Postoji opravdan razlog zašto biste kavu mogli češće zamijeniti čajem...
 Getty Images
Ne mora biti tako

Što to znaju u Grčkoj, Kini i Japanu da je kod njih rak prostate mnogo rjeđi nego kod nas

Na zdravlje prostate utječu različiti čimbenici poput dobi, bavljenja tjelovježbom i genetske predispozicije, a značajno mjesto svakako zauzima i prehrana.

Sezona je nogometa i na "teveu" se utakmice redaju jedna za drugom. Moj muž i njegovi pajdaši marljivo ih prate sve od reda. Bayern, Šahtar, Dinamo, ManU, Barca, Hajduk, Inter… Ne dao Bog nešto propustiti. U najmanju ruku, skončao bi svijet.

A uz utakmicu neizostavno idu bučine sjemenke. I to ne bilo kakve, već isključivo od Zlatka iz Punitovaca. Tamane se "na kile". Dušu su dale za smirenje situacije i neutralizaciju napetosti. Da ih nije, sigurno bi nekoga odavno "strefilo srce". Nisam vidovita da znam što će cijenjenu ekipu poslati na "onaj svijet", no u jedno sam milijun posto sigurna - rak prostate garant dobiti neće.

Ne izmišljam. Bučine sjemenke bogate su cinkom i uistinu čuvaju zdravlje prostate. Uz njih tu je još mnogo namirnica koje doprinose njezinoj funkciji. Krenimo redom.

Na zdravlje prostate utječu različiti čimbenici poput dobi, bavljenja tjelovježbom i genetske predispozicije, a značajno mjesto svakako zauzima i prehrana.

Danas prehrana modernog čovjeka obiluje mesom i mesnim proizvodima, bijelim brašnom i šećerom, te zasićenim i trans masnim kiselinama. S druge pak strane siromašna je na povrću, voću i cjelovitim žitaricama, pa ne čudi stoga nedovoljna prisutnost prehrambenih vlakana i fitonutrijenata.

Nasuprot ovome, prehrana bogata povrćem, voćem, neprerađenim žitaricama, omega-3 masnim kiselinama je mediteranska. Dokazano, ima pozitivan učinak na vitalnost, te zdravlje srca i krvnih žila. Pozitivno djeluje i na prostatu.

Štoviše, u usporedbi s mnogim zapadnim državama, smrtnost uslijed raka prostate u Grčkoj je niža.

Kao svijetli primjer valja spomenuti još prehranu Kine i Japana koja se zasniva na svježim odnosno minimalno prerađenim namirnicama biljnog podrijetla. Namirnica životinjskog podrijetla je malo, a jelovnici su siromašniji na energiji nego je to slučaj na Zapadu. I tamo je pojava raka prostate rjeđa što se pripisuje prisutnošću kupusnjača (kelja, brokule, cvjetače …), soje i zelenog čaja u prehrani.


Kupusnjače

Ako ikako mogu, muškarci će nastojati izbjeći kelj, brokulu i raštiku. "Nije na akciji", kaže muž moje prijateljice. No, da znaju njihove vrijednosti, sigurno bi "promijenili ploču". Kupusnjače sadrže izotiocijanate koji djeluju protiv raka prostate. I zato, iskoristite jesen i zimu, pa u prehranu svojih muškaraca uz spomenuto povrće uvrstite još prokulice, cvjetaču i kupus. Pripremljeni na salatu, kuhani lešo ili kao varivo, pirjani… nedvojbeno će doprinijeti zdravlju "jačeg spola".


Mahunarke

Grah, soja, slanutak, kikiriki i leća sadrže izoflavone koji sprječavaju pojavu i razvoj raka prostate. Jednostavno, koče umnožavanje stanica raka. Pozitivan učinak mahunarki na zdravlje tu ne prestaje. I dok s jedne strane sadrže škrob, bjelančevine i vlakna, s druge su strane siromašne mastima što ih čini poželjnim namirnicama u borbi protiv pretilosti i zatvora stolice.


Namirnice bogate likopenom

Likopen je karotenoid žarko crvene boje. Nalazi se u rajčici, lubenici i crvenom grejpu. Znanstvenim se studijama pokazalo kako likopen sprječava pojavu raka prostate, te dijeljenje njegovih stanica. Od koristi je prema tome ljeti uživati u lubenici i salati od rajčice, a zimi za užinu jesti crveni grejp, te pripremati krepka variva s porilukom, kupusom i bučom uz dodatak zamrznutih rajčica. Reći čete možda "zašto zamrznuta rajčica". "Bolje ikakva nego nikakva", bio bi moj odgovor.


Zeleni čaj

Ne bi bilo na odmet našim mladićima koji put zamijeniti kavu zelenim čajem. "A joj. Tko će to", vjerojatno bi komentirali. No, šteta je olako prekrižiti ovaj napitak. Nudi uistinu mnogo. Naime, zeleni čaj sadrže fenolne komponente koje smanjuju rizik za pojavu raka prostate odnosno usporavaju njegov razvoj. Štoviše, jedan njegov sastojak skraćenog naziva EGCG koji pokazuje protuupalni učinak više desetaka puta je jači antioksidans od vitamina C i E.


Ima toga još

Često se kao pomoć u prevenciji različitih bolesti spominje kvalitetna i raznolika prehrana. I u slučaju zdravlja prostate je tako. Važno je temeljiti prehranu na raznovrsnim što je moguće manje prerađenim namirnicama. Mnogi njihovi sastojci pojačavaju jedni drugima djelovanje doprinoseći snažno zdravlju muškaraca. Tu su karotenoidi iz mrkve, breskve i marelice, te vitamin A iz plave ribe, i mlijeka. Nadalje, treba spomenuti vitamin B6 koji se nalazi u svinjskom mesu, piletini, puretini i osliću, te vitamin B12 kojeg ima isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla. Vitamin C se, znamo to svi nalazi u paprikama, narančama, kiviju…, dok se značajna količina vitamina D sintetizira u našem organizmu kada se izlažemo suncu. Vitamin E nalazimo u uljima, a vitamin K u tamno zelenom povrću; blitvi, špinatu, kelju…

Zašto spominjemo vitamine? Osim što su važni za stvaranje stanica, zgrušavanje krvi, ugradnju kalcija u kosti …, mnogi od njih pokazuju antikancerogeno i antioksidativno djelovanje.

Nepravedno bi bilo izostaviti mineralnu tvar selen. Nalazi se u brazilskom orahu, tuni, lignjama i kamenicama, te pokazuje aktivnost u smislu sprječavanja dijeljenja stanica raka kao i njihovog "proždiranja".

I naravno, tu su omega-3 masne kiseline. Poznato je kako pozitivno djeluju na zdravlje srca, krvnih žila i mozga, no pokazao se njihov pozitivan učinak i na zdravlje prostate. Sjetite se kada ste zadnji put jeli ribu. Nemojmo tražiti izgovore. Ako tijekom tjedna nemamo vremena ići na ribarnicu, učinimo to subotom. Ako imamo vremena za cjelojutarnje ispijanje kave, sigurna sam i da imamo vremena skočiti do ribarnice. Zar ne?


A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
14. travanj 2024 16:21