Nakon što je odbacila stare navike, Nina će zasigurno zablistati na svojoj maturalnoj večeri.
 Foto: iStock
Budite podrška i uzor

I vaše se dijete muči s viškom kila? Na vama je da presiječete i kažete DOSTA

18. rujan 2018.
Sačuvati zdravlje lakše je nego liječiti bolest, kaže izreka. Nema se tu što više dodati.

Javit će ti se moja Tamara zbog Nine. Ima povišeni šećer, kaže mi sestra nekako početkom ove godine.

Ona slatkica Nina?, prisjetim se bucmaste curice od prije desetak godina.

E ona. Doktorica joj je rekla da mora smršavjeti jer …, nastavi mi sestra dalje objašnjavati.

I sretnem se ja tako sa starom sestrinom prijom i njezinom Ninom, sada već srednjoškolkom. Imala je cijelih 20 kg viška. Ne želeći im prodavati maglu i lažna obećanja, odmah na početku pojasnim: Smršavjeti je potrebno ne zbog estetike već zbog zdravlja. Nema uspjeha preko noći. Dvadeset kila je realno moguće izgubiti kroz 10 mjeseci.

Na vrijeme

E taman mi je tada maturalna, misleći na maturalni ples doda Nina. I odmah se ozari zamišljajući sebe u svečanoj haljini.

Ja ću dati sve od sebe, no ne mogu umjesto vas zdravo kuhati i jesti, nastavim naglašavajući potrebu otvorenog partnerskog odnosa i suradnje cijele obitelji.

Srećom, svi su ozbiljno shvatili situaciju pa se cijela obitelj, a ne samo mala Nina, okrenula zdravoj prehrani.

Uspjeh je više nego očit. Nina je nedavno kupila majice dva broja manje i već gleda kakvu bi haljinu dala šivati. Nema šanse da se vratim na staro, poslala mi je neki dan poruku.

Brzinske dijete nisu rješenje

Ako i vi imate kući sličnu situaciju vjerujem da će savjeti koje sam dala Nini i vašim srednjoškolcima biti od koristi.

Neću vas lagati. Maturanti s 20 kilograma viška neće moći zdravim mršavljenjem do kraja godine i maturalne doći na normalu. Nema šanse. Niti će itko normalan tim mladim curama i momcima savjetovati brzinske dijete kojima mogu narušiti zdravlje.

S druge strane, oni koji bi trebali skinuti samo nekoliko kilograma imaju realne šanse da za par mjeseci izgledaju wow. Bilo kako bilo, i jedni i drugi moraju znati da je zdravo mršavljenje proces učenja i mijenjanja loših navika; ne za mjesec ili dva već za cijeli život.

Kako je to zgledalo nekad, a kako izgleda danas

Nina živi u Zaprešiću, a u Zagreb ide u strukovnu školu. Ujutro joj je većinom praksa, a potom nastava u školi. Prije je običavala prvi obrok u danu imati tek za pauzu na praksi oko 10:30. Pojela bi tada topli sendvič. S majonezom, naravno. Poslije bi u školi popila jednu kavu i do večere kući ništa.

E onda kreće tsunami. Ne prestaje jesti sve dok ne ode spavati, bila je iskrena mama Tamara. Naravno, djevojka bi pregladnjela. Teško je tada više imati mjeru u jelu. Nitko nije izuzetak.

Ninin raspored nije baš za poželjeti, no što je tu je. Morali smo se nekako snaći u zadanim gabaritima i prilagoditi prehranu svemu tome.

Dakle, prema dogovoru, Nina sada nakon ustajanja popije čaj, a prije odlaska iz kuće pojede voće. Sa sobom u Zagreb ponese sendviče, jogurt i voće. U Zagrebu, propješači pola sata od vlaka do prakse i tada pojede sendvič i popije jogurt. Nakon prakse oko 12 h pojede voće, pa jedan XS sendvič i povrće oko 14 h. Konkretno ruča tj. večera kada se vrati kući oko 17 h. Oko 20 h pojede još voće ili popije mlijeko ili jogurt.

Prema dogovoru, cijela je obitelj iz prehrane izbacila slatkiše, gazirane i negazirane sokove (jer sadrže previše šećera), kobasice, hrenovke, salame (jer su masne i imaju aditiva), juhe iz vrećice (opet zbog aditiva), kečap, majonezu, grickalice i sl.

Nema više kave, upozorila sam ju jer je imala problema i s visokim tlakom.

A što ćemo jesti kad bude roštilj, upita Tamara razmišljajući kako će sada izgledati obiteljska okupljanja.

Sve osim kobasica je OK. Ćevape i pljeskavice sami napravite od nemasnog mesa. Pripremite različite salate, krumpir ispecite u kori… Kuhani špinat odlično ide uz roštilj. Znam to iz svoga iskustva, odgovorim uvjerivši Tamaru da zdrava prehrana ne znači odricanje od kvalitetne hrane i druženja.

A deserti?, uglas se zabrinu moje dame.

Voće je dovoljno slatko. Neće vam trebati slatkiši. Dvije suhe šljive nakon ručka bolje su od 2 reda čokolade. A možete napraviti i pečene jabuke s grožđicama, nekako ih utješim.

Na koncu konca, stvar je samo što nam je prioritet i koliko smo spremni potruditi se za zdravlje. Sebe i svoju obitelj.

I naravno, napomenula sam Nini da svakako mora raditi tjelesni. Srećom ima divnu profesoricu koja joj je napravila poseban program vježbanja. Pomoglo nam je to do neba. Još smo se dogovorili da će svaki dan pješačiti barem sat vremena pa sada tramvaj koristi samo kada je to neophodno.

Malo po malo, Nina je počela mršavjeti.

Lice ti se izdužilo, primijetila je već nakon nekoliko tjedana jedna susjeda što joj je bio ogroman poticaj.

Liječnica je prezadovoljna rezultatom, javi mi nedavno Tamara.

A i Nina. Osim što je mršavija i puna samopouzdanja, sada joj još džeparac i pretekne. Više ne troši na topli i kavu. Sve što jede je na trošak roditelja. :)

Isprobajte i vi

Imate li i vi djecu koja muku muče s viškom kilograma, nadam se da sam vam pomogla u donošenju odluke. Presijecite i recite Dosta. Jednom za uvijek. Budite im podrška.

Restartati se mora cijela obitelji i krenuti zdravo. Jednom za uvijek. Nema mjesta koketiranju s lošom hranom tipa samo ću malo. Pitanje je samo što želimo. Sačuvati zdravlje lakše je nego liječiti bolest, kaže izreka. Nema se tu što više dodati.

Evo što Nina jede:

obrok na tašte:

  • šalica čaja ili čaša voda i komad bilo kojeg voća (ili mala zdjelica sitnog voća)

doručak (na putu do prakse):

  • sendvič sa sirom ili prešanom šunkom ili pita od tankih kora sa sirom ili slani kolač od kukuruznog brašna sa svježim sirom …

užina oko 12 h:

  • voće

užina oko 14 h:

  • mali sendvič i povrće koje ne traži preljev (npr. krastavac ili paprika ili rajčica)

ručak/večera (oko 17 h): kompletan kuhani obrok:

  • juha, meso u umaku, krumpir ili tjestenina ili riža ili proso … i salata
  • pečeno meso ili riba i kuhano povrće (špinat, kelj, cvjetača, mrkva, grašak, raštika, blitva …)
  • juha, pečena pileća prsa, sataraš, krumpir i salata
  • varivo od mesa i povrća, salata

oko 20 h:

  • voće (npr. banana) ili mlijeko ili jogurt

Kada nema praksu, nastava završava oko 13 ili 14 h pa sendvič u to doba nije potreban. Ručak je ranije, a za večeru oko 19:30 Tamara pripremi kuhano povrće s jajem, sirom ili šunkom, zdrave tople sendviče (kruh i sir) i salatu, palačinke sa sirom...

Da ne budu uvijek sendviči, za vikend se ujutro jede palenta s jogurtom i svježim sirom, peku se jaja, kuhaju ječmene pahuljice na mlijeku…

Srednjoškolci nemaju tjelesni!?

Nina ima sreću jer u školi ima tjelesni. No, nisu svi rođeni pod sretnom zvijezdom. Učenici koji se školuju za zanimanje medicinska sestra/tehničar opće zdravstvene njege imaju tjelesni samo prva dva razreda. Treći, četvrti i peti razred - ništa! Dakle, brige o redovitoj tjelovježbi, kao jednoj od glavnih okosnica zdravlja, nema u samoj medicinskoj školi. Ja to drugačije ne mogu protumačiti. Možda se varam. Davno sam otišla na kvasinu.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Teme
Linker
14. kolovoz 2022 06:29