Znate li kako birati i piti čajeve?
 Foto: Istock
sve na jednom mjestu

Koji čaj je najbolje piti za bolesnu jetru, bubrege, žuć, mršavljenje...

Kamilica je za sve. Lipa je za znojenje, a kadulja protiv afti. Crni čaj je pomoć kod proljeva, zeleni je bogat antioksidansima, a đumbir i metvica su učinkoviti protiv grlobolje.

Napisala si tamo da nisi od čajeva, a piješ ih ritualno svako jutro. Obmanjuješ ljude, zamjeri mi sestra neki dan pročitavši moju zadnju kolumnu.

Istina je. Ujutro prvo sebi skuham čaj, ali ne s nekom posebnom namjerom. Prvenstveno je to da se razbudim, a tijelo hidrira i ispere iznutra. Ostala mi je valjda ta navika iz Engleske gdje su moji kuhali čaj prije nego bi oči otvorili.

Priznajem da nisam ekspert za ljekovite biljke. Svoje znanje bih mogla sažeti u par rečenica. Kamilica je za sve. Lipa je za znojenje, a kadulja protiv afti. Crni čaj je pomoć kod proljeva, zeleni je bogat antioksidansima, a đumbir i metvica su učinkoviti protiv grlobolje.

Kući imam razno-raznih čajeva. Neku posebnu selekciju ne radim. Ne razmišljajući o njihovom djelovanju pijem ono što mi drugi uberu. No ima tu zanimljivih biljaka. Raspitala sam se malo u znanstvenoj literaturi čemu služe i evo što sam pronašla.

Bazga

Cvijet bazge priznat je u narodnoj medicini. Koristi se za izmokravanje, potiče znojenje, djeluje laksativno… Osim kod mršavljenja pomaže u reguliranju koncentracije šećera u krvi. Naime, aktivne tvari bazginih cvjetova istodobno potiču lučenje inzulina te ulazak glukoze u stanice i njezino iskorištenje.

Lovor

Lovor nam je stari gastro znanac čiji su aktivni sastojci učinkoviti protiv gljivica. U narodnoj se medicini ovaj začin koristi kao pomoć radu probavnih organa i bubrega. Spas je kod nadutosti, plinova i dr.

Čaj od lovora

Jednu jušnu žlicu usitnjenog lovorovog lista prelijte s 500 ml vode i kuhajte 5 minuta. Skinite s vatre i poklopite. Procijedite nakon 5-6 minuta. Ovaj čaj pije se pola sata prije doručka, ručka i večere.

Metvica

Jetra igra ključnu ulogu u čišćenju organizma od štetnih tvari pa je važno pobrinuti se za njezino zdravlje. Metvica je prava stvar za jetru. Njezin je čaj jedan od najčešće korištenih u narodnoj medicini.

Pomoć je kod jetrenih bolesti, problema sa žući, nadutosti, gastritisa i drugih problema probavnog sustava. Od aktivnih komponenti izdvajaju se mentol, menton, izomenton i limonen. Metvica pokazuje antioksidativno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a također doprinosi sprječavanju razvoja tumora.

Vrisak

Vrisak je samonikla ljekovita biljka Mediteranskog područja. Obiluje brojnim aktivnim komponentama među kojima su najznačajniji karvakrol i timol. Pokazuju jaku antioksidativnu i antibakterijsku aktivnost, a u narodnoj se medicini koristi za smirenje, liječenje bubrežnih bolesti i čišćenje krvi.

Čaj od vriska

Jednu jušnu žlicu vriska prelijte s 3 decilitra ključale vode. Promiješajte, poklopite i ostavite tako 10 do 15 minuta. Procijedite pa dodajte limunov ili limetin sok. Pijte par puta dnevno.

ČITAJET I: 11 čajeva koji imaju jači učinak nego što ima sat vremena znojenja u teretani

Klistir

S obzirom na to da mnogo ljudi ovih dana razmišlja o detoksu, osvrnut ću se na jednu popularnu metodu iz te sfere - klistir.

U klasičnoj se medicini primjenjuje primjerice kod teškog zatvora stolice. Zasniva se na uvođenju tople vode kroz analni otvor i ispiranju debelog crijeva. Koristi se još od antičkog doba, a popularnost je stekao početkom prošlog stoljeća.

U alternativnoj se medicini preporučuje kod mršavljenja, ali i u liječenju cijelog niza tegoba; glavobolje, kožnih problema, bolesti jetre, iritabilnog crijeva, zatvora stolice i sl.

Naime, alternativci tvrde kako tijelo proizvodeći različite otrove truje samo sebe što dovodi do različitih bolesti. Rješenje vide u čišćenju debelog crijeva. Zdravstveni centri i klinike koji u svojoj ponudi imaju klistir ga naravno hvale no postoji i druga strana medalje. Dokumentirane su nuspojave poput disbalansa elektrolita, povraćanja, vrtoglavice, proljeva, grčeva, oštećenja debelog crijeva i infekcija. Ne treba to čuditi. Iako nam debelo crijevo na prvi pogled izgleda samo kao skladište otpada, u njemu se događaju i korisne stvari. Apsorbiraju se voda i elektroliti, a također ga nastanjuju dobre probiotičke bakterije koje jačaju imunitet i sprječavanju razmnožavanje patogenih bakterija. Bakterije debelog crijeva proizvode vitamin K.

Osim toga, valja imati na umu kako klistir zasigurno nije za osobe koje npr. pate od Crohnove bolesti te bubrežnih bolesti i bolesti srca.

Pa 'ko voli nek' izvoli.

Što ja jedem i pijem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
05. ožujak 2024 21:09