Ako niste vični u pečenju pince, uvijek možete kupiti tradicionalni talijanski kolač panettone koji se osim za Božić servira i za Uskrs.
 Foto: iStock
Blagdanska gozba

Pinca, šunka, jaja, janjetina... Jeste li spremni za Uskrs?

Ovih dana budite umjereni u jelu i piću. Uskrs bi trebao slaviti Kristovo uskrsnuće i nadu u spasenje, a ne bogatu trpezu.

Katalozi poznatih supermarketa puni su reklama za deterdžente, spužvice i čarobne krpe. Same česte. Mo'š si misliti. Kad se obavi proljetna generalka čišćenja kuće, na red dolazi desetodnevno pečenje kolača. Želiš napraviti vrhunski kolač kojeg si probala kod prijateljice, moraš isprobati novi silikonski kalup za kolač, a Uskrs je i prilika da bar jednom u godini ispečeš mirisne kekse za koje si od bake naslijedila tajnu recepturu i originalne modeliće.

Što je Uskrs bez šunke i janjetine, francuske salate, finih peciva i pletenice, bojanih i punjenih jaja, mladog luka, rotkvica, sirnice, orahnjače i makovnjače...? Treba sve to pripremiti. Nikad kraja. Kad će već jednom Uskrs da se konačno odmorim?

U petoj brzini

I muževi su ovih dana u petoj brzini. Doslovno ne staju. Za promjenu. :)

Kupuje se dobra riba, birana šunka, pršut i vino, zovu se svoji mesari i naručuje meso. Jer, bez dobrog mesa nema dobrog ručka.

Janjetina

Za Uskrs je posebno na cijeni domaća janjetina. U mladoj su janjetini znali uživati još naši pradavni preci prije 5000 godina. Nije bilo hladnjaka i mogućnosti za čuvanje mesa. Cijela se životinja morala pojesti u kratkom vremenu za što je trebalo mnogo ljudi. Odatle i potječu gozbe. Janjetina je bila specijalitet još starih Rimljana, a u drevnoj se Grčkoj slovila kao vrhunac gastronomije.

Mekana je, specifičnog okusa i mirisa, pa time bez dvojbe potiče apetit. Paška, lička, creska, bračka...? Ne zna se koja je bolja.

Općenito, usporede li se janjetina i svinjetina, prva ima manje masti. Osvrnemo li se pak na kotlete, janjeći je kotlet masniji od svinjskog. Također, ima više zasićenih, a manje višestruko nezasićenih masnih kiselina. S druge strane, cinkom i željezom ipak je bogatija janjetina.

Zato, imate li priliku nabaviti našu domaću janjetinu, osladite brk. Neka vam je uslast.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Naša Vesna za pincu se predbilježila kod svoje sestre, pa ako imate provjereno dobar recept, slobodno ga podijelite s njom :)

Pačetina

Meso patke cijenjeno je po svom izvrsnom okusu. Za naš pojam mana mu je velika količina masti koju sadrži. Ima je čak tri puta više nego u piletini. Više je i zasićenih masti, te kolesterola. Ipak, nije sve loše.

Pačetina ima više cinka i čak tri puta više željeza i vitamina B12 u odnosu na piletinu. Dovoljan unos željeza putem hrane smanjuje mogućnost za pojavu anemije, a vitamina B12 koji je važan za zdravlje živaca ima isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla.

Sirnica (Pinca)

U Dalmaciji je sirnica neizostavan Uskrsni kolač. Nosi se u crkvu na blagoslov. Iako joj naziv asocira na sir, njega tu nema. Radi se od dizanog tijesta i možda njezina izrada izgleda jednostavna i lagana, no uopće nije tako. Treba imati pouzdan recept i isprobati ga nekoliko puta prije Uskrsa. Sastojci moraju biti sobne temperature, a i s tijestom treba znati. Šteti mu propuh, ali i velika toplina. Priznajem da nisam od onih kojima sirnica ide od ruke. A ni s nabavom ne stojim baš najbolje. Prošle sam godine izgubila čak tri jutra čekajući u kilometarskom redu ispred jedne slastičarnice s vrhunskim sirnicama. Još sam nadobudno obećala i susjedama da ću ih i njima kupiti. I naravno, nisam ih dočekala. Ove godine sam se sa štovanjem predbilježila kod sestre. Njoj uvijek dobro ispadnu. Vjerujte, lakše mi je očistiti joj cijelu kuću i ispeglati četiri mašine robe nego se patiti oko sirnica. Nije sve za svakoga. :)

I samo još nešto za kraj.

Ovih dana budite umjereni u jelu i piću. Uskrs bi trebao slaviti Kristovo uskrsnuće i nadu u spasenje, a ne bogatu trpezu.

Sretan Uskrs svima!

Linker
16. travanj 2024 00:18