Hit namirnica

Kraljica je jeseni, a k tome i dobra za oči, bubrege, pluća i muško zdravlje

25. rujan 2018.
Konzumiranjem paprike nedvojbeno se povećava antioksidativna sposobnost organizma u inaktivaciji slobodnih radikala što su pokazale i znanstvene studije. Posebno to koristi zaštiti zdravlja i funkcije mrežnice oka, bubrega i perifernih živaca kod šećernih bolesnika.

Ako zbog ičega volim jesen, onda je to je zbog roga. Mogla bih ih jesti svaki dan. Sirove, tople pečene, popržene s rajčicama i jajem, pečene, ali ohlađene - na salatu; same ili sa sirom... Crvenoj jesenskoj paprici nema premca. Kraljica je zimnice.

Popularna je u Americi te cijeloj južnoj i jugoistočnoj Europi; od Španjolske do Mađarske. Pečena paprika se često stavlja u tegle, zalijeva uljem i zimi koristi za dekoriranje jela; npr. gulaša. Jednako su popularni pečena paprika punjena sirom i sataraš. Ona se, poput rajčice, može i sušiti. I na kraju, tu je ajvar. Ponos je svih domaćica koje iti malo drže do svoga ugleda. :)

Paprika za zdravlje

Paprike su od pamtivijeka dio naše prehrane. Da je tome tako potvrđuju arheološki nalazi iz Južne Amerike stari barem 9500 godina.

Paprike su, bez obzira na sortu, bogate vitaminom C. Samo 100 g svježe paprike zadovoljava preporuku za dnevni unos ovog mikronutrijenta. Crvene jesenske paprike su bogate karotenoidima među kojima se ističu kapsantin, kapsorubin i beta-karoten. Zahvaljujući upravo njima, koriste se za pojačavanje boje jelima. Mene spase kada pripremam zapečeni grah. Zahladilo je i baš razmišljam kako bih ga mogla skuhati ovih dana. Roga dekorativno djeluje i u maneštrama i rižotima. Kada vidimo jelo skladnih vatrenih boja odmah ogladnimo. Osim toga, paprike obiluju i fenolnim fitokemikalijama izražene antioksidativne aktivnosti. Svakako se tu mora spomenuti kvercetin koji djeluje protiv alergija.

Konzumiranjem paprike nedvojbeno se povećava antioksidativna sposobnost organizma u inaktivaciji slobodnih radikala što su pokazale i znanstvene studije. Posebno to koristi zaštiti zdravlja i funkcije mrežnice oka, bubrega i perifernih živaca kod šećernih bolesnika.

Izuzetno je važno prehranom unositi hranu prirodno bogatu antioksidansima. Nasuprot hrani i prirodnim antioksidansima, umjetno sintetizirani antioksidansi mogu biti kancerogeni. Poznata su i druga terapeutska djelovanja fitokemikalija iz paprike, poput doprinosa u snižavanju povišenog krvnog tlaka, zdravlja pluća i srca pa se stoga može reći kako njezina prisutnost u prehrani ima višestruko pozitivan utjecaj na čovjeka. Osim toga, paprike sadrže vitamin E čija se važnost ogleda u zaštiti kože od preranog starenja te kalij koji doprinosi zdravlju srca. Bilo bi nepravedno ne spomenuti prisutnost vitamina B6, folata, likopena i vlakana. Vitamin B6 je neophodan u stvaranju energije iz hrane koju pojedemo. Folat je također vitamin B skupine. Iznimno je važan za zdravlje srca, stvaranje eritrocita i mentalno zdravlje. Likopen je karotenoid i snažan antioksidans koji sprječava razvoj raka prostate.

Prirodan izvor vlakana

Jesenske crvene paprike izvrstan su izvor vlakana. Imate li problema sa zatvorom stolice, kao kuru, svaki dan tijekom nekoliko dana pojedite 2-3 pečene roge i preporodit ćete se. Naravno, nemojte ih guliti jer ćete tako smanjiti njihov laksativni učinak.

Osim toga, visoka mikronutritivna, a niska energetska vrijednost te obilje vlakana čini paprike idealnim saveznicima tijekom mršavljenja.

Zbog svega rečenog, paprike se s pravom smatraju prirodnom funkcionalnom hranom. Nemojte da sezona ovih jesenskih ljepotica prođe bez vas.

Ako ne znate što pripremiti za ručak, tu su upravo roge. Ispecite ih pa začinite peršinom, češnjakom, paprom i maslinovim uljem. Kombinirajte ih s kuhanim jajima i krumpirom pečenim u kori. Jednostavan je to ručak za poželjeti. Neka vam je uslast.

A što ja jedem, možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

 • 6 kg paprika
 • 3 kg patlidžana
 • 7 dl alkoholnog octa
 • 7 dl ulja
 • 3 jušne žlice soli
 • 3 l vode
 • 3-4 češnja češnjaka
 • 1 ljuta papričica (ili više prema želji)

Priprema:

 1. Vodu pomiješajte s octom, dodajte joj sol i u nju stavite kuhati oprane i očišćene paprike.
 2. Kada paprike omekšaju izvadite ih iz vode.
 3. U istu vodu stavite kuhati patlidžane izrezane na krupne kocke.
 4. I njih izvadite kada omekšaju.
 5. Strojem za mljevenje mesa sameljite paprike, patlidžane, češnjak i ljutu papričicu. Sve pomiješajte u visokom loncu i dodajte ulje.
 6. Stavite na vatru da zakuha.
 7. Smanjite temperaturu i uz stalno miješanje ukuhavajte sljedeća 2 do 2½ sata.
 8. Gotovi ajvar punite u sterilizirane teglice, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.

Teme
Linker
23. rujan 2021 07:24