Za zdrav obrok se ipak treba malo potruditi, ali vrijedi.
 Foto: iStock
Uopće nije loše

Jeste li se ikad pitali što zapravo nutricionisti jedu?

16. svibanj 2017.
Čovjek se danas previše oslanja na gotove proizvode. Da djeca nemaju priliku vidjeti žive životinje, nikome više nije novost. No, prije nekog vremena sam ostala u čudu čuvši kako srednjoškolci ne znaju kako izgleda brokula.

U zadnje se vrijeme naveliko govori o lošijoj kvaliteti univerzalnih proizvoda na našem tržištu. Manje je kakaa u našoj Nutelli nego onoj u Austriji. Naša Coca Cola je poput razrijeđenog američkog originala. Istini za volju, može biti što god. Niti me briga, niti me se tiče.

Evo i zašto.
Taj namaz od lješnjaka ne jedem, tu zaslađenu vodicu ne pijem. Isto tako ne jedem gotove umake, gulaše, hrenovke, paštete i juhe iz vrećice. Nije me briga ni je li naša Milka ista kao švicarska. Ne obazirem se ni na kuloarske priče kako nam velike svjetske kompanije uvaljuju kekse s trans mastima, dok tamo u svojim državama ne mogu muljati zbog strožih propisa.

Gotova hrana

Čovjek se danas previše oslanja na gotove proizvode. Da djeca nemaju priliku vidjeti žive životinje, nikome više nije novost. No, prije nekog vremena sam ostala u čudu čuvši kako srednjoškolci ne znaju kako izgleda brokula!!! Ili obitelj uopće ne jede brokulu ili mladi ne sudjeluju u pripremi jela ili obitelj kupuje gotova i polugotova jela, pa se kuhajući gotovu juhu ne može steći predodžba kako to povrće izvorno izgleda. Šteta se radi i u prvom i u drugom i u trećem slučaju.

Potrebno je u prehranu obitelji uključiti što raznovrsnije povrće, voće, meso, ribu, ..., a također bi djeca trebala malo po malo učiti kuhati.

Ne da postanu potplaćeni kuhari već da steknu osnovne kulinarske vještine i znanje kako raspoznati dobro od lošeg jela. Ne znati pripremiti jednostavno jelo jednako je koma kao ne znati sašiti dugme otpalo s košulje.

Sokovi

Kada sam u kafiću, naručim čaj. Čemu gotovi sok? Kada mi se jede voće, uzet ću voće. Kada sam žedna, popit ću vodu. Nekim gotovim sokovima su dodani šećeri što im bespotrebno povećava energetsku vrijednost. Neki su pasterizirani, pa je sadržaj vitamina manji. Neki su neprirodno obojeni da me ni malo ne privlače.

Šarene žitarice

A što je s gotovim šarenim žitaricama za doručak? Ja ih ne jedem. Zašto se pretrpavati šećerom? Ima gotovih žitarica kod kojih je šećer prvi na popisu sastojaka. Znači to da ga od svih sastojaka ima najviše! K tome one obojene loptice sadrže umjetne boje. Te boje mogu izazvati astmu i alergijske promjene na koži. Uopće je besmisleno raspravljati jesu li te šarene pahuljice kvalitetne kod nas kao i u Americi. Ne vidim razloga zašto ih uopće kupovati.

Što jesti?

Vodite se razumom i zdravom nutarnjom intuicijom. Temeljite prehranu na izvornim namirnicama. Što će vam sjajne šuškave vrećice masnih i slanih grickalica kad u zdjeli pred sobom imate slatko sočno voće? Što će vam kola napitak koji šteti kostima i zubima? Čemu gotovi umaci koji će zamaskirati okus kvalitetnog mesa kad oko svoje kuće možete naći ružmarin, kadulju i lovor? Zašto bi instant pahuljice s okusom maline bile bolje od zobenih pahuljica, mlijeka i svježih malina? Pozdravite se s gotovim industrijskim čudima. Olakšat ćete sebi život. Nećete se trebati opterećivati sa sastavom proizvoda, postocima masti, sadržajem dodanih šećera niti E-brojevima.

I naravno, ispunite svoj dan. Dajte mu smisao. Umjesto da sjedite pred televizorom, uživajte u kreativnim hobijima, boravite u prirodi, ... Pojednostavnite svoj život kako biste živjeli opuštenije, bezbrižnije i disali punim plućima. Svakako vrijedi pokušati. Sretno!

A za kraj, možda vam bude inspiracija, pogledajte što ja jedem. I dobar vam tek!

P.S. Fotke možda nisu baš najbolje, ali je zato hrana za prste polizat, barem su mi tako rekli moji ukućani ;)

Teme
Linker
19. rujan 2021 04:02