Prisutnost bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vitamina u cvijeću ne razlikuje se mnogo od njihove prisutnosti u drugim dijelovima biljke, npr. listovima.
 Foto: Istock
JESTE LI PROBALI JESTIVO CVIJEĆE?

Zaboravite na vazu, ove ljepotice zaslužuju biti i na tanjuru

Ljudi sve više cijene jednostavna jela pa je ukrašavanje cvijećem sigurna dobitna kombinacija. Ljubičice, latice suncokreta, maslačka i ruža se dodaju salatama, lavanda slasticama, a šafran je cijenjeni začin.

Vrlo često se danas hrana ukrašava maćuhicama i drugim jestivim cvjetovima. Njihove kombinacije možda jesu novost, no cvjetovi su se jeli i prije. U Kini i Japanu, cvijeće se jede već tisućama godina, a pohani cvjetovi bazge i tikvica kod nas se drže za poslasticu.

Možda na to nismo obraćali pažnju, no mnoge čajeve pravimo upravo od cvjetova ljekovitih biljaka, a sada u proljeće cvjetove artičoka pripremamo kao povrće.

Ljudi sve više cijene jednostavna jela pa je ukrašavanje cvijećem sigurna dobitna kombinacija. Ljubičice, latice suncokreta, maslačka i ruža se dodaju salatama, lavanda slasticama, a šafran je cijenjeni začin. Osim što se koristi za ukrašavanje i jede svježe, cvijeće se koristi i suho, dodaje se koktelima zamrznuto u kocki leda, kandira se i sl. Mogućnosti je uistinu mnogo.

No, koje hranjive tvari cvijeće sadrži?

Cvijeće nije samo lijepo

Prisutnost bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vitamina u cvijeću ne razlikuje se mnogo od njihove prisutnosti u drugim dijelovima biljke, npr. listovima. Ocjena kvalitete jestivog cvijeća stoga se prvenstveno daje na osnovu njegove ljepote, veličine, oblika, boje te, povrh svega, arome i okusa. Boju određuje prisutnost mnogih komponenata među kojima glavno mjesto imaju karotenoidi i flavonoidi. Cvijeće u boji, za razliku od bijeloga, sadrži više flavonoida pa ono, zahvaljujući tome, pokazuje visoku antioksidativnu aktivnost. Štoviše, kod nekih je cvjetova ona izraženija u usporedbi s drugim dijelovima biljaka.

Nadalje, u cvijeću su i mineralne tvari poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, mangana, cinka i magnezija. Međutim, s obzirom na to da se cvjetovi koriste najčešće za ukrašavanje, njihov doprinos sveukupnom dnevnom unosu mineralnih tvari je vrlo mali.

Različito cvijeće, različite boje, različiti okusi

Jestivo cvijeće potječe od različitih biljaka. Njime se mogu pohvaliti mnoge vrste povrća, voća te ljekovite i ukrasne biljke. Kako se svojim izgledom i okusom razlikuju njihovi plodovi, tako se razlikuju i sami cvjetovi.

Ovo su njihove glavne odlike:

- žuta zijevalica gorkog je okusa

- plavi različak okusa je koji podsjeća na povrće

- žuta Kanarska ivančica blagog je do vrlo gorkog okusa

- tamno ružičasti karanfil blago je gorkog okusa

- crveno-roza fuksija je pomalo kiselkasta

- ružičasta vodenika je slatkog okusa

- crvena ruža slatkog je aromatičnog okusa

- dragoljub je crvene boje i ljutog okusa

- žuto-ljubičasta maćuhica je slatka

- narančasto-crvena begonija okusa je koji podsjeća na limun

- bijela krizantema ima blagi do izraženo gorak okus

- narančasta kadifa gorkastog je okusa koji pomalo podsjeća na češnjak

Može se kazati kako je cvijeće zanimljiv ukras jelu, a kada se njihovi okusi znalački kombiniraju s namirnicama, rezultat je savršen gastro doživljaj.

Čuvanje cvijeća

Cvijeće se može čuvati u zatvorenoj plastičnoj posudici u hladnjaku. Naravno, može ga se držati u vazi s vodom.

Opreza nikad dosta

Cvijeće može biti otrovno, pa kada ga berete s polja i livada, berite isključivo ono za koje znate da je jestivo. Isto tako, valja znati kako se ne smije jesti cvijeće kupljeno u cvjećarnici jer je ono u pravilu tretirano različitim zaštitnim sredstvima; npr. pesticidima. Neki ljudi mogu biti alergični na cvijeće, čak i kada je ono jestivo. Posebno su osjetljive osobe alergične na pelud.

Cvijeće u kocki leda

Cvijeće u kocki leda posebno dekorativno izgleda u koktelima, biljnim ledenim čajevima i prirodno aromatiziranim vodama.

Posudu s pregradama za led napunite do pola vodom i zamrznite ju. Potom u svaku pregradicu staviti cvijet ili latice, dopunite vodu do vrha i ponovo zamrznite. S pravom se kaže kako male ideje zlata vrijede.

A što ja jedem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

Linker
18. travanj 2024 08:09