Rajčica je jedan od najbogatijih izvora C vitamina
 FOTOGRAFIJE: FOTOSTORM GETTY IMAGES
dobro je znati

Znate li kako odabrati kvalitetnu rajčicu? Nažalost, svi radimo istu grešku

Rajčice pomažu i u mršavljenju, a smatra se i da pomažu održavanje normalne razine kolesterola u krvi

Rajčica je danas, u vrijeme kad se svi okreću zdravoj prehrani i vode brigu o liniji, gotovo idealna namirnica jer savršeno zadovoljava te potrebe. Ima vrlo mali broj kalorija (18 na 100 grama), ali zato popriličan udio minerala i oligoelemenata, bogata je vodom i svim vitaminima topivim u vodi. Lagana je, utažuje žeđ, ima sposobnost remineralizacije organizma, ukusna je, a ujedno i vrlo hranjiva. Osnovni joj je sastojak voda (čini čak 94 posto ploda), sadrži 0,8 posto proteina i 0,2 posto masti, a samo 2,8 posto ugljikohidrata i to u obliku fruktoze i glukoze. Upravo taj omjer visokog udjela vode i niskog udjela šećera čine rajčicu niskoenergetskom namirnicom, no s energijom koja je odmah spremna za upotrebu.

Konstantna konzumacija rajčica olakšava probavu namirnica koje sadrže škrob te uklanja višak proteina uslijed prevelike zastupljenosti mesa u prehrani. Rajčica je jedan od najbogatijih izvora C vitamina, sadrži i dobar udio vitamina B te E i K, a bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem i željezom. Izuzetno je bogata bakrom, a zanimljivo je i da sadrži više željeza nego pileće meso, riba i mlijeko.


Znate li je izabrati?

Pri kupnji rajčica pazite da plodovi budu što crveniji, jer to znači da su bogatiji likopenom, po mogućnosti bez mrlja i napuklina. Trebaju biti teški i čvrsti na dodir, što je znak da nisu prezreli. Važno je i da rajčica ne bude nezrela, jer zeleni i još kiselkasti plodovi nemaju mnogo likopena, ali zato obiluju toksičnim solaninom koji može izazvati jake alergijske reakcije i oštetiti bakterijsku floru crijeva.

Još jedan savjet: kupujete li rajčice u trgovini, nikada ne uzimajte one iz hladnjaka, jer hladnoća ubija njihov okus i smanjuje kvalitetu. Rajčice iz istog razloga ni kod kuće ne biste trebali držati u hladnjaku (svi to radimo), a ako baš morate, stavite ih na najviši odjeljak. Ako je rajčica koju ste kupili još nezrela, stavite je u papirnatu vrećicu s jabukom ili bananom i ostavite dva do tri dana.

Linker
20. travanj 2024 13:57