Ukusna i zdrava jela možete pripremiti vještim miješanjem i korištenjem samoniklih biljaka.
 Foto: iStock
Lastovska kuhinja

Divlji luk i smilje

Pet sati vožnje autom, čekanje u trajektnoj luci, pet sati vožnje trajektom, još pola sata vožnje autom do odredišta. “Je li ovo odmor ili robija?”, upitah se nekih sto puta. No neponovljiv pogled na pučinu, tišina i spokoj vratili su me među žive. A jedinstven miris zraka u kojem se miješaju skladne note eteričnih ulja samoniklih biljaka, ne da se ničim opisati.

Na Lastovo svakako treba doći. I istinski uživati.

A tek hrana! Po odabiru osnovnih namirnica se ne bi reklo da moja kuhinja iti malo zaostaje za kuhinjom naše domaćice, tete Mare. Ali… Čim sam kušala ta naoko jednostavna jela kapitulirala sam. Imaju upravo ono nešto što ih čini savršenima. Bez daljnjega, to su ljubav, godine iskustva i… Samonikle biljke koje se znalački koriste, bilo kao glavne namirnice bilo kao začini.

Divlji luk

Odmah prvi dan me osvojio divlji luk. Može se koristiti u pripremi umaka i preljeva. Moja ga je domaćica dodala zeju (različitim samoniklim biljkama koje se kuhaju lešo kao zeleno lisnato povrće). Međutim, znatno je intenzivnijeg mirisa i okusa od češnjaka pa se stavlja u jela u maloj količini.

Evo jela koje se može pripremiti i na kontinentu. Umjesto samoniklih zeljastih biljaka, može se koristiti blitva, a divlji se luk može naći na nezagađenim seoskim livadama.

Blitva s divljim lukom

Sastojci:

  • 1 kg blitve
  • 1 mala glavica divljeg luka
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema:

Blitvu i divlji luk operite i očistite. Blitvu izrežite tanko uzdužno, a divlji luk na sitno. Stavite vodu da zakuha. Dodajte sol i stavite kuhati blitvu. Promiješajte i kuhajte nekoliko minuta. Pred kraj dodajte divlji luk. Promiješajte i kuhajte još samo pola minute. Potom ocijedite, te začinite maslinovim uljem i paprom. Poslužite toplo uz pečenu ribu, kuhana jaja ili komad tvrdog sira.

Da je divlji luk korisno uključiti u prehranu potvrđuje i znanost.

Jestivi su u proljeće njegovi mladi listovi koji se, sitno izrezani, mogu dodati salatama i varivima. Ljeti se i u jesen jede lukovica. Pokazalo se, naime kako divlji luk pomaže snižavanje krvnog tlaka i zaštitno djeluje protiv pojave ateroskleroze. Ovo nesumnjivo ima pozitivan učinak na zdravlje krvožilnog sustava.

Foto: iStock
U narodu se divlji luk koristi za jačanje zdravlja želuca i crijeva, te u liječenju jetre. Također pomaže zdravlje zglobova, rad bubrega, smanjuje nadutost i poboljšava apetit. Preporučuje se stoga starijim boležljivim osobama.

Smilje

Jedan od simbola naših otoka i priobalja je i smilje. Berba smilja je zadnjih godina višestruko porasla zbog dobre cijene koju postiže na tržištu. Eterično se ulje smilja koristi u proizvodnji parfema, kao i krema za njegu kože jer djeluje zaštitno i umirujuće.

Ova biljka ima široku uporabu u narodnoj medicini. Primjenjuje se za izmokravanje, protiv kašlja, probavnih tegoba i dr. Zahvaljuje se to prisutnosti antioksidanasa koji djeluju protiv upala, bakterija, gljivica. Učinkovit je i protiv virusa, pa se proizvodi sa smiljem koriste u liječenju herpesa na usnama.

Čaj protiv kašlja

Jednu čajnu žličicu cvjetova smilja prelijte s 2 dl kipuće vode. Ostavite 10 minuta da odstoji i potom procijedite. Pijte 2 – 3 puta dnevno.

Macerat od smilja

Svježe ubranim cvjetovima smilja napunite staklenu teglicu. Prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i zatvorite. Držite na toplom mjestu, ali u hladu 40 do 50 dana. Procijedite u staklenu bocu, zatvorite i držite na hladnom. Koristite za opuštajuću masažu.

Foto: iStock
Cvjetove je smilja najbolje brati rano ujutro. Domaćice ih koriste za pripremu macerata ili suše za čaj.

Smilje i sportske ozljede

Eterično ulje smilja pomaže oporavak mišića nakon udaraca. Dovoljno je ulju za masažu dodati 1 do 2 kapi eteričnog ulja smilja i umasirati u kožu.

Linker
17. travanj 2024 16:04