FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
neodoljivi

Zdravi browniesi nisu mit, imamo odličan recept

Zanimljiva i superukusna verzija popularnog čokoladnog kolača nije prepuna šećera i maslaca


Ovo je kolač koji je zdrav i poželjan za svakoga, i za dijabetičare i za osobe s intolerancijom na gluten ili laktozu, i za vegane i za one koji žele smršavjeti, ali se ne žele lišiti blagdanskih slastica, kao i za sve one koji su se okrenuli zdravoj prehrani.

Zanimljiva i superukusna verzija popularnog čokoladnog kolača nije prepuna šećera i maslaca, ne sadrži ni mlijeko ni jaja, a niti obično brašno. Drugim riječima, mogu ga jesti svi bez ikakvog straha ili grižnje savjesti.


SASTOJCI:

  • 1 šalica oraha i/ili badema
  • 6 žlica kakaa u prahu
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica datulja bez koštica (koje ste prethodno namakali u vrućoj vodi desetak minuta)
  • 2-4 žlice grubo sjeckanih badema
  • listići badema za ukrašavanje

Za čokoladnu glazuru:

  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
  • 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa


PRIPREMA:

  1. U blenderu pomiješajte bademe, orahe, kakao, chia sjemenke i sol. Miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na pijesak. Ubacite datulje i nastavite miješati. Ako je smjesa presuha, možete dodati još nekoliko datulja, a ako je preljepljiva, dodajte još oraha ili badema.
  2. Gotovo tijesto, koje ne smije biti ljepljivo, stavite na papir za pečenje i oblikujte kvadrat debljine oko 2,5 centimetra. Utisnite u tijesto 2 do 4 žlice krupno nasjeckanih badema i ostavite da odstoji.
  3. Za glazuru pomiješajte kakao u prahu, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup tako da dobijete glatku i sjajnu smjesu. Glazuru stavite u hladnjak te je povremeno promiješajte kako bi izgledala kao gusta čokolada.
  4. Glazuru premažite po kvadratu od tijesta i ukrasite listićima badema, a zatim kolač izrežite na 16 do 25 kocaka (ovisno o tome koju veličinu kocaka želite). Možete ih čuvati do mjesec dana u hladnjaku.
Linker
18. travanj 2024 23:35