Laneno ulje nije za kuhanje jer se prilikom promijene temperature mijenjaju njegova svojstva
 Foto: iStock
Vratimo ga u kuhinju

Znate li koje ulje čuva zdravlje i vitku liniju?

Laneno sjeme nepravedno je zapostavljeno, a obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima te esencijalnim masnim kiselinama. Ako još niste, razmislite o tome da ga počnete koristiti u pripremi hrane

Lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na zemlji, a tako su i njegova ljekovita svojstva dugo poznata. Odavna se koristi za olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja, no neko je vrijeme bio neopravdano zapostavljen i nedovoljno korišten.

Sva njegova bogatstva

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina. Sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja). Obiluje dijetalnim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B, C, E, fitosterole, a sadrži minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Foto: iStock
Lan možete koristiti u juhama, kašama, rižotima, njime možete obogatiti salate, slane klipiće i kiflice, a ukusan je i u slatkoj varijanti. Njegovo ulje odlično se spaja s medom i kravljim sirom

Pripazite gdje ga držite

Mogu se konzumirati njegove sjemenke ili se koristi u obliku ulja. Sjemenke je prije upotrebe potrebno samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost. Ulje je uglavnom dostupno u manjim bocama zbog ograničenog roka trajanja nakon otvaranja, te u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja.
Laneno ulje izuzetno je osjetljivo na visoke temperetuje i nipošto nije za kuhanje već služi isključivo kao preljev gotovih jela. Zagrijavanjem se mijenja njegova struktura, gube ljekovita svojstva i postaje nepoželjno za zdravlje. Ovo ulje lako i brzo užegne, promjeni teksturu i sastav, osjetljivo je na svjetlost i kisik pa se mora čuvati na hladnom i tamnom prostoru.

U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, pa ono postaje gorko i oštrog mirisa.

Dobro je i za kožu

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka, ali ga se ne treba nanositi na otvorene rane, dobro djeluje za tretiranje opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.
Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja. Ulje visoke kvalitete uopće nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa. Kako bi se u potpunosti iskoristile sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je jedna do tri velike žlice.

Nadomjestak u prehrani

Hladno prešano laneno ulje i sjemenke lana odličan su nadomjestak u prehrani gdje se ne konzumira riba ili životinjski i biljni izvori nezasićenih masnih kiselina. Dobro je korištenje lanenog ulja s voćem, izvrsno se slaže s medom, a poznata kombinacija kravljeg sira s lanenim uljem daje ne samo jednostavan i ukusan, već i iznimno zdrav obrok. Drugu kombinaciju ove ukusne i zdrave poslastice možete dobiti tako da umiješate laneno ulje u svježi kravlji sir, te dodate i malo čili papričice. Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti povežu. Ovaj recept preporuča se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Linker
20. travanj 2024 11:17