ZDRAVA I NEZDRAVA HRANA

Popis namirnica koje je najbolje jesti u velikim količinama, a koje treba izbjegavati

Zdrava i nezdrava hrana

Što je dobro za lovca, nije i za sakupljača...

Postoje namirnice koje su dobre za svaki genotip poput jaja i maslinova ulja. No, druge se ključne namirnice razlikuju kod šest genotipova. Evo koje je najbolje jesti u velikim količinama, a koje treba izbjegavati.

Lovac

Meso: Crveno meso vitalno je za lovca, koji ne mora brinuti o masnoćam poput drugih Riba i morski plodovi: Lovci bi trebali redovito uživati u ribi bogatoj omega-3 i omega-6 masnoćama, da podignu sposobnost reakcije na stres. Posebno se preporučuju losos i srdele Mliječni proizvodi: Većina sireva ili bolje rečeno svi, nisu dobri za lovce. Kada baš požele jesti sir, preporučuju se oni tvrdi poput parmezana i pekorina Masnoće: Najbolje su jednostruko nezasićene masnoće, poput maslinova i sezamova ulja Voće/povrće: Brusnice, grejp, cikorija i repa odličan su izbor, kao i alge Ugljikohidrati: Kako su vrlo često osjetljivi na gluten, lovci bi trebali paziti na unos pšenice, mekinja i bijelog brašna. Preporučuju im se riža i kvinoja Začini: Najprikladniji su oni koji podupiru obrambeni sustav ublažavajući stres, poput cimeta, karija i kurkume Napici: Lovci bi trebali izbjegavati kavu

Skupljač

Meso: Od crvenog mesa preporučuje im se janjetina, kozje meso, te puretina, dok piletinu (i pileću jetru) treba izbjegavati Riba i morski plodovi: Trilje, list, haringa i sardine najbolji su izbor za skupljače Mliječni proizvodi: Svježi kravlji sir i ricotta najbolje im gode, trebaju izbjegavati fetu i mozzarellu Masnoće: Pravilan izbor ulja važan je za pravilan rad slabog metabolizma skupljača. Maslinovo i orahovo ulje najbolji su izvor masnoća Voće/povrće: Egzotično voće poput guave i papaje odlično je za skupljače. Trebaju izbjegavati krastavce i kelj Ugljikohidrati: Skupljači bi trebali u prehranu uključiti više namirnica niskog glikemijskog indeksa poput prosa, kvinoje, rižinih mekinja i basmati riže Začini: Za skupljače su dobri začini koji stvaraju toplinu poput cimeta, peršina i kurkume, da ubrzaju metabolizam 1Napici: Kavu mogu piti, ali umjereno. Odlično im odgovara čaj od ginsenga

Učitelj

Meso: Od crvenog mesa preporučuje se kozje i ovčje, od peradi puretina dok drugu perad i pernatu divljač treba jesti u vrlo malim količinama Riba i morski plodovi: Bakalar, cipal, klenj, grgeč i štuka dobar su izbor, a dobro je izbjegavati školjke (dagnje, Jakobove kapice), hobotnice i rakove Mliječni proizvodi: Gauda, gorgonzola, jogurt, mlaćenica su dobri, a trebaju izbjegavati fetu, sir za tost... Masnoće: Maslinovo i laneno ulje posebno se preporučuju učiteljima, a trebali bi izbjegavati maslac, palmino, sojino, suncokretovo i sezamovo ulje Voće/povrće: Blitva, cikla i prokulice, te luk preproučuju se ovom genotipu, dok bi trebali izbjegavati papirike, rajčice, šparoge, bukovače... Od voća se naročito preporučuju brusnica, limun, nektarine i ribiz, breskve, kruške i lubenice trebalo bi izbjegavati Ugljikohidrati: Učiteljima najbolje odgovaraju začini poput bosiljka, češnjaka, origana i ružmarina, a estragon, anis i kumin bilo bi dobro izbjeći Začini: Veliko ‘da’ origanu. Napici: Njihov je dobar izbor sok ananasa i zeleni čaj, dok bi trebali izbjegavati žestoka pića

Istraživač

Meso: Istraživačima odgovara crveno meso, ali i perad, posebice "egzotičnija" poput nojaRiba i morski plodovi: Grdobina, šaran i list dobri su za istraživača, dok bi pastrve i losose trebali izbaciti s jelovnika Mliječni proizvodi: Preporučuje im se izbjegavati sireve s plijesni no mogu uživati u mozareli i ricotta sirevima Masnoće: Shea ulje (shea maslac) im odgovara,a sojino bi trebali izbjegavati Voće/povrće: Blitva, luk i kelj odlični su za istraživače, kao i brusnica, dunja i guava. Naranče, banane i nektarine trebali bi izbjegavati Ugljikohidrati: Najviše im odgovaraju proso i basmati riža Začini: Začini i začinsko bilje s "pročišćavajućim" učinkom, poput češnjaka i timijana 1 Napici: Čaj od šipka idealan je napitak. Kavu treba izbjegavati

Nomad

Meso: Nomadi mogu jesti crveno meso i ne moraju previše brinuti o količni masnoće. Dozvoljena im je i teleća jetra, ali i puretina Riba i morski plodovi: Bijela riba najbolje odgovara nomadima, jer sadrži bjelančevine koje pomažu održati probavni sustav zdravim Mliječni proizvodi: Meki sirevi poput briea i camemberta dobri su za njih Masnoće: Imaju koristi od lanenoga ulja. Voće/povrće: Kupus, mrkva i cvjetača su super hrana za nomada, kao i borovnice i nektarine Ugljikohidrati: Nomadi moraju paziti na unos glutena i lecitina, te izbjeći raž i raženo brašno Začini: Papar, anis, gorušica i piment nisu začini za nomada, dok su bosiljak, majčina dušica i peršin dobar izbor Napici:Kavu nomadi smiju piti vrlo umjereno, do su im pivo i crno vino dozvoljeni

Ratnik

Meso: Ratnici bi, u biti, trebali biti vegetarijanci, jer im se ne preporučuje nijedna vrsta mesaRiba i morski plodovi: Zbog gustoće i viskoznosti krvi ratnicima najbolje odgovara masna morska riba. Mogu uživati u gofu, bakalaru, lososu, ali i inćunima Mliječni proizvodi: Svježi sir i različite meke sireve dobro podnose. No, trebali bi izbjegavati fetu i ricottu Masnoće:Problematičan metabolizam znači da ratnici moraju pažljivo birati masnoće u prehrani. Ulje pšeničnih klica relativno je dobar izbor Voće/povrće: Lisnato zeleno povrće, ali i cvjetača, luk, špinat i prokulice odličan su izbor za ratnike. Ne odgovaraju im kupus, rajčica i patlidžani Ugljikohidrati: Hrana niskog glikemijskog indeksa, poput smeđe riže, ječma i raži dobra je kao izvor ugljikohidrata za ratnike Začini: Češnjak, cimet i origano poboljšat će metabolizam kod ovog genotipa Napici: Ratnici mogu imati koristi od kave i crnog čaja

Zdrava i nezdrava hrana

Linker
26. travanj 2024 16:15