Sretno!
 Foto: iStock
Nazdravimo 2019.

Imamo recepte za omiljene tople napitke - kuhanu rakiju, vino i punč

Zimski mjeseci teško mogu proći bez nekog od ovih napitaka. Baš kao što ih je gušt pijuckati na božićnim sajmovima, zadovoljstvo je pripremiti ih i u toplini svoga doma. Pa zašto ne!?

Čitam ovih dana na internetu kako ove godine božićni domjenci i nisu bili posebno popularni. Ljudi se, kažu, više druže na božićnim sajmovima. U ugodnoj atmosferi drvenih kućica jedu se kobasice, fritule, uštipci te pije kuhano vino, rakija, gin i punč. Iako sam ja više za čaj, današnju ću kolumnu posvetiti alkoholu.

Prvo malo povijesti i običaja, a onda i recepti :)

Gin

Gin se veže uz Nizozemsku. U početku se za njegovo dobivanje koristio ječam no može se raditi od bilo koje vrste žitarica pa i melase. Karakterističnu aromu daje mu borovica; plod grmolikog stabla igličastih listova.

U 18. stoljeću je gin kao najomiljenije piće nizozemske vojske s trona svrgnulo pivo pa ne čudi podatak da je u to doba u Nizozemskoj bilo skoro četiri puta više destilerija nego pivovara.

Engleski kralj nizozemskog podrijetla je gin učinio vrlo popularnim u svojoj novoj domovini pa nije trebalo proći dugo vremena da njegova proizvodnja procvjeta. Ona se čak toliko intenzivirala da su destilerije trošile gotovo jednaku količinu pšenice kao i pekare. Kako bi se obranila povoljna cijena kruha, Engleski parlament je zabranio javnu prodaju gina i povećao porez. Iako su u početku proizvođači gin etiketirali kao ljekovito piće, njegova je potrošnja ipak vremenom opala. Na posljetku su se Englezi vratili svojoj pivi, a gin je postao piće posebnog trenutka i neizostavni sastojak brojnih koktela poput Martinija. Može se to zahvaliti njegovom prilično neutralnom okusu.

Danas se gin uz borovicu aromatizira još i cimetom, korijanderom, đumbirom, anđelikom i kardamomom.

Punč

Kada na novogodišnjem dočeku očekujemo veliku ekipu, pravo je umijeće dobro se organizirati i na vrijeme sve pripremiti. Bogom su dana ona jela i pića koja se mogu unaprijed pripremiti. Punč je jedno od njih. Svi ga vole i s njim jednostavno ne možete pogriješiti.

Rakija

Rakija je naše nacionalno žestoko piće. Najpoznatije su šljivovica i lozovača, no radi se i od drugih vrsta voća poput marelica, dunja, jabuka…

Foto: iStock
Za kuhanu rakiju trebaju vam samo dva sastojka!

Kuhana rakija

Na Božićnim sajmovima ima i kuhane rakije. Svatko ima svoj recept. Kod nas se kući pije na Badnju večer. U prikladnoj posudi blago zažutimo 5 jušnih žlica šećera i prelijemo s litrom šljivovice. I to je to.

Kuhano vino

Jedan od glavnih simbola božićnih sajmova svakako je kuhano vino. Objeručke smo ga prihvatili iz njemačke i austrijske tradicije.

Iako priprema kuhanog vina nije velika mudrolija jedno je pravilo kojega se valja držati. Vino ne smije proključati jer će u protivnom sav alkohol ispariti. Dovoljno ga je lagano zagrijavati nekih 20 minuta.

Ali…

Ova fina pića nisu za osobe koje trebaju smršaviti. Em je u njima alkohol visoke energetske vrijednosti em često sadrže šećer.

Osim toga, neumjerenost u alkoholnim pićima za sobom povlači nekvalitetnu prehranu koja manjka na mnogim vitaminima i mineralnim tvarima. Ovisnost o alkoholu vezuje se uz povećan rizik za cirozu jetre, rak jednjaka i dr. Trudnice alkohol ne bi uopće smjele piti. Negativno utječe na dijete te na njegovu porođajnu masu, kognitivne sposobnosti i sl.

I za kraj, želim vam nezaboravan doček nove 2019., s alkoholom ili bez njega. Kako vam drago.

A što ja jedem i pijem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

  • 150 ml gina
  • 30 ml suhog vermuta
  • masline ili kora limuna za ukras

Priprema:

  1. U prikladnoj posudi miješajući povežite gin i vermut.
  2. Ulijte u čaše za Martini, ukrasite štapićem s maslinama ili korom limuna te poslužite.

Savjet više!

Gin i vermut trebaju biti hladni.

Držite se omjera:

  • 2 dijela žestokog pića
  • 1 dio pjenušca, gazirane vode ili čaja
  • 1 dio voćnog soka ili sirupa (za one koje vole slađe piće)
  • 1 dio svježe iscijeđenog limunovog ili soka limete

Savjet zlata vrijedi

Iako se punč može pripremiti unaprijed, valja imati na umu da stajanjem gubi svježinu arome. Napravite ga najkasnije ujutro želite li ga poslužiti uvečer. No ako u punč želite dodati led te pjenušac ili gaziranu vodu, učinite to neposredno pred samo posluživanje.

Punč se drži u velikoj posudi, a poslužuje u šalicama.

  • 750 ml crnog vina
  • ½ naranče
  • ¾ šalice vode
  • ¼ šalice smeđeg šećera
  • 10 klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvijezde anisa
  • izribana kora netretirane naranče
  • rum

Priprema:

  1. U prikladnoj posudi pomiješajte šećer i vodu pa stavite na vatru da proključa. Miješajte dok se sav šećer ne otopi.
  2. Smanjite vatru, dodajte klinčić, cimet, zvijezde anisa, narančinu koru i sok. Kuhajte na laganoj vatri uz neprekidno miješanje oko jednu minutu.
  3. Dodajte vino i na vrlo blagoj vatri kuhajte oko 20 minuta.

Procijedite i poslužite.

Ideje, ideje

U kuhano vino mogu se dodati i drugi začini poput kardamoma, vanilije, đumbira pa čak i crni papar.

Linker
15. travanj 2024 22:13