Visoki udio soli može povećati rizik za nastanak bolesti.
 Foto: iStock
Treba joj odoljeti

Znate li koliko biste slanine smjeli pojesti?

Stručnjaci kažu da se ne trebamo odreći slanine, već da trebamo paziti koliko je jedemo. Najnovije istraživanje naime kaže kako slanina povećava rizik od raka želuca.

Najnovija studija koju je proveo World Cancer Research Fund (Svjetski fond za istraživanje raka) kaže kako konzumiranje mesnih prerađevina poput slanine, hrenovki, kobasica poveća rizik od raka želuca. Ovaj tip karcionoma obično nema simptome u ranim stadijima, te se uglavnom kasnije otkriva. Upravo zbog toga, prema Cancer Council Australia, petogodišnje preživljavanje iznosi 27 posto.

Zašto je slanina povezana s rakom želuca?

Rak želuca izričito je čest u Japanu, a stručnjaci to prepisuju preslanoj hrani.

- Visoki udio soli može povećati rizik za nastanak bolesti, a jedan od velikih problema slanine je da je jako slana - kažu stručnjaci.

Smijemo li jesti slaninu?

Stručnjaci kažu da se ne trebamo odreći slanine, već da trebamo paziti koliko je jedemo. Također treba razmisliti o tome da smanjimo udio soli u drugim jelima, ako se odlučimo upravo za slaninu.

Da li je kao cigareta, kancerogena?

- Cigarete se ne mogu uspoređivati sa slaninom. U cigaretama je toliko kemikalija, te svaka od njih može izazvati štetu. Komad slanine u vašoj prehrani neće vam uzrokavati rak - kaže stručnjak.

Koliko slanine možemo jesti bez da nam ona uzrokuje zdravstvene probleme?

Stručnjaci ne preporučuju prečesto konzumiranje slanine, jer puno soli može utjecati i na naš krvni tlak.

- Preporuča se jedenje slanine jednom tjedno - slažu se znanstvenici.

Dodaje da slanina nije lišena nutritivnih vrijednosti i da je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava, te je bogata i bjelančevinama.

Linker
14. travanj 2024 00:31