJTE

Zimi tijelo troši više kalorija: Uz ovih 5 zlatnih pravila postanite fit do proljeća!

Trčanje na otvorenom lako može (p)ostati vaša najdraža tjelesna aktivnost tijekom hladnih zimskih mjeseci, ukoliko se pridržavate ovih pet nepisanih, ali zlata vrijednih pravila!

Ne okrećite leđa svojem omiljenom rekreativnom sportu samo zato što ste se smrzli od primisli na snijeg i temperature ispod nule. Nema ništa zdravijeg od trčanja na svježem zraku, a pogotovo zimi – tijelo troši više kalorija za regulaciju tjelesne temperature, jača imunološki sustav za borbu protiv prehlade, a umirujući krajolik još brže otpušta endorfin, hormon sreće i zadovoljstva.

No, da bi vaš trening unatoč hladnom vjetru ili poledici bio učinkovit, pravilan i bezbolan, trebali biste se pridržavati odgovarajućih pravila.

1. Ništa bez odgovarajućih tenisica za trčanje

U kroćenju prirodnih ili uređenih staza koje su iznenada prekrivene snijegom ili poledicom pomažu kvalitetne zimske tenisice za trčanje. Ojačane su modernim tehnologijama izrade i materijalima otpornim na neugodne zimske uvjete – guma na potplatu s dubljim ripnama ili šarama pruža odličnu trakciju na skliskoj podlozi, obogaćena unutrašnjost cipele pruža potporu stopalu, omogućuje više stabilnosti te smanjuje opterećenje i amortizira udarce na koljeno, dok nepromočiva GoreTex tekstura odlično štiti stopalo od hladnoće, vjetra i vlage.

Da bi vaše trčanje bilo još ugodnije i sigurnije, naoružajte se i visokim kompresivnim čarapama koje griju stopalo, poboljšavaju cirkulaciju i štite Ahilovu tetivu. Savršeno će vam pristati uz stopalo, kao da na sebi imate „drugu kožu“, a ujedno se lako održavaju.

image
Hervis

2. Slojevito odijevanje je idealno za zimsko trčanje

Ako se ne želite uspuhati već na samom početku svoje trkače rute, pretjerano znojiti i ujedno riskirati prehladu, onda zaboravite na debele jakne i tonu pamučnih majica. Najefikasnija zaštita od hladnoće je tanja garderoba u više dijelova – sve što vam treba od opreme za trčanje zimi su sloj majice kratkih rukava od sintetičkih materijala koji uklanjaju višak vlage, sloj dugih rukava od flisa koji štiti od hladnoće, termo tajice od brzosušećeg materijala s oznakama poput dri-fit ili climacool, te vjetrovka koja vas štiti od kiše, snijega i hladnog vjetra.

Za svoj zimski trening na otvorenom uvijek se odjenite kao da je vani za oko 10°C toplije nego što zapravo jest. Pri samom startu trčanja će vam biti hladno, no tijelo će se vrlo brzo samo zagrijati. Ne zaboravite sa sobom ponijeti i kapu, jer se čak 40% topline izgubi upravo preko glave, dok rukavice čuvaju prste od ozeblina. Ako trčite po mraku ili u prometnom području, oplemenite svoju opremu za trčanje reflektirajućim elementima, mačjim očima ili signalnom svjetiljkom kako bi bili što uočljiviji.

3. Ne zaboravite na zagrijavanje i istezanje

Iskusni sportaši znaju da je priprema pola zdravlja ili pola ozljede. Bilo da se radi o trčanju za početnike ili profesionalce, zagrijavanje je obavezno kako bi se tijelo pripremilo za napor, mišići opskrbili kisikom i prevenirale eventualne ozljede. Zimi se tijelo vrlo brzo hladi, stoga je iznimno važno da se istezanje nakon treninga odradi brzo i kvalitetno, kako biste čim prije presvukli mokru i znojnu odjeću, te se utoplili.

4. Osobni trkači rekordi se ne ganjaju zimi

Unatoč hladnoći, pokušajte se usredotočiti na pravilno trčanje i dugoročne ciljeve, a ne na ostvarivanje osobnih rekorda. Za trkače početnike preporučuje se kombinacija naizmjeničnog hodanja i trčanja, dok će iskusni trkači postupno povećavati kilometražu iz tjedna u tjedan kako bi poradili na svojoj izdržljivosti.

Trčanje po zaleđenoj cesti ili snijegom prekrivenim putem može biti prilično opasno. Kako bi održali stabilnost tijela te izbjegli nagle padove i pokliznuća, trčite polako, oprezno i kraćim koracima nego inače, te birajte mjesta na kojima još ima neutabanog snijega.

5. Čuvajte se dehidracije

Neka vas ne zavara pomisao da zimi ne trebate piti tekućinu tijekom vježbanja na otvorenom, samo zato što ne osjetite i ne vidite da se znojite. Hidracija je jednako važna zimi koliko i ljeti, stoga je vrlo bitno da pijete vodu ili neku drugu tekućinu prije, tijekom i nakon treninga kako vaše tijelo ne bi došlo u stanje iscrpljenosti.

Svako godišnje doba mami uzdahe svojom ljepotom i poziva na boravak u prirodi. Neka vas sve kraći dani, hladnoća i snijeg ne obeshrabruju u naumu da poboljšate svoje zdravlje. Pronađite partnera za trčanje u Hervisu, specijaliziranoj trgovini sportske opreme, u čijim se trgovinama i online shopu nudi sve što vam je potrebno da biste održali trkačku top formu tijekom zime.

Linker
26. travanj 2024 02:43