Ako ste u mogućnosti, ubrati divlje svakako to iskoristite.
 Getty Images
žižule

Mnogima su nepoznanica, ali ove kineske datulje uspješno snižavaju tlak i masnoće u krvi te su savršene protiv nesanice

Smeđe su i izduženog oblika, pa izgledom podsjećaju baš na datulje. Unutrašnjost im je predivne nježno zelene boje.

Ne sjećam se kada sam se zadnji put osramotila kao prije neki dan. Baš onako propisno.

Na Instagram sam stavila fotografiju nečega s tržnice za što ni sama nisam znala što je. Da stvar bude gora od najgore moguće, potegla se još i rasprava koji je to zagonetni plod.

'O mili Bože šta mi je sve ovo trebalo'?, neprestano sam sebi ponavljala.

Nakon silnih komentara, zaključilo se da se radi o žižuli.

'Moram ja to čudo probati', odlučim čvrsto i sutradan se ponovo zaputim na tržnicu.

Tek tamo me dočekao pravi šok. Od cijene mi se momentalno zamantalo. 100 kn za kilogram! 'Pa šta je to u njima', s nevjericom se upitam.

'Kupit ću dvaispe deka, pa šta bude.', kažem sama sebi.

No to nije ništa prema onome što je uslijedio nakon sam s tim žižulama došla kući. Kada nešto plaćate 'po suvo zlato', očekujete božanstveni okus. A kad tamo 'šipak'. Što bi rekla moja baka 'ni slasti, ni masti'. Tvrdo, brašnasto, prozirnog okusa. Razočaranje teško i preteško.

E onda mi još kaže prijateljica Maja da sam vjerojatno jela zelene žižule. O mila majko, za što sam ja dala novce?!', zavapim.

'Trebaju biti malo smežurane i mekane. Sada od početka do sredine listopada je njihovo vrijeme', uputi me prija u tajne odabira pravih plodova.

A ja ovako luda kakva jesam, opet na tržnicu. Cijena se malo upristojila, što je je, ali ni te prave žižule nisu Bog zna što. Bolje su od onih zelenih. Mekše su, svježeg blago kiselkastog okusa koji 'baca' na datulje. A što ću? Pojela sam ih da ih ne bacim, da ih više ne gledam i da prestanem misliti na lovu koju su mi izbile iz džepa. A čula sam i da su zdrave.


Žižula. Što je to

Žižule potječu iz Kine gdje se uzgajaju već 4000 godina. Nazivaju se vjerojatno zato i kineskim datuljama. Danas ih ima u Iranu, Pakistanu, Indiji... Kod nas najviše rastu u Dalmaciji; u priobalju i na otocima. Smeđe su i izduženog oblika, pa izgledom podsjećaju baš na datulje. Unutrašnjost im je predivne nježno zelene boje.

Hruskave su i blagog, ne previše izraženog slatko-kiselkastog okusa. Osim što se jedu svježe, suše se, te koriste u pripremi slastica, džemova, likera i sl. U Kini se od prosa ili riže te žižula radi omiljena slatka kaša.


Žižule za zdravlje

Žižule pokazuju antibakterijsko, antioksidativno i antikancerogeno djelovanje, a također pomažu zarastanju rana i ublažavanju alergijskih reakcija. Snižavaju visoki krvni tlak i koncentraciju masnoća u krvi te djeluju pozitivno na imunitet, živce i srce. Zanimljivo je kako njihova prisutnost u prehrani doprinosi zdravlju zubi i desni.

U Japanu se žižule preporučuju kao pomoć u liječenju šećerne bolesti tipa 2, hepatitisa i dišnih tegoba.

Svoja pozitivna svojstva uvelike mogu zahvaliti prisutnošću karotenoida, vitamina C, B1 i B2, bioflavonoida, saponina, pektina, kalcija, kalija i dr. A različitih fenolnih komponenata je jedno čudo. Ima ih čak 25 te oni uvelike doprinose snažnom antioksidativnom kapacitetu ovog voća. Od makronutrijenata, tu su prvenstveno jednostavni šećeri; galaktoza, fruktoza i glukoza koji žižulama daju slatki okus.

top view dried jujube on white wood traditional chinese herbal medicine
Getty Images/iStockphoto
U Japanu se žižule preporučuju kao pomoć u liječenju šećerne bolesti tipa 2, hepatitisa i dišnih tegoba.


Korisne su protiv nesanice

Nesanica danas pogađa 15 do 40 posto populacije, no često se ne prepoznaje i ne liječi. Lijekovi koji se koriste u prevladavanju ovog problema mogu izazvati ovisnost. Srećom, postoje mnoge ljekovite biljke koje pružaju učinkovitu pomoć protiv problema sa snom.

U tradicionalnoj se kineskoj medicini upravo žižule koriste protiv nesanice, a njihova se djelotvornost pripisuje prisutnošću saponina. I zato, umjesto da beskonačno noću u krevetu brojite ovce, za večeru kao desert pojedite šaku žižula.


Još ne mogu prežaliti …

Sto kuna za kilo divljeg voća oko kojeg se dosjetljivi trgovac nije mučio, što bi moja prija rekla 'ni kopao ni zalijevao', je ipak too much. Sigurno će i kod nas cijena dobrano pasti. U Španjolskoj su žižule već jeftinije od jabuka i naranči.

A ako ste u mogućnosti, ubrati divlje svakako to iskoristite. Nadam se da će se vama okus besplatnih žižula više dopasti nego meni onih paprene cijene. :) Dobar tek.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
15. travanj 2024 15:10