Jeste li ikad probali svježe?
 Foto: iStock
Ta slatka crvena bobica

Pouzdano čuva probavu i mokraćni sustav, a 'ubija' i gljivice i viruse gripe

Brusnice obično vežemo uz zdravlje mokraćnog puta. No, osim što izgledaju lijepo i što nas čuvaju od Escherichije coli, brusnice imaju i mnoge skrivene blagodati. Upoznajmo ih.

Na stoliću u mome dnevnom boravku zimi često imam orašaste plodove i suho voće. U zdjelici su sada bademi, prženi lješnjaci, grožđice i brusnice.

Brusnice obično vežemo uz zdravlje mokraćnog puta. No, osim što izgledaju lijepo i što nas čuvaju od Escherichije coli, brusnice imaju i mnoge skrivene blagodati. Upoznajmo ih.

Ove zime jedite brusnice

Zimi su česte upale mjehura, a na udaru su i drugi organi mokraćnog sustava. Mokrenje je bolno i učestalo, prisutna je bol u donjem dijelu leđa, a mokraća postaje zamućena.
Nerijetko se u narodnoj medicini, kako u sprječavanju ovih upala, a tako i kao pomoć u njihovom liječenju koristi brusnica.

Uvelike su za njihovu ljekovitost zaslužni prisutni proantocijanidini. Dobro se iz konzumirane hrane apsorbiraju u krvi odakle prelaze u mokraću djelujući tako zaštitno na mokraćni sustav. Laički se može reći kako ove aktivne komponente sprječavaju lijepljenje bakterija za sluznicu mokraćne cijevi, mjehura i dr. Dodatno, ovaj učinak pojačava i sama kiselost brusnice koja remeti aktivnost bakterija.

Ne manje važan podatak sada za hladnih dana je i činjenica kako brusnice smanjuju mogućnost razmnožavanja virusa gripe kod nas ljudi. Isto tako, njezine sastavnice remete razvoj nekih vrsta gljivica.

Djeluje protiv čira

Nedavna istraživanja kazuju kako se pozitivno djelovanje brusnice ne može vezati samo uz mokraćni sustav. Od nje koristi imaju i mnogi drugi organi. Uočilo se tako da ona štiti zdravlje želuca i dvanaesnika sprječavajući razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori. Upravo je ova bakterija često odgovorna za pojavu čira.

Čuva zube

Bakterijske naslage na zubima mogu biti i od nekoliko stotina slojeva. Upozorava nas to na važnost redovite i pravilne higijene zubiju. Danas na tržištu postoje proizvodi s ekstraktom brusnice namijenjeni zaštiti zubiju. Temelje se na znanstvenim spoznajama. Aktivne tvari brusnice, u prvom redu flavonoli i proantocijanidini, djeluju protuupalno na desne, te utječu na mikrofloru ustiju sprječavajući tako razvoj nepoželjnih bakterija i pojavu karijesa.

Brusnice protiv oksidativnog stresa

Znamo kako oksidativni stres ubrzava starenje, te podupire pojavu bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, očne mrene, Parkinsonove bolesti, artritisa, te raka debelog crijeva, usta, prostate i dojke.

Istraživanjima se pokazalo kako brusnica pripada skupini voća izrazitog antioksidativnog potencijala. Kod pokusnih životinja brusnica pomaže snižavanju koncentracije ukupnog i lošeg LDL kolesterola u krvi. Ovaj učinak je od izuzetnog značaja za zdravlje srca i krvnih žila jer je upravo niska koncentracija LDL kolesterola važan čimbenik očuvanja zdravlja krvožilnog sustava.

Brusnica u gastronomiji

Brusnice su neizostavni sastojak karakterističnih jela mnogih nacionalnih kuhinja. Često se koriste u pripremi umaka, nadjeva za meso, kombiniranih priloga, salata i naravno deserata. Kod nas se većinom koriste suhe brusnice. Grickamo ih za užinu, ili onako iz dosade.

  • 2 šake izrezanih purećih prsa
  • 1 stabljika celera listaša
  • 1/2 slatko-kisele jabuke
  • 3 jušne žlice Grčkog jogurta
  • 2 jušne žlice suhih brusnica
  • 2 jušne žlice mješavine badema i lješnjaka
  • 1 jušna žlica grožđica
  • sol, svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. U pleh za pečenje poredajte bademe i lješnjake u jednom sloju, te ih stavite peći 5 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Izvadite ih potom iz pleha da se ne bi prepekli.
  2. U zdjelu stavite izrezanu puretinu, stabljiku celera i jabuku izrezane na kockice, lješnjake i bademe izrezane na četvrtine, brusnice, grožđice, jogurt, te sol i papar. Sve pažljivo izmiješajte. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku 2 do 3 sata da se sastojci prožmu.
  3. Prije služenja na tanjur za serviranje stavite zelenu salatu, matovilac, radič, rikulu ili njihovu mješavinu začinjenu bučinim uljem i jabučnim octom. Na to stavite pripremljenu puretinu, te poslužite uz domaći kruh.

Linker
14. travanj 2024 20:45