ZDRAVA HRANA I PREHRANA

Kupci u velikim supermarketima u slijedećem će desetljeću voće i povrće moći ubrati ravno s biljke koja raste na polici, stoji u izvješću o budućnosti maloprodaje

Zdrava hrana i prehrana

Kupci u velikim supermarketima u slijedećem će desetljeću voće i povrće moći ubrati ravno s biljke koja raste na polici, stoji u izvješću o budućnosti maloprodaje.

Umjesto kupnje unaprijed priređenih ili konzerviranih namirnica, ljudi će voće i povrće moći sami odabrati i ubrati, objašnjenje je novog koncepta kupovine namirnica koji se više ne ravna po sloganu upotrijebiti do.

Ideja zdrave kupnje koju je predstavio Futurelab, kompanija koja pomaže u predviđanju budućih trendova, u svojem je izvješću o planovima za razvoj podržao i Sainsbury, veliki britanski lanac supermarketa.

- To bi u potpunosti promijenilo prodaju proizvoda. Nestali bi datumi upotrjebljivosti, a kupci bi mogli uzimati najsvježije moguće voće i povrće - objasnila je Lucy MacLennan, tehnička direktorica Sainsburyja.

Trenutno, biljnim plodovima treba između tri i četiri dana da s polja, voćnjaka ili plantaže pristignu na police dućana. Međutim, prema novom futurističkom planu biljke bi se uzgajale na licu mjesta, u hidroponičnim posudama.

Te bi su posude dizajnirane tako da biljci omogućuju razvoj bez korištenja zemljane podloge. Umjesto toga, biljka raste u posebnoj hranjivoj otopini čime se višestruko smanjuje potreba za pesticidima.

Biljku u hidroponičnoj posudi poljoprivrednik bi mogao s farme prenijeti u supermarket dok ona još uvijek raste.

No, do odlaska u berbu u obližnji dućan morat ćemo još malo pričekati, napominje MacLennan koja uvođenje nove tehnologije predviđa tek za desetak godina.

- Smanjili bi se troškovi pakiranja kao i stvaranje otpada. Također, berba u dućanu štiti okoliš, a i gospodarski je isplativije od uobičajene kupnje, što su dva vrlo snažna razloga da ozbiljno razmislimo u tome - zaključila je MacLennan.

Proizvodi koji bi se tako našli na policama su paprika, jagode, maline, grah, grašak, rajčica te gljive.

Zdrava hrana i prehrana

Linker
23. travanj 2024 03:25