Ljudima koji pate od visokog krvnog tlaka od značaja je podatak kako šipak pomaže njegovom snižavanju.
 Foto: iStock
zdjelica slatkih zrna

Ove omiljene crvene bobice čuvaju nas od raka, bolesti srca i krvnih žila

31. listopad 2017.
Uživajte u šipku ove jeseni što je više moguće kako biste iskoristili njegov pozitivan utjecaj na zdravlje.

Bliži nam se zima, a s njom i manji izbor voća. Uživajmo zato u sočnim šipcima (narima) još dok ih ima. Mnogima nam je šipak posebno drago pojesti ujutro na tašte. Osim što osvježuje početak dana, šipak je pouzdan čuvar od raka, te bolesti srca i krvnih žila.

Dugovječnost i zdravlje

Šipak je prisutan u mnogim kulturama svijeta. Simbolizira život, dugovječnost, zdravlje, znanje, moral i duhovnost. Njegov se plod u narodnoj medicini koristi kao pomoć u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba. Bogat je antioksidansima; taninima, katehinima, galnom i elaginskom kiselinom, pa nimalo ne čudi podatak kako je antioksidativna aktivnost njegovog soka slična onoj crnog vina i zelenog čaja.

Uz to, šipak naravno sadrži dosta vode, jednostavne šećere, topljiva vlakna (prvenstveno pektin), vitamine, te manju količinu mineralnih tvari poput željeza i kalcija.

Antocijani iz šipka

U šipku su prisutni još jedni antioksidansi; antocijani. Stvaraju se tijekom zrenja i daju mu crvenu boju. Zanimljivo je reći kako degradiraju tijekom cijeđenja soka. Baš je zato šipak najbolje očistiti i pojesti ga onako "po starinski". Istina je da smo nekad lijeni čistiti ga, no vrijedi se malo potruditi.

Šipak za zdravlje

Jedite šipak što više i iskoristite njegov pozitivan utjecaj na zdravlje. Šipak pomaže u sprječavanju nastajanja ateroskleroze, te snizuje koncentraciju ukupnog i LDL kolesterola.

Ljudima koji pate od visokog krvnog tlaka od značaja je podatak kako šipak pomaže njegovom snižavanju. Nema dvojbe, šipak pomaže zdravlje srca i krvnih žila čime se smanjuje rizik za moguće komplikacije sa smrtnim ishodom.

Šipak smanjuje rizik od nastajanja različitih vrsta raka; prostate, usta, dojke, pluća, te debelog crijeva. Ako je nažalost rak već prisutan, konzumiranje šipka pomaže u sprječavanju njegovog širenja. Aktivne tvari ovog voća štite sluznicu želuca od mogućeg iritirajućeg djelovanja aspirina.

Baš kao i kod drugih djelotvornih biljaka, nepravedno bi bilo izdvojiti jednu aktivnu komponentu šipka jer se pozitivan učinak na zdravlje može zahvaliti prisutnošću i međudjelovanju njegovih brojnih sastojaka.

Sok od šipka

Imate li u vrtu svoje šipke, možda s viškom ne znate što biste. Iako je šipak najbolje jesti "u zrnu", od viška kojeg imate, napravite sok.

Dovoljno je očišćeni šipak izblendati, te procijediti dobiveni sok. Eto ukusnog i kvalitetnog napitka. Neka vam je u slast!

Teme
Linker
22. listopad 2021 07:29