Ovo je kolač koji je zdrav i poželjan za svakoga, i za dijabetičare i za osobe s intolerancijom na gluten ili laktozu, i za vegane i za one koji žele smršavjeti, ali se ne žele lišiti blagdanskih slastica, kao i za sve one koji su se okrenuli zdravoj prehrani.
Zanimljiva i superukusna verzija popularnog čokoladnog kolača nije prepuna šećera i maslaca, ne sadrži ni mlijeko ni jaja, a niti obično brašno. Drugim riječima, mogu ga jesti svi bez ikakvog straha ili grižnje savjesti.
SASTOJCI:
- 1 šalica oraha i/ili badema
- 6 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žličica soli
- 1 šalica datulja bez koštica (koje ste prethodno namakali u vrućoj vodi desetak minuta)
- 2-4 žlice grubo sjeckanih badema
- listići badema za ukrašavanje
Za čokoladnu glazuru:
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa
PRIPREMA:
- U blenderu pomiješajte bademe, orahe, kakao, chia sjemenke i sol. Miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na pijesak. Ubacite datulje i nastavite miješati. Ako je smjesa presuha, možete dodati još nekoliko datulja, a ako je preljepljiva, dodajte još oraha ili badema.
- Gotovo tijesto, koje ne smije biti ljepljivo, stavite na papir za pečenje i oblikujte kvadrat debljine oko 2,5 centimetra. Utisnite u tijesto 2 do 4 žlice krupno nasjeckanih badema i ostavite da odstoji.
- Za glazuru pomiješajte kakao u prahu, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup tako da dobijete glatku i sjajnu smjesu. Glazuru stavite u hladnjak te je povremeno promiješajte kako bi izgledala kao gusta čokolada.
- Glazuru premažite po kvadratu od tijesta i ukrasite listićima badema, a zatim kolač izrežite na 16 do 25 kocaka (ovisno o tome koju veličinu kocaka želite). Možete ih čuvati do mjesec dana u hladnjaku.