Rajčice su glavni izvor likopena u prehrani, a on pomaže pri liječenju raka.
 Foto: iStock
I štiti kožu od sunca

Nema onoga tko može odoljeti ovoj carici ljetnih jela

Rajčice su sastojak naših salata, umaka, variva i juha. Vole ih i mladi i stari.

Iako rajčica u trgovinama ima tijekom cijele godine, istinski u njima uživamo tek ljeti. Nema onoga tko može odoljeti jedrim mirisnim mesnatim plodovima dozrelima pod Suncem. Sastojak su naših salata, umaka, variva i juha. Vole ih i mladi i stari. Sastav rajčice je uistinu jedinstven i ona je carica ljetnih jela.

Nutritivna vrijednost rajčica

Rajčica je izuzetna namirnica. Obiluje karotenoidima žute, narančaste i crvene boje. To su antioksidansi koji sada ljeti štite kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Iz njih nastaje vitamin A. Tu su još folat, kalij, vitamin C, flavonoidi i vitamin E.

Likopen

U rajčici se od karotenoida ističe crveni likopen. Rajčice su glavni izvor likopena u prehrani. Važan je njegov unos hranom jer se ne može sintetizirati u našem organizmu.

Likopen je topljiv u mastima, pa se njegova iskoristivost u organizmu povećava dodatkom ulja, a i kuhanjem rajčice.

Rezultati znanstvenih istraživanja kazuju kako likopen smanjuje rizik od nastajanja raka prostate. Što je prisutnost likopena u prehrani veća, rizik je manji. Osim toga, likopen od raka štiti dojke, jajnike, vrat maternice i jetru. Štoviše, likopen ne samo da djeluje zaštitno već i pomaže u liječenju raka.

Znanstvene studije govore kako se niža koncentracija likopena u organizmu vezuje uz veću smrtnost od bolesti srca i krvnih žila. To ne treba čuditi jer likopen smanjuje koncentraciju ukupnog i oksidaciju LDL kolesterola. K tome se prisutnost rajčice u prehrani vezuje uz sniženje povišenog krvnog tlaka. Sve ovo zajedno djeluje pozitivno na srce i krvne žile.

Nadalje, postoji pozitivna veza između prisutnosti likopena u serumu i gustoće kostiju. Isto tako, likopen sprječava degenerativne promjene mozga, pa tako i pojavu Alzheimerove bolesti. Djeluje pozitivno i na kosti što se pripisuje njegovom antioksidativnom aktivnošću.

Ništa manje nije značajan utjecaj likopena na plodnost muškaraca. Dugoročna prisutnost ovog antioksidansa u prehrani povećava pokretljivost spermija.

Sadržaj likopena u hrani

Kako bi likopen ispoljio svoje pozitivno djelovanje na zdravlje, znanstvenici preporučuju njegov dnevni unos od 5 do 7 mg. U slučaju prisutnosti raka, potreba se povećava za 10-tak puta.

Namirnica, 100 g Sadržaj likopena, mg

Papaja 2 do 5.3

Crveni grejp 3.4

Lubenica 2.3 do 7.2

Rajčica 0.9 do 4.2 mg

Rajčice s jajima

Rajčice s jajima moj su omiljeni ljetni doručak. Jednostavan, a izvrstan. Pripremam ga tako da u tavi na zagrijanom ulju popržim izrezani jedan manji luk. Operem dvije mesnate srednje velike rajčice i izrežem ih na kockice. Dodam ih poprženom luku i pustim da sve proključa. Potom smanjim vatru i uz često miješanje pirjam dok tekućina ne ispari.

Na to sve bacim umućeno jaje i miješajući pirjam dok se jaje ne ispeče. Uz ovo jelo izvrsno ide crni kruh i domaći jogurt.

Neka vam je uslast!

Linker
18. travanj 2024 04:37