Čili paprika drži se dokazanim afrodizijakom. Stavite je na pizzu.
 Foto: iStock
Super hrana

Moćni afrodizijaci: Muškarci, probajte im odoljeti

Ako vam je prehrana 's brda, s dola', poradite na poboljšanju svojih prehrambenih navika. Za zdravlje i tjelesnu aktivnost.

Neki dan sam se u našla u društvu gurmana. Povede se razgovor o pizzi. I dok su jedni spominjali pizzu s lukom i vrhnjem, a drugi hvalili pizzu s ananasom i šunkom, moj je rođak s oduševljenjem pričao o pizzi Ungaro; otkriću za prave muškarce.

Dokazani afrodizijak

I doista, čili paprika drži se dokazanim afrodizijakom. Na cijeni je kod Talijana; poznatih ljubavnika. Znanstvenim se studijama pokazalo kako se visok unos antioksidanasa putem hrane pozitivno odražava na kvalitetu i pokretljivost spermija. Upravo čili obiluje antioksidansima. Uz vitamine C i E, tu je i cijeli niz fenolnih tvari specifičnih za ovaj začin.

Muškarci vole meso. I dok njima bez mesa nema ručka, nama je ženama ono samo dekoracija na tanjuru. Uistinu, ima nešto u tom mesu. Sadrži kreatin koji je izvor energije tijekom kratkotrajnih tjelesnih aktivnosti visokog intenziteta. Moglo bi se reći kako je upravo kreatin ono što muškarcima treba. Osim što se nalazi u mesu, također nastaje u organizmu čovjeka. Međutim, znanstvenici su uočili kako je razina kreatina kod vegetarijanaca niža.

Bučine sjemenke bogate su cinkom. Bez dvojbe su afrodizijak jer cink pozitivno utječe na razinu testosterona, muškog spolnog hormona, u krvi. Ova mineralna tvar podržava i zdravlje prostate. Zato, dok s društvom gledate utakmice Lige prvaka, umjesto čipsa i krekera grickajte bučine sjemenke. Imat ćete od njih veće koristi.

Seksualni nagon

Za nesmetano prenošenje genetskog materijala putem spermija, potreban je folat. To je vitamin B skupine na kojemu su bogati listovi celera, peršina, te artičoke i šparoge. Ove su vrste povrća, valjda iskustveno, od davnina cijenjene kao afrodizijaci. Folatom je općenito bogato zeleno lisnato povrće. Eto razloga za njegovo često uključivanje u jelovnik.

Orasi, bademi i sezam stari su afrodizijaci. I taj ih glas prati ne bez razloga. Imaju mnogo vitamina E koji potiče seksualni nagon. Vitaminom E su također bogate suncokretove, sezamove i lanene sjemenke.

Drevna Indijska medicina opisuje rižu kao afrodizijak. Druge kulture štuju med, bananu i datulje. Svima je zajedničko da obiluju ugljikohidratima. Složeni ugljikohidrati (iz riže) ili jednostavni (iz voća) bili su i ostali aktivnom muškarcu glavni izvor energije.

A kako tjelesna masa utječe na plodnost muškaraca? Poznato je kako muškarci s prekomjernom tjelesnom masom ne gledaju objektivno svoje stanje. Za sebe kažu da su samo krupniji. Iako ima i onih koji su mišljenja kako je bolje da ljulja nego da žulja, valja znati kako gojaznost negativno utječe na plodnost.

Eto, dragi muškarci, ako vam je prehrana s brda, s dola, poradite na poboljšanju svojih prehrambenih navika. Za zdravlje i tjelesnu aktivnost. Kad god je to potrebno. ;) ;) ;)

Linker
23. ožujak 2024 23:10