Jutra su jednostavno ljepša uz jedan od ova dva topla napitka, zar ne?
 Foto: iStock
Zbog njih su jutra ljepša

Možete li zamisliti život bez kave ili čaja?

25. kolovoz 2016.
Jedan od ova dva topla napitka zasigurno se pije i u vašem domu, a možda niste znali kakve sve dobrobiti može donijeti vašem tijelu...

Kava i čaj - trebaju nam ujutro da nas razbude. Dobrodošli su za pauzu na poslu. Svjedoci su tajni koje se odaju samo prijateljicama. Hladni i topli. Sa šećerom ili bez njega. Isto vrijedi i za mlijeko. Prate nas iz dana u dan. Podižu nam raspoloženje, potiču, liječe i smiruju. Kakav bi uopće bio život bez kave i čaja?

Čaj

Čaj je nakon vode, najčešće konzumirano piće. I dok se kod nas obično piju čajevi od lipe, kamilice, mente, šipka, kadulje, sljeza i sl., u mnogim se djelovima svijeta čajem naziva napitak od listova čajevca. Često me spomen zelenog čaja asocira na simpatični stariji par koji je u TV reklami uživao u Gruzijskom zelenom. Zeleni čaj se priprema od listova čajevca koji nisu fermentirali. Na drugoj je strani crni čaj. Napitak je to dobiven od potpuno fermentiranih listova čajevca. Iako postoje na tisuće vrsta crnog čaja, općenito govoreći, nismo baš veliki znalci što se tiče njihovog raspoznavanja. Sve je to nama crni, indijski ili ruski čaj i obično se pije kod proljeva. Srećom, tu su čajoteke. Svesrdno se trude naučiti kupce kako istinski uživati u ovom napitku i imati od toga koristi za zdravlje.
I crni i zeleni čaj sadrže brojne aktivne tvari koje djeluju pozitivno na organizam. Ipak, zeleni je čaj njima bogatiji. Njegov utjecaj na zdravlje uistinu je impozantan. Podupire prevenciju bolesti srca i krvnih žila, pozitivno djeluje na sniženje krvnog tlaka, te pomaže mršavljenje. Štiti kožu od negativnog utjecaja UV zraka. Nadalje, pokazuje antibakterijsku i antivirusnu aktivnost. Pozitivno djeluje na usnu šupljinu, gustoću kostiju i živce. Važna komponenta zelenog čaja je polifenol skraćenog naziva EGCG. Pokazuje antitumorsko djelovanje štiteći tako različite organe (npr. prostatu).

Priprema zelenog čaja

Sastojci zelenog čaja su osjetljivi na visoku temperaturu. Stoga se preporučuje zeleni čaj preliti vodom temperature 70 °C. Proključalu vodu ostavite da se malo ohladi 5 do 10 minuta, te potom njome prelijte usitnjene listove zelenog čaja. Ostavite poklopljeno 3 do 5 minuta, te procijedite. Mogu mu se dodati po želji med, šećer, limun, limeta, cimet, đumbir i sl.

Foto: iStock
Čajoljupci spravljanje čaja doživljavaju kao ritual, ali znaju i da voćni čaj zapravo nije čaj...

Kava

Kava je piće koje ispoljava najveću antioksidativnu aktivnost.
Od aktivnih tvari, značajno mjesto zauzimaju kofein, klorogenska i ferulinska kiselina. Klorogenska kiselina, osim antioksidativnog, pokazuje i protuupalno djelovanje. Smanjuje razinu masnoća u krvi, te pomaže smanjenje tjelesne mase. Kofein smanjuje apsorpciju masti iz hrane.


Turska kava: Znate li je pravilno skuhati?

Za 2 osobe


Sastojci:

  • 4 vrhom pune čajne žličice kave (za jaču kavu)
  • 1 vrhom puna čajna žličica šećera
  • voda

Priprema:

  1. U jednoj posudi zagrijte vodu, ali ne dopustite da proključa.
  2. U lončić za pripremu kave stavite kavu i šećer.
  3. Prelijte kavu i šećer vrelom vodom i nježno promiješajte.
  4. Stavite kavu na laganu vatru da se „digne“ pjena.
  5. Ostavite par minuta i potom lijevajte u male šalice.

Kofein

Jedan od glavnih aktivnih tvari kave je kofein. Pokazuje mnoge različite učinke. Sportaši ga cijene jer povećava izdržljivost tijekom treninga i natjecanja. Od posebne je koristi onima koji se natječu u maratonu, plivačkom maratonu, biciklizmu, traitlonu i sl.
Različite vrste kave sadrže različite količine kofeina, te je količinu kofeina u njima teško odrediti. K tome, kava sadrži i druge sastojke koji mogu remetiti njegov učinak u sportu. Preporučuje se stoga sportašima uzimati čisti kofein prema njihovoj osobnoj potrebi. To mogu biti male doze od 1 do 3 mg, ali i one veće od 5 do 6 mg kofeina na svaki kg tjelesne mase. Obe su se doze pokazale učinkovitima.

Treba imati na umu kako kofein može prouzročiti probavne tegobe. Stoga je potrebno tijekom treninga isprobati njegovo djelovanje i odrediti kojoj se dozi prikloniti. Sretno na natjecanju! :)

Teme
Linker
18. siječanj 2022 02:37