Nije tajna da je tjelovježba dobra bez obzira koliko godina imali, no treba znati da je vrlo poželjna u starosti.
 Foto: iStock
Vježbanje u 'zlatnom dobu'

Neće usporiti starenje, ali vam može produžiti život

Ovo ljeto sam na svojoj staroj plaži otkrila jedno odlično mjesto. Ranije ujutro je na suncu, a poslije u hladu. Ima i nježan ulaz u more. Taman za simpatične penziće. Upravo takvo mi je i bilo okruženje.

Gdje god se okrenem, isti prizor. Život laganini.

I dok mladi imaju spoj na Fejsu, dotle se njihove bake i djedovi po starinski nalaze na plaži. Ne gubi se vrijeme. Čim sunce grane, skoči se na noge lagane. Okupljanje standardne ekipe je uvijek u isto vrijeme. U 7:30. Moglo bi ih se slobodno postrojiti i prozvati. Nema šanse da netko zakasni ili ne dođe. Za zagrijavanje kreću s raspravom što se nakon jučerašnjeg rastanka važno dogodilo u svijetu i šire. Potom slijedi malo šetnje, pa malo laganog plivanja, pa malo briškule, pa jedna mala piva. Ničega previše, ničega premalo. Pravo feng-shui savršenstvo. :)

Upravo je molala nesnosna ljetna žega. Godišnji su završili. Na plaži je spokoj i tišina. Stariji su došli na svoje. Vrijeme je kao stvoreno za uživanje; sunčanje, šetnju i plivanje.

Blagodati tjelovježbe

Starenjem se mijenja struktura tijela. Smanjuje se udio mišićnog tkiva, a povećava prisutnost masnog, posebice oko struka. Raste stoga mogućnost za pojavu šećerne bolesti i bolesti srca.

Želite li doživjeti pozne godine dobrog zdravlja, potrebno je održavati krvni tlak, te koncentraciju glukoze, kolesterola i masnoća u krvi unutar normalnih vrijednosti. Nikako nije preporučljivo biti punašniji i imati šlauf masti oko struka. Na koncu, biti samostalan cilj je svake osobe treće životne dobi.

Postizanju ovih ciljeva, uz razboritu prehranu, pomaže ... tjelovježba.

Ona doprinosi mentalnom zdravlju i dobrom raspoloženju, te smanjuje mogućnost za pojavu depresije i gubitka pamćenja. K tome, redovita tjelovježba smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara, šećerne bolesti, osteoporoze, artritisa, debljine, raka debelog crijeva, visokog tlaka i sl. Aktivnost pomaže uklanjanje masti iz cirkulacije nakon obroka. Ona pozitivno djeluje na rad crijeva i smanjuje mogućnost pojave zatvora stolice. Ako ste od onih koji nakon ručka zalegnu pred TV-om, ustanite i krenite u šetnju.

Tjelesno aktivni trebali bi biti skoro svi stariji ljudi, pa i oni s kroničnim zdravstvenim tegobama. Vrlo je malo iznimaka kada tjelesna aktivnost šteti.

Koliko vježbati?

Preporuka je za opću populaciju prakticirati tjelovježbu umjerenog intenziteta barem 2 i pol sata tjedno. Starije osobe mogu naravno ovu preporuku prilagoditi svome stanju. Od koristi je svaki oblik tjelovježbe, a liječenju različitih zdravstvenih tegoba (npr. pretilosti, povišenih masnoća u krvi i šećerne bolesti) posebno doprinosi povećanje intenziteta, učestalosti i duljine trajanja aktivnosti.

Što prakticirati?

U dnevni ritam uključite aerobne aktivnosti poput pješačenja, rada u vrtu, vožnje bicikla, laganog trčanja, plivanja i dr. Ove vježbe doprinose izdržljivosti, te dopremi kisika i glukoze u mozak. K tome, njihovim prakticiranjem, trošite nakupljeni višak masnog tkiva. Kombinirajte ih, po mogućnosti, s vježbama s bučicama, penjanjem uza stepenice i sl. Time jačate svoje mišiće. Tu su i vježbe fleksibilnosti i ravnoteže. Kad ih može raditi moja baka od 90, može svatko.

Osteoporoza i artritis

Kod starijih osoba česti su osteoporoza i artritis, no nije sve crno i postoji pomoć. Primjerena i redovita tjelovježba uvelike smanjuje rizik za pojavu ovih tegoba, odnosno ublažava ih.

Aktivnosti poput penjanja uza stepenice, brzog hodanja, te laganog trčanja čuvaju gustoću kostiju. To su sve vježbe koje osiguravaju otpor između poda i tijela što potiče jačanje koštane mase. Štoviše, znanstvenici kažu kako 3 do 5 puta pješačenja tjedno smanjuje rizik od loma kuka.

Uz redovitu tjelovježbu, prehrana koja uključuje adekvatnu količinu kalcija i magnezija (iz mlijeka, mliječnih proizvoda i povrća), kalija (iz povrća i voća), bjelančevina (iz mesa, ribe, jaja i sira), vitamina K (iz zelenog lisnatog povrća), vitamina C, te omega-3 masnih kiselina iz plave ribe nedvojbeno doprinosi zdravlju kostiju i zglobova.

Nikada nije kasno

Nikada nije kasno za uvrstiti neki oblik aktivnosti u svoju svakodnevicu. Bez obzira bili mlađi ili stariji, ranije neaktivni ljudi imat će koristi od redovitog bavljenja tjelovježbom. Jasno je da starije osobe neće postati olimpijci, no aktivnost će svakako doprinijeti vitalnosti.

Zaključno možemo reći kako tjelovježba neće zaustaviti starenje, no bilo koji oblik redovite tjelesne aktivnosti smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti i prerane smrti.

Kvalitetna prehrana, druženje s obitelji i prijateljima, pozitivan stav prema životu i redovita tjelovježba zalog su dugovječnosti.

Nema izgovora

Ako možda nemate volju za aktivnošću obvezno ju pronađite. Iskopajte ju odnekud.

Nemojte mi se izvlačiti jer nemate društvo. Priključite se planinarima ili treninzima u udrugama umirovljenika... Otiđite na plažu. Tamo ćete sigurno pronaći ekipu. (I ostati duže no što se planirali.) Oni moji s početka priče upisuju nove članove. :)

Linker
16. travanj 2024 17:20