Nemojte se slijepo držati samo jogurta. Voće se može pomiješati i s kiselim mlijekom, acidofilnim mlijekom, kefirom, mlaćenicom.
 Maddi Bazzocco / Unsplash
Smućkaj sam

Kad bismo znali koliko je ovako zdraviji, nikad ne bismo bacali novac na gotove voćne jogurte

Upravo je vrijeme jagoda, borovnica, malina i ostalog bobičastog voća. Treba iskoristiti njegove blagodati. Ako vam je već pomalo dosadilo, nemojte se predati. Pomiješajte ga s jogurtom ili tekućom sirutkom. Ali, oprez! Mogli biste se lako navući na ove delicije.

Svi nekud žurimo i nemamo vremena za sebe. "Takav je danas život", pravdamo se. Ipak, trebali bismo brinuti o svome zdravlju dok smo zdravi.

Nije svejedno jesmo li tjelesno aktivni ili "samo tražimo gdje bismo sjeli" i nije svejedno kakvu hranu jedemo. Što manje konzumiramo prerađene namirnice i što se manje "filamo" aditivima, tim bolje. Dobre promjene ne dolaze preko noći. Mali koraci naprijed siguran su jamac uspjeha. I zato danas napravimo sami svoj voćni jogurt. Vjerujte mi, samo malo truda potrebno je za vrhunski gastro užitak.


Domaći voćni jogurt za zdravlje

Mnogo je razloga zašto je domaći voćni jogurt izvrsna namirnica. Izvor je visokokvalitetnih bjelančevina koje svojim aminokiselinskim sastavom podržavaju rast, razvoj i oporavak organizma. Tu su dakako kalcij i magnezij; mineralne tvari neophodne za izgradnju kostiju i očuvanje njihove čvrstoće.

U domaćem voćnom jogurtu obilje je vitamina. Svojom prisutnošću ističe se riboflavin (vitamin B2). Neophodan je čimbenik različitih procesa metabolizma putem kojih dobivamo energiju iz hrane. Doprinosi također zdravlju kože i očiju.

U jogurtu je i vitamin B12. Nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla, a sudjeluje u stvaranju novih stanica.

S jogurtom se dobro ljube različite vrste voća. Možemo ga pomiješati s jagodama, borovnicama, malinama, murvom, marelicama… Obogaćujemo ga tako vitaminom C, karotenoidima, kalijem, prehrambenim vlaknima te brojim fitokemikalijama antioksidativnog učinka.

Naravno, nemojte se slijepo držati jogurta. Voće se može pomiješati i s kiselim mlijekom, acidofilnim mlijekom, kefirom, mlaćenicom ...

Za raznovrsnost, probajte ga pomiješati s jogurtom od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.


Za zdravi početak dana

Često ljudi; kako djeca tako i odrasli ne doručkuju. Neki nemaju tu naviku, neki nemaju vremena, a nekima je ujutro slab apetit. Rješenje je domaći voćni jogurt. Priprema je jednostavna i brza. Voće stavite u visoku čašu, prelijte jogurtom i izmiksajte štapnim mikserom.

Osim toga, jogurtu se uz voće mogu dodati mljevene zobene pahuljice, orasi, lješnjaci, lanene sjemenke… Mogućnosti je mnogo i uistinu nema razloga ne započeti dan na kvalitetan način.


Zašto domaći voćni jogurt uključiti u svoju prehranu?

  • obiluje bjelančevinama, magnezijem, kalcijem, kalijem, vitaminom C, karotenoidima, nekim vitaminima B skupine, antioksidansima, prirodnim šećerima, vlaknima …
  • voće nije termički obrađeno pa zadržava sve svoje blagodati za čovjeka
  • ne sadrži aditive
  • sadrži malo laktoze pa ga obično mogu konzumirati i osobe intolerantne na ovaj šećer
  • sadrži dobre probiotičke bakterije i prebiotike (ugljikohidrate) koji podržavaju njihov rast i razmnožavanje
  • doprinosi radu i funkciji crijeva
  • jača imunitet
  • zdravi je doručak, užina ili lagana večera
  • kao lako probavljiva kvalitetna namirnica od koristi je starijim ljudima i rekonvalescentima


Voćni napitak sa sirutkom - izvrsno ljetno osvježenje

Uz domaći voćni jogurt, voćni napitak sa sirutkom još je jedno vrhunsko ljetno osvježenje.

Tekuća sirutka blago je kiselkastog okusa i sama po sebi izvrsna je ljeti za nadoknadu tekućine. Iako sadrži manje nutrijenata od mlijeka, može se reći da je kvalitetna dopuna našoj prehrani. Poput jogurta, dobro ide uz ljetno voće. Treba biti maštovit i isprobavati različite kombinacije. Sigurna sam da će svatko pronaći svoju "zlatnu formulu".


Domaći voćni jogurt i napitak sa sirutkom za oporavak sportaša

Voćni jogurt te napici sa sirutkom i voćem kao stvoreni su za oporavak sportaša nakon tjelesne aktivnosti. Voda pomaže rehidraciju organizma, bjelančevine oporavak samog mišićnog tkiva dok šećeri iz voća doprinose nadoknadi potrošene energije. Uz to, antioksidansi iz voća neutraliziraju štetne slobodne radikale (koji neminovno nastaju tijekom tjelovježbe), ublažavaju upalne procese i tako pridonose oporavku.


Savjet +

Domaći voćni jogurt ili voćni napitak sa sirutkom možete "pojačati" energijom dodate li u njih med. Želite li ih obogatiti bjelančevinama, dodajte čiste bjelančevine sirutke.

Esencijalna aminokiselina leucin podržava trening snage s ciljem povećanja mišićne mase.

Domaći voćni jogurt ili napitak sa sirutkom ulijte u termos bocu i ponesite sa sobom na trening ili natjecanje. Nema ništa bolje od kvalitetnog hladnog osvježenja? Neka vam je u slast.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
19. travanj 2024 03:51