Postoje opcije zdravih ugljikohidrata koje morate imati u svakodnevnoj prehrani, pa čak i kada pokušavate skinuti višak kilograma.
 FOTOGRAFIJE: YURI_ARCURS GETTY IMAGES
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
Izvor energije

Želite smršaviti? Ove zdrave ugljikohidrate možete (i morate) uključiti u svoju prehranu

24. srpanj 2021.
Ugljikohidrati u umjerenim količinama dobri su za tijelo, ono zapravo treba ugljikohidrate za obavljanje bilo koje tjelesne aktivnosti

Ugljikohidrati su prva stvar koju eliminiramo iz prehrane kada započnemo mršavljenje. A tu su i dijete poput keto, koje propagiraju namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata, jer to brže potiče gubitak na težini. No, ugljikohidrati u umjerenim količinama dobri su za tijelo, naše tijelo zapravo treba ugljikohidrate za obavljanje bilo koje tjelesne aktivnosti. Dobro uravnotežena prehrana s umjerenom količinom zdravih ugljikohidrata važna je za održavanje tjelesne težine i zadovoljavanje prehrambenih potreba. Postoje opcije zdravih ugljikohidrata koje morate imati u svakodnevnoj prehrani, pa čak i kada pokušavate skinuti višak kilograma.

Zašto nam trebaju

Ugljikohidrati su primarni izvor energije za tijelo. Oni pomažu u zdravom funkcioniranju mozga, mišića, bubrega i održavanju cjelokupnog zdravlja. Kada lišite svoje tijelo ugljikohidrata, nije rijetkost da se pojave glavobolje, umor i slabost. Mnoge namirnice svrstavamo u skupinu ugljikohidrata, a neke među njima je uvijek poželjno jesti u umjerenim količinama.

Batat

Poznati i kao slatki krumpir izvrstan je izvor ugljikohidrata, vlakana, minerala i vitamina. Ima visok sadržaj antioksidansa koji štite organizam od kroničnih bolesti. Osim što daje energiju, također potiče dobro zdravlje, bolje funkcioniranje mozga i imunološki sustav. Prevenira upale i štiti od dijabetesa.

Mahunarke

Bogate su složenim ugljikohidratima, proteinima i vlaknima pa dugo osiguravaju osjećaj sitosti. Mahunarke u svakodnevnoj prehrani pomažu regulirati razinu šećera u krvi, kontrolirati krvni tlak i potaknuti zdravlje srca. Antioksidansi u mahunarkama sprječavaju oštećenje stanica u tijelu i pomažu protiv starenja.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su izvrsni za izgradnju mišića i osiguranje energije. Dobiveni od mlijeka bogati su zdravim ugljikohidratima. Također sadrže laktozu, koja je prirodni šećer prisutan u mliječnim proizvodima. No neki su ljudi osjetljivi na laktozu i kazein, ali većina može bez poteškoća konzumirati jogurt i kefir. Bogati su i proteinima, kalcijem, vitaminima B i kalijem, a osiguravaju dobre bakterije koje potiču imunosni sustav i štite nas od upala i alergija.

Voće

Neko je voće bogatije ugljikohidratima, a među njima su lubenice, jagoda i dinje. Također sadrže prirodni šećer te bogatstvo esencijalnih minerala i vitamina koje zahtijeva naše tijelo. Voće je najzdravija opcija ugljikohidrata koju se treba uključiti u svakodnevnu prehranu, bez obzira na činjenicu da pokušavate izgubiti na težini... Pri tome će voće i pomoći jer smanjuje žudnju za slatkim.

Cjelovite žitarice

Ječam, smeđa riža, proso i heljda izvor su složenih ugljikohidrata, a dobro uravnotežena prehrana mora uključivati cjelovite žitarice, jer nas duže drže sitima i pomažu nam u postizanju zdrave tjelesne težine.

Teme
Linker
01. listopad 2022 14:12