iStock
Orašasti plodovi

Okus blagdanskog veselja

Vjerojatno ste nebrojeno puta čuli kako sastojci hrane svojim međudjelovanjem pozitivno utječu na zdravlje. Kao ogledni primjer mogu poslužiti upravo orašasti plodovi jer antioksidansi, vlakna, te alfa-linolenska kiselinauzajamnim djelovanjem pomažu zdravlje srca i krvnih žila. Nije li to divno?

Neki dan uđem u zgradu, kad tamo pred liftom susjed Ivo zaneseno kazuje ženskom auditoriju s 5. i 7. kata kako se pravi baklava. Uživio se u slatku priču objašnjavajući da se orasi ne smiju mljeti nego sjeckati. Iskusne domaćice raskolačiše oči čuvši da uz šećer u šerbet ide med od vrijeska. I da. Na kraju na baklavu treba staviti kriške limuna kako bi dobila svježi okus. Nema sumnje, Ivo je postao zvijezda među susjedama. Vjerojatno su muževi dobili jezikovu juhu. Uzalud im što popravljaju perilice i mijenjanju vodovodne cijevi. "Ljubav dolazi preko želuca." Znati napraviti dobru baklavu postalo je stvar prestiža.

Šećer na kraju

Nije čudo što su cijene oraha otišle u nebo jer ako ikada, onda u ovo blagdansko vrijeme obradujemo svoje ukućane orahnjačom, ružicama, oblatnama ili rafiolima. Reklo bi se „šećer na kraju“.
Bademi, orasi, lješnjaci, pistacio, kikiriki, ali i manje poznati brazilski i pekan orasi, indijski oraščići, te pinjoli orašasti su plodovi koji našu prehranu obogaćuju cijelim nizom hranjivih tvari - mastima, bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima. Tu su i antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale. Slobodni se radikali neprestano stvaraju u organizmu. Isto tako, njihovo nastajanje dodatno potiču pušenje, zračenja, onečišćenja iz okoliša, alkohol i dr. Slobodne radikale organizam može učinkovito neutralizirati do jedne granice. Međutim, ukoliko njihova količina postane prevelik zalogaj za obrambeni sustav, štetno djelovanje dolazi do izražaja i potencira pojavu različitih tegoba poput bolesti srca, živaca i zglobova.
Kao i kod drugih namirnica, i za orašaste plodove vrijedi pravilo kako je potrebno prednost dati neprerađenim namirnicama. Znanstevnici su pokazali kako kikiriki i pistacio u ljusci sadrže više antioksidanasa od kikirikijevog maslaca, i očišćenog pistacia. Ne može bolje! Više antioksidanasa za manje kuna. Također, veća se količina antioksidanasa nalazi u orašastim plodovima s onom tankom laganom opnom. Upravo zato, nemojte guliti bademe.

Malo, ali dovoljno

Vjerojatno ste nebrojeno puta čuli kako sastojci hrane svojim međudjelovanjem pozitivno utječu na zdravlje. Kao ogledni primjer mogu poslužiti upravo orašasti plodovi jer antioksidansi, vlakna, te alfa-linolenska kiselina uzajamnim djelovanjem pomažu zdravlje srca i krvnih žila.
Baš iz razloga što orašasti plodovi obiluju mastima, svrstavaju se u istu skupinu s uljima, maslacem i margarinom. Potrebno ih je, dakle, jesti u malim količinama, što se posebno odnosi na ljude koji imaju problema s povećanom tjelesnom masom. Tako osam badema ili samo jedan i pol orah jednake su energetske vrijednosti kao jedna čajna žličica ulja. O ušećerenim bademima i kikirikiju prženom u ulju ne trebamo niti raspravljati. Sigurno nisu dio jelovnika za mršavljenje. Ukoliko spadate među one kojima se „sve prima“, tijekom nadolazećih blagdana, izbjegavajte prhke kolače i kekse. Umjesto njih, pojedite krišku orahnjače koju ste pripremili sa manjom količinom šećera. Ako se ne možete suzdržati i pojesti samo jednu krišku, bolje je niti ne pravite kolače.

To je doručak

Ne trebate čekati božićne i novogodišnje kolače da biste uživali u orašastim plodovima. Za užinu napravite voćnu salatu posutu sjeckanim poprženim bademima. Osmislite svoju mješavinu od suhih jabuka, šljiva, marelica, kikirikija, oraha i poprženih lješnjaka. Odličan doručak biti će i orasi sa kruhom i šalicom mlijeka. A tek palačinke s orasima za desert! Uistinu se nadam kako će orasi, lješnjaci, bademi, pistacio i pinjoli biti ćešće na vašem jelovniku tijekom cijele godine. Oni to svojim nutritivnim sastavom zasigurno zaslužuju. U slast!

Isprobajte!

Popečeni bademi


Jeste li za svoje omiljene kolače ikad koristili popečene bademe ili lješnjake? Probajte to učiniti ovog Božića i Nove godine. Kolači će, uvjeravam vas, „govoriti 10 jezika“.

Sastojci:
bademi, ili lješnjaci, ili orasi, ili miks

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C.

2. Na dno dubljeg lima za pečenje stavite masni papir, a na njega poslažite bademe u jednom sloju te ih "pecite" u zagrijanoj pećnici 5 minuta.

3. Izvadite ih, dobro promiješajte i protresite te ih stavite peći još tri minute kako bi bili ravnomjerno pečeni s obe strane.

4. Izvadite iz pećnice. Bademi moraju poprimiri tamniju nijansu, no nikako ne smiju pregoriti. Probajte ih. Okus mora biti izraženiji, pomalo slatkast. Podsjetit će vas na lješnjake iz čokolade s lješnjacima. Ukoliko nisu gotovi, ponovo ih dobro promiješajte i protresite, te vratite „peći“ još minutu do dvije. „Pečenje“ ukupno traje 8-12 minuta. Ne duže.

5. Gotove bademe hitro izvadite iz vrućeg lima na tacnu, rasporedite „na rijetko“ i ostavite na prozračnom mjestu kako bi se što prije ohladili. Ovako pripremljene bademe koristite u pripremi svojih omiljenih kolača. Ili ih jednostavno grickajte.

Linker
18. travanj 2024 09:13