Listovi cikle bogatiji su nutrijentima od obožavanog korijena.
 Foto: Istock
listovi cikle

Iz neznanja bacamo njezine listove, a sprječavaju pojavu raka i ateroskleroze

Ne poznajem nekoga tko ne voli ciklu. Jedu je i oni kojima je povrće zadnja rupa na svirali.

Jučer se moji imali dan kiseljenja cikle. Već se u zoru nasred dvorišta naložila vatra za vodu, a u ljetnoj kuhinji grijale teglice. Dala bih i ja svoj doprinos pripremi zimnice, no opet su mi iskrsnula nekakva čuda pa je pomoć zbog više sile izostala. A što mogu? Nije namjerno.

Ne poznajem nekoga tko ne voli ciklu. Jedu je i oni kojima je povrće zadnja rupa na svirali. Nažalost, iz neznanja bacamo njezine listove iako su vrlo ukusni i zdravi. Štoviše, bogatiji su nutrijentima od obožavanog korijena.

Bogatstvo nutrijenata

Cikla potječe sa Sredozemlja i zanimljivo je da je čovjek u prehrani iz početka koristio upravo njezine listove. Korijen je bio namijenjen prvenstveno liječenju.

Neću filozofirati. Listovi cikle jednostavno se mogu promatrati kao zeleno lisnato povrće. Sadrže veliku količinu vode, bogati su vlaknima i mikronutrijentima, a nasuprot tome siromašni su energijom.

Listovi cikle imaju malo bjelančevina no njihova korist nikako nije zanemariva. Svojim aminokiselinskim sastavom upotpunjuju druge namirnice biljnog podrijetla (žitarice i mahunarke) što je od značajne koristi vegetarijancima i veganima. Ovi listovi sadrže cijeli niz neophodnih mineralnih tvari. Tu su kalij koji čuva zdravlje srca, kalcij i magnezij važni za čvrstoće kostiju te željezo, cink i mangan. Listovi cikle sadrže željeza više nego špinat dok je prisutnost bakra slična kao kod rukole i potočarke.

Posebno je to od značaja jer bakar sudjeluje u stvaranju hemoglobina i vezivnog tkiva; kolagena. Njegov nedostatak doprinosi povišenju koncentracije kolesterola u krvi. Osim toga, listovi cikle riznica su provitamina i vitamina. Svakako treba istaknuti prisutnost karotenoida, vitamina E, B6 i C.

Izvor je i ALA

U prehrani modernog čovjeka prevladavaju omega-6 masne kiseline. Nažalost, potencira to pojavu različitih upalnih procesa koji prethode bolestima poput ateroskleroze i raka. Listovi cikle sadrže cijeli niz antioksidanasa poput kofeinske i elagične kiseline.

Zanimljivo je kako ih u listovima cikle ma ih više nego u nekim drugim vrstama povrća (npr. blitvi). Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.

Iako je u listovima cikle prisutna u maloj količini, njezino djelovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omraženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njezina prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cikle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.

Foto: Istock
Ciklu možete dodati i u vaš smoothie.

Uključimo ih u prehranu

Nakon svega ovoga pohvalnog o listovima cikle, došlo je vrijeme i probati ih. Evo nekoliko jednostavnih načina kako ih uvrstiti u svoju prehranu.

- Salata: Mlade listove cikle možete pomiješati s rajčicom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka. Ova salata uz kvalitetan kruh može biti lagani ručak na poslu.

- Kuhani listovi cikle: Očistite i operite listove cikle. Liske izrežite na trake debljine 1, a listove na trake debljine 2 cm. Zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite liske. Promiješajte i kuhajte 3 minute. Postom stavite listove, promiješajte i sve kuhajte još 3 minute. Ocijedite te začinite češnjakom, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

- Pirjani listovi cikle: U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno miješanje propirjajte očišćene i oprane listove cikle. Dolijte malo vode i pirjajte sljedećih 10 do 15 minuta.

- Nekoliko listova cikle dodajte zelenom smoothieju.

- Sok od manga može se obogatiti sokom od listova cikle. Ne mijenja mu se pri tome okus niti miris.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
07. travanj 2024 13:22