Kukuruz kokičar je cjelovita žitarica, pa su stoga kokice nesumnjivo poželjna grickalica.
 Foto: iStock
Zdrava navika

Zašto bismo svi češće trebali ispeći i pojesti kokice?

13. ožujak 2018.
Kada ste posljednji put kokičali? Ali 'za pravo' - s kukuruzom kokičarom koji ste sami ispekli na svom štednjaku?

Prošle godine jedna je moja draga poznanica bila na dijeti. Nekako na samom početku svog puta mršavljenja pitala me je smije li se petkom predvečer počastiti kokicama. Naravno! Ali samo ako ih sama radiš, po starinski, odgovorih. Ona je bila sva sretna što joj nisam uskratila hranu koju inače voli, a ja super zadovoljna jer smo tako izbjegli čips i slične ludorije.

Nije svejedno što 'gricnemo'

Svi volimo nešto gricnuti između glavnih obroka. No, nije svejedno što stavimo u usta. Vjerovali ili ne, ovi mali obroci znaju ukupno doseći i četvrtinu našeg dnevnog energetskog unosa. Obično su ti zalogajčići bogati energijom, a siromašni mikronutrijentima i zaštitnim tvarima. Dovoljno je samo sjetiti se keksa i čipsa.

S druge strane, možemo odabrati prutiće mrkve, voće, ali i svima drage kokice. Mladi bez njih ne ulaze u kino, a starije podsjećaju na neke bezbrižnije dane. Sjećam se jedne svoje starije susjede. Obožavala je kokice i svako popodne bi ih kao neizostavni ritual pojela oveću zdjelu.

Kukuruz kokičar je cjelovita žitarica, pa su stoga kokice nesumnjivo poželjna grickalica.

Zašto odabrati kokice?

Koliko ćemo grickalica pojesti ovisi, između ostaloga, i o osjećaju sitosti. Određuje ga volumen, masa, sastav i energetska vrijednost grickalica, ali isto tako njihov oblik i vrsta.

Usporedimo čips i kokice.

Tijekom kokičanja dolazi do ekspanzije kukuruznog škroba i stvaranja poželjne pjenaste teksture. Kokice zauzimaju veliki volumen, zarobljavaju dosta zraka i nepravilnog su oblika što i fiziološki i vizualno doprinosi sitosti.

Baš je jedna znanstvena studija pokazala kako su kokice zasitnije od čipsa. Tako 1 šalica kokica polučuje jednaki osjećaj sitosti kao 1 šalica čipsa. Treba li reći kako je šalica čipsa 10 puta veće energetske vrijednosti od šalice kokica?

Svoju veliku energetsku vrijednost čips može prvenstveno zahvaliti velikoj količini masti. Da stvar bude gora, mast iz čipsa daje slabiji osjećaj sitosti nego škrob iz kokica.

Koliko pojesti?

Valja reći kako su kokice dobra grickalica ako ih se pojede mala zdjelica, a ne XXXL obiteljsko pakiranje. Veća porcija znači i više energije koja će se teško potrošiti sjedeći pred televizorom.

Isto tako, kokice su OK samo kada smo gladni. Znanstvenici su pokazali da, grickamo li i onda kada za tim nemamo stvarnu potrebu, naši ručak i večera, koji potom slijede, nisu ništa skromniji. Ali se zato znamo pravdati govoreći nevino ništa ne jedem, a vidi me. Gric tu, gric tamo, nakupi se neprimjetno toga poprilično. Htjeli to mi sebi priznati ili ne.

Foto: iStock
A što ćete vi najradije 'gricnuti' pred televizorom?

Svi to mogu

Ispecite domaće kokice

Kupovne kokice su masne i slane. Ispucajte sebi zdraviju varijantu.

Sastojci:

  • 100 g kukuruza kokičara
  • 2-3 kapi ulja
  • malo soli

Priprema:

U zagrijani emajlirani lonac stavite ulje i kukuruz. Poklopite i kada kokice počnu pucati, tresite zaklopljeni lonac. Posolite i poslužite.


A što ja jedem, možete pogledati na mom Instagram profilu - EatToSlim.

Teme
Linker
12. travanj 2022 20:01