Foto: iStock
Volimo mahunarke

Varivo od leće

31. siječanj 2017.
Djeca baš nisu oduševljena varivom od graha. S lećom je sasvim druga priča. Skuhajte ju i vidjet ćete ozarena lica. Umjesto leće, po ovom receptu možete skuhati varivo od slanutka.
  • 150 g leće
  • 60 g mrkve
  • 50 g luka
  • 80 g krumpira
  • 20 g celerovog korijena
  • 20 g peršinovog korijena
  • 10 g rajčice
  • 5 g ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 5 g suncokretovog ulja
  • sol, papar, crvena paprika, lovorov list, peršinov list

Priprema:

  1. Stavite leću u vodu preko noći.
  2. Sutradan ju ocijedite, stavite u lonac i ulijte novu vodu. Kuhajte oko pola sata.
  3. Na suncokretovom ulju blago popržite izrezani luk da dobije staklasti izgled.
  4. Dodajte na kockice izrezanu mrkvu, celerov i peršinov korijen, te kratko propirjajte na srednje jakoj vatri.
  5. Dodajte oguljen i na krupne kocke izrezan krumpir. Kratko još sve zajedno propirjajte. Začinite, dolijte vodu i pojačajte vatru da voda proključa. Potom smanjite vatru i kuhajte dok krumpir ne bude gotov. Na kraju nekoliko komada krumpira izgnječite da varivo postane gušće.
  6. Na posljetku dodajte ocijeđenu leću.
  7. Sve kuhajte još par minuta povremeno miješajući.
  8. Maknite s vatre, dodajte maslinovo ulje, pospite usitnjenim peršinom i poslužite.

Savjet više!

Ovo varivo možete poslužiti sa suhim mesom. To ću ja napraviti ovih dana. Baš imam suhih rebara.

Dobar tek svima!

Teme
Linker
13. listopad 2021 03:40