Žuti jasmin (lat. Gelsemium sempervirens) Koristi se korijen biljke. Moćni je analgetik i sedativ, koristan u slučaju migrena i neuralgija. Svi dijelovi biljke sadrže otrov, pa treba biti vrlo oprezan s upotrebom! Maksimalna preporučena doza je 5 mililitara tjedno. Propisuje se samostalno u akutnim fazama bolesti, ali upotrebljava se i u kombinacijama, sa čajem od lavande kod 'vrućih' migrena te s ružmarinom kod 'hladnih' stanja.
 Foto: iStock
Svestranija nego što mislite

Žuti jasmin (lat. Gelsemium sempervirens)

Koristi se korijen biljke. Moćni je analgetik i sedativ, koristan u slučaju migrena i neuralgija. Upotrebljava se u obliku tinkture i nanosi topički. Svi dijelovi biljke sadrže otrov, pa treba biti vrlo oprezan s upotrebom. Maksimalna preporučena doza je 5 mililitara tjedno. Zbog otrovnih sastojaka profesionalna je upotreba zabranjena u nekim zemljama (primjerice, u Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu). Koristiti ga valja samo na preporuku stručnjaka jer prevelike doze mogu izazvati mučninu i dvoslike. Sok ove biljke može izazvati kožnu iritaciju kod osjetljivih osoba.

Propisuje se samostalno u akutnim fazama bolesti, ali upotrebljava se i u kombinacijama, sa čajem od lavande kod 'vrućih' migrena te s ružmarinom kod 'hladnih' stanja.

Linker
10. svibanj 2024 04:03