Dobra forma

Zdrave navike koje će vam poboljšati život

Mislite da je zdrava prehrana skupa ili, pak, nemate vremena smišljati zdrave obroke pa idete na najbrža rješenja? Zdravlje je mnogo dostupnije nego što mislite, tvrde hrvatski stručnjaci za zdrav život. Uz malo truda i vremena, možete spriječiti puno bolesti i živjeti kvalitetnije.

Sigurno ste barem jednom rekli da vam organizam slabi jer živite neurednim ritmom. I bili ste u pravu jer živimo dinamičnije nego ikad: brzo komuniciramo, hranimo se brzo, jurimo za poslovnim i privatnim obavezama. U svemu tome, briga o zdravlju pada u drugi plan. No, upravo vas zdravije navike mogu spasiti od brojnih zdravstvenih poremećaja koji su posljedica (pre)brzog ritma života.

Mislite da je zdrava prehrana skupa ili, pak, nemate vremena smišljati zdrave obroke pa idete na najbrža rješenja?

To je mit

U nastavku razbijamo i taj mit i donosimo savjete nutricionista i mlade fitness trenerice koji će vas natjerati na zdravije navike i riješiti vas brojnih neugodnih zdravstvenih problema s kojima se u budućnosti možete susresti.

Foto: Promo
Nenad Bratković, magistar nutricionizma i osnivač nutricionističkog savjetovališta NutriKlinika.

Prehrana s uravnoteženim udjelom ugljikohidrata

"Ugljikohidrati nisu "baba-roga", kakvom se danas nastoje prikazati, no unosite ih u svoj organizam iz povrća, voća, mahunarki te integralnih žitarica. Ne natrpavajte se krumpirom, tjesteninom i pekarskim proizvodima", ističe nutricionist Nenad Bratković.

Prehrana s adekvatnim unosom masti

Masti su iznimno važne u našoj prehrani, no ne pretjerujte ni s jajima, ni s kokosovim uljem koji su sada u trendu.

Mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja, avokada, bučinog ulja i orašastih plodova apsolutni su must-have u prehrani. Ne zaboravite ni omega-3 masne kiseline iz plave ribe, lososa, chia sjemenki, lana i oraha.

Što više vlakana

Ako jedete kupusnjače (brokulu, kupus, cvjetaču), mahunarke (grah, leća, slanutak), koristite lan u prehrani, birate punozrnati kruh ili naprosto ne gulite jabuke i kruške te volite jesti bobičasto voće - na pravom ste putu da ostvarite ovu preporuku.

Doručak je naročito pogodan za namicanje barem polovice ove preporuke o unosu vlakana.

Jedite cjelovito

Ne koristite bijelo brašno, već ono od cjelovitog zrna. Koristite integralnu rižu i ječam, a ne poliranu rižu. Kada god možete, ne gulite povrće ili voće.

Foto: Instagram/erikakraljevic
Erika Kraljević, fitness trenerica u grupi Treniraj.me savjetuje kako uštedjeti vrijeme i od čega nikako ne smijete odustati.

Budite praktični i uštedite vrijeme

Ako imate dinamičan raspored ili vam se ne da svakodnevno jesti znatnu količinu voća i povrća, ovo su vam odlični pratitelji u danu. Ako ste pobornik sokova, izaberite najprije dobar sokovnik. Možete se odlučiti za Philips Avance Collection centrifugalni sokovnik koji je brz i snažan te može iscijediti velike količine soka u jednome potezu. Odličan je za tvrđe voće ili korijenje iz kojih dobivate bistar i osvježavajući sok čija je količina dovoljna za cijelu obitelj.

S druge strane, tu je, primjerice, Philips Avance Collection sokovnik s hladnom prešom. Metoda sporog prešanja soka održava sve hranjive nutritijente i maksimalno iskorištava sok iz pulpe. Ovakav je sokovnik idealan ako, uz standardno voće i povrće, želite iskoristiti i lisnato zeleno povrće čiji će najbolji sastojci završiti u vašoj čaši. U ovaj sokovnik možete ubaciti i određene vrste orašastih plodova, poput badema za pripremu bademovog mlijeka. Uz ovakav sokovnik dobivate gusti sok fine teksture koji se ne raslojava i ne oksidira tako brzo.

Uz Phillips Avance Collection blender i sokovnik možete uštedjeti puno vremena.

Ako, pak, volite gušće varijante, poput smoothieja ili hladnih juha, blender je uvijek dobra opcija. Philips Avance Collection blender dolazi uz inovativnu ProBlend tehonologiju za miksanje voća, rezanje povrća i drobljenje leda na najefikasniji način.

Trenirajte!

Imate tijelo koje morate koristiti. Stvoreni ste da koristite svoje mišiće, a vi sjedite u uredu cijeli dan, dok je jedina aktivnost koju radite tipkanje pred računalom i podizanje telefona. Naravno, važni su i posao i plaća koju dobivate, no sat vremena bilo kakve kakve aktivnosti, tri puta tjedno nakon radnog vremena, je minimum kojeg možete uložiti, a pritom puno profitirati. Treniranjem se možete riješiti nekih zdravstvenih problema, poboljšati spavanje, ubrzati metabolizam, poboljšati cirkulaciju i podignuti kvalitetu vašeg življenja na novu razinu.

Naposljetku, nitko nikada nije rekao da se loše osjeća nakon treninga.

Linker
18. travanj 2024 10:17