Hervis

3 najbolje aplikacije za trčanje

Već ste duže vrijeme u potrazi za digitalnim trenerom koji će pratiti vaše trkaće rezultate? Ne tražite dalje, jer ovo su tri najbolje aplikacije za trčanje zbog kojih ćete biti brži, učinkovitiji i uspješniji.

Kada je riječ o fitnessu, moderna tehnologija je odavno preuzela prilično važnu ulogu. Bilo da se radi o rekreativnom vježbanju ili profesionalnom treningu, sve se bilježi, mjeri i planira na sofisticiranim malim spravama poput pametnih telefona ili sportskih satova. Dovoljno je par dodira prstom po ekranu i začas se može doznati sve o tjelesnoj (ne)aktivnosti.

Tehnologija može biti od velike pomoći i u trčanju, a to znaju i sve brojniji zaljubljenici u ovaj popularan oblik rekreacije koji traže podršku u aplikacijama za trčanje. Među raznim vrhunskim, digitalnim osobnim dnevnicima koji se trenutno nalaze na tržištu, tri su se aplikacije izdvojile kao najdraže među hrvatskim poklonicima trčanja. Evo i zašto!

Couch to 5K (C25K)

Idealna aplikacija za trčanje za: Trkače početnike

Baš kao što i sam naziv kaže, C25K je aplikacija namijenjena osobama kojima je izležavanje na kauču najdraža aktivnost, ali su tu lošu naviku odlučili zamijeniti s novom, zdravijom verzijom. Želite li se dovesti u formu trčanjem, ali ne znate odakle početi, krajnje je vrijeme da „skinete“ ovu besplatnu aplikaciju na svojem iOS ili Android pametnom mobitelu ili pametnom sportskom satu. Zahvaljujući sjajnim programom vježbi kojeg je lako pratiti, nakon 9 tjedana ćete moći istrčati svojih prvih 5 kilometara.

Trkačima početnicima najviše se sviđa jedinstven i nenametljiv raspored vježbi u kombinaciji hodanja i trčanja od svega 20-30 minuta svaki drugi dan, a korisnici mogu birati između četiri virtualna trener koji ih zvučnim zapisima vode i potiču kroz program. Tu su dakako i grafovi koji prikazuju napredak te savjeti za odmor. Kada dođete do zadanog cilja i pretrčite svojih prvih 5 km, spremni ste za svojevrsni „upgrade“ na Couch to 10K, odnosno na trening za polu-maraton i maraton.

image
Hervis

Strava

Idealna aplikacija za trčanje za: Iskusne trkače, natjecatelje

Mnogi napredni i profesionalni trkači u Hrvatskoj i svijetu obožavaju ovu aplikaciju za trčanje jer, osim što mjeri najvažnije parametre treninga (udaljenost, vrijeme, tempo, potrošnju kalorija, GPS prikaz rute…), Strava je ujedno i društvena mreža na kojoj svi njeni korisnici diljem svijeta dijele i uspoređuju svoje rezultate. Ako vam je zanimljivo pratiti kako drugi napreduju na vašoj ruti ili ste u čestoj potrazi za novim i zanimljivim trkaćim lokacijama, onda je Strava za vas pun pogodak!

Osim što je možete aktivirati na Android i iOS pametnom telefonu, ova je aplikacija kompatibilna i s mnogim sportskim satovima kao što su Garmin, Polar, Suunto ili drugi uređaji i mjerači aktivnosti. Osnovna verzija je besplatna, dok Strava Premium u pretplati nudi i dodatne opcije poput postavljanja ciljeva, vođenje treninga uz osobnog trenera te detaljnije analize vježbanja.

image
Hervis

Nike+Run Club

Idealna aplikacija za trčanje za: Sve, i početnike i napredne trkače

Još jedna omiljena aplikacija hrvatskih joggera je i Nikeova usluga mjerenja i ažuriranja trkaćih rezultata. Hvale je ponajprije zbog odlične prilagođenosti korisnicima, kao i činjenice da je u potpunosti besplatna. Nike+ uz standardne značajke sadrži i brojne dodatke koje uvelike pomažu pri trčanju, poput one da tijekom treninga dobivate zvučne informacije o prijeđenim kilometrima, tempu i vremenu u realnom vremenu (pa ih više ne morate iščitavati na ekranu smartphonea) ili da vam aplikacija prati stanje vaših tenisica za trčanje i javi kada je vrijeme za njihovu „mirovinu“ i zamjenu novim parom.

Zabavna komponenta Nike+ aplikacije je mogućnost slušanja glazbe putem Spotify servisa za streaming, poziv na virtualno natjecanje s prijateljima te nadgledanje zajedničkih napredaka u trčanju.

Koju god aplikaciju preuzeli, za rezultate vrijedne divljenja potrebna je i kvalitetna oprema, od najboljih tenisica za trčanje pa sve do hlača i majica vrhunskih sportskih marki – a sve ih možete pronaći na jednom mjestu, u Hervisovim prodavaonicama ili online shopu!

Linker
26. travanj 2024 21:39