Foto: Istock
Žlica zdravlja

Orahnjača

Tijesto za 2 orahnjače:

  • oko 450 g glatkog brašna
  • oko 200 g mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 jušne žlice šećera
  • 2 jušne ravne žlice svinjske masti
  • 1 jušna žlica ruma
  • ¾ kocke svježeg kvasca
  • naribana kora netretirane naranče
  • naribana kora netretiranog limuna
  • prstohvat soli
  • ulje za premazivanje

Za nadjev:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 3 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 2 šake grožđica
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • rum
  • mlijeko po potrebi

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac s 50 g mlijeka i malo brašna, te stavite na toplo mjesto da se diže. Na radni stol prosijte brašno. U sredinu brašna dodajte dignuti kvasac, žumanjke, šećer i jaje, te polagano počnite mijesiti tijesto. Potom postupno dodajite 100 g mlijeka, maslac, mast, rum, sol, te naribanu koru limuna i naranče. Rukama umijesite tijesto da ono postane konzistencije kao za kruh. Kada ste to postigli dodajte još oko 50 g mlijeka, te dalje mijesite tijesto dok ono ne postane glatko i sjajno. Možda ćete trebati dodati još malo mlijeka. (Neka vas ne obeshrabri, no tijesto treba mijesiti poprilično dugo.)
  2. Stavite tijesto na toplo mjesto da se diže. Dignuto tijesto premijesite. Ponovo stavite tijesto da se diže i potom ga još jednom premijesite.
  3. Napravite nadjev tako da pomiješate orahe, snijeg od bjelanjaka, šećer, oprane grožđice, rum i vanilin šećer. Prelijte vrućim mlijekom u količini koja je potrebna da dobijete homogenu, no ne prerijetku smjesu.
  4. Tijesto prepolovite i svaki dio razvaljajte tanko u oblik pravokutnika duljine tepsije. Pripremljenim nadjevom namažite tijesto i zarolajte ga. Stavite na toplo da se diže još dodatno oko 30 do 40 minuta.
  5. Orahnjače premažite uljem i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 50 °C oko 10 minuta.
  6. Potom povisite temperaturu na 170 °C i pecite dok se orahnjače ne ispeku tj. ne odvoje od tepsije.
  7. Izvadite tepsiju iz pećnice i stavite ju na rešetkasti podmetač. Važno je da je podmetač rešetkasti kako bi se osiguralo strujanje zraka. U protivnom će se orahnjača upariti. Ukoliko ste spretni, orahnjaču nakon pečenja možete i izvaditi iz tepsije.

Za svečaniji dojam možete je napraviti i u kalupu za kuglof.

Linker
26. travanj 2024 19:44