iStock
Vrijeme je za detoks

Masno i kalorično zamijenite laganim i hranjivim

Nakon mjeseca dana svega i svačega, tijelo vapi za laganijom hranom. Potrebno je napraviti čistku. Iz prehrane izbacite slatkiše. Vjerujem da vam to neće teško pasti

Znam. Ne trebate mi se ispovijedati. Niste mogli odoljeti blagdanskim gastro iskušenjima. Nakon polnoćke ste morali provjeriti je li pečenje po mjeri. Božićni doručak ne može bez domaćeg sira, pršuta i francuske. Jer tako je od kad znate za sebe. Za ručak kod njezinih ste iz pristojnosti probali sve odreda. A kako ne pamtite kad ste zanji put jeli keksić od oblatni, uzeli ste jedan za put. Ista se priča ponovila i za sv. Stjepana, osim što ste tog dana posjetili svoje. A majka, ko majka, brižno je danima pripremala sve što njezin mezimac najviše voli. Nova se čekala s prijateljima, a ni repriza nije bila kod neprijatelja. Osjećate se k'o da ćete puknuti. Teško je sagnuti se i zavezati cipele. Tu je i par kila viška. A danas, već kada mislite da je vašim mukama došao kraj, pozovu vas drage kolegice iz susjednog ureda k njima na kavu i kolače. Upali ste u crveno. Treba se vratiti na utabanu stazu raznolike i uravnotežene prehrane.

Doručkujte i izbjegavajte skrivene kalorije

Nakon mjeseca dana svega i svačega, tijelo vapi za laganijom hranom. Potrebno je napraviti čistku. Iz prehrane izbacite slatkiše. Vjerujem da vam to neće teško pasti. Također se držite podalje od namirnica bogatih dodanim šećerom; gotovih voćnih jogurta i deserata, marmelada i gotovih žitarica (jastučića, kolutića, raznobojnih brojeva i slova). Nisu za vas ni namirnice sa skrivenom masti poput slanih lisnatih tijesta i kave sa šlagom. Važno je redovito jesti, no i ne prejedati se. Nebrojeno se puta reklo kako treba doručkovati. Ne trebate jesti obilno kao kralj, kako Englezi običavaju reći, jer nakon toga sigurno nećete kopati kukuruz. Neka ovaj prvi obrok sadrži složene ugljikohidrate (iz cjelovitih žitarica i kruha) koji će biti glavni izvor energije. Preporučujem zobene pahuljice kuhane na mlijeku upotpunjene suhim jabukama i grožđicama. Za užinu pojedite komad voća i popijte čaj. Neuguljena jabuka i kruška dobar su izbor. Povrće neka svakako bude dio vašeg ručka i večere. U svoj jelovnik uključite i plavu ribu jer njezine omega-3 masne kiseline pomažu sniženje trigliceridi u krvi.

Prebacite se na zdrave namirnice

Važnost voća i povrća i njihov pozitivan utjecaj na zdravlje, pretpostavljam, ne treba posebno naglašavati. Sadrže beta-karoten, vitamin E, te antocijane (pigmenate crvene do plave boje) važne za pravilan rad jetre i uklanjanje štetnih tvari. Karoteni, te vitamini E i K koji se nalaze u povrću tope se u mastima, zbog čega je potrebno začiniti ga uljem kako bi se ove hranjive tvari što bolje iskoristile. Ipak, nemojte pretjerivati. Ulje je izuzetno kalorična namirnica.

Jedna me je poznanica pitala što večerati. Znam da vam je dosta kuhanja. Komadić sira, salata od kiselog kupusa začinjena maslinovim uljem, češnjakom i paprom, te kriška raženog kruha samo su jedan od prijedloga. Poželjne bakterije iz kiselog kupusa (a ima ih i u jogurtu) pozitivno djeluju na uspostavljanje ravnoteže crijevne flore. Njihov rast i razmnožavanje potiču fruktooligosaharidi, sastojci raženog kruha. Zašto sir? Kalcij iz mlijeka i mliječnih proizvoda pomaže mršavljenje.

Postoje vlakna i vlakna

Vlakna su neizostavna karika uklanjanja nepoželjnih tvari iz organizma. Značajnu ulogu igraju topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna (koja se nalaze u neprerađenim žitaricama, voću i povrću) provjereno su oružje u borbi protiv zatvora koji je česti pratitelj blagovanja. Topiva vlakna (kao što je pektin iz jabuke) u prisutnosti vode bubre, stvaraju gel i daju osjećaj sitosti. Osim toga, sudjeluju u normaliziranju razine kolesterola u krvi što pozitivno djeluje na zdravlje jetre, srca i krvnih žila.

Vjerojatno ste se zapitali zašto svi govore kako treba piti više vode tijekom mršavljenja. Iz masnog tkiva se oslobađaju nakupljenje opasne tvari. Jetra ih prevodi u manje toksične koje se iz organizma uklanjanju mokraćom zbog čega su dodatne količine vode nedvojbeno dobrodošle. Ako ste počeli s provođenjem novogodišnje odluke da prestanete pušiti, sigurno osjećate žeđ. I u ovom se slučaju organizam rješava otrova i voda je potrebna u većoj količini.
Ukoliko niste čajoljubac, sada je prava prilika da ove ljekovite napitke uvrstite u svoju dnevnu rutinu. Zeleni čaj pomaže mršavljenje i smanjenje masnoća u krvi. Čaj od koprive pozitivno djeluje na zdravlje jetre, lučenje žuči, te regulaciju šećera u krvi. Preporučuje se i čaj od maslačka.

Ne oklijevajte. Napravite nešto za sebe već danas!

Jelovnik za detoksikaciju organizma

Nakon ustajanja:
Čaj od koprive, kruška.

Doručak:
Palenta, kiselo mlijeko.

Užina:
Banana, voda.

Ručak:
Povrtna juha (mrkva, celer, luk, prokulice...) posuta svježim, nasjeckanim peršinom. Pečena plava riba s pire krumpirom pripremljenim s vodom u kojoj se kuhao te malo maslinova ulja. Zelena salata, crni kruh.

Užina:
Jabuka, zeleni čaj.

Večera:
Polutvrdi sir, kuhana brokula s listovima začinjena češnjakom, maslinovim uljem i paprom, jogurt, crni kruh.

Linker
20. travanj 2024 03:36