Pronađena je velika nakupina neprobavljivih vlakana iz kakija, koji je žena, inače veganka koja posljednjih šest godina isključivo jede sirovu hranu, pojela u većoj količini
 FOTOGRAFIJE: DEMKAT GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
KB Sveti Duh

Zbog prevelikog unosa jednog egzotičnog voća 42-godišnja Zagrepčanka završila na hitnoj s nizom komplikacija

Nije bilo neobično kada su 42-godišnjoj Zagrepčanki postavili dijagnozu akutne upale gušterače. Počelo je liječenje, bol se smanjila, nalazi se popravili, no treći dan ponovno se pojavila grčevita bol u gornjem dijelu trbuha za koju se ispostavilo da je krivac - voće kaki ili japanska jabuka

Kad je 42-godišnja žena došla na hitnu pomoć zagrebačkog KB-a Sveti Duh s bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te tupom boli u gornjem dijeli trbuha koja se širila ispod desnog rebrenog luka i u leđa, a bez temperature, neke traume trbuha, bez povijesti uzimanja lijekova, alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava, ni liječnicima ni njoj nije bilo neobično kada su joj postavili dijagnozu akutne upale gušterače. Imala je, naime, dva od tri kriterija za postavljanje te dijagnoze (bol u trbuhu uz povišene koncentracije amilaza i lipaza), ultrazvuk trbuha bio je uredan, a na rendgenu trbuha vidjela se proširena vijuga tankog crijeva u srednjem dijelu trbuha koja je shvaćena kao stražarska vijuga koja se može vidjeti kod upale gušterače. Počelo je liječenje, bol se smanjila, laboratorijski nalazi su se popravili, no treći dan ponovno se pojavila grčevita bol u gornjem dijelu trbuha za koju se ispostavilo da je krivac - voće kaki ili japanska jabuka.

Neprobavljena vlakna

Naime, endoskopskim pregledom vidio se veliki fitobezoar koji je zauzeo gotovo čitav lumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija crijeva. Bezoar je zapravo nakupina neprobavljivih vlakana iz kakija, koji je žena, inače veganka koja posljednjih šest godina isključivo jede sirovu hranu, pojela u većoj količini. Za stvaranje bezoara rizična je hrana bogata vlaknima kao što su celer, bundeva, ljuske grožđa, suhe šljive i posebno kaki. Nezreli kaki sadrži tanine koji u želučanoj kiselini tvore ljepljivu masu i uzrokuju stvaranje neprobavljive kugle. Pacijentica je prilikom prijema rekla da je posljednjih dana imala slabiji apetit te da je brzo osjećala sitost. No, detaljnim ispitivanjem njezinih prehrambenih navika uvidjelo se da je konzumirala veću količinu kakija nekoliko dana prije pojave tegoba. Također, prema nekim istraživanjima, od 17 do 91 posto fitobezoara uzrokovano je upravo kakijem. Doc. dr. sc. Željka Belošić Halle, dr. med., spec. interne medicine, gastroenterologije i hepatologije u Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti KB-a Sveti Duh, pojašnjava da je bolesnica jela kaki svakodnevno.

Sirova hrana

- Teško je reći točno koliko, ali riječ je o količini između pola i jednog kilograma dnevno. Uz to je konzumirala isključivo sirovu hranu. Iz literature je poznato da kaki, posebno nezreli, sadrži tanine koji u želucu stvaraju tvar sličnu ljepilu, što može dovesti do stvaranja bezoara. Slično je opisano i kod konzumacije datulja. Bolesnica je operirana, bezoari su uklonjeni i potpuno se oporavila. Nije imala nikakvih komplikacija poslije operacije - kaže doc. dr. Belošić Halle. Naglašava da se pojava (fito)bezoara može spriječiti izbjegavanjem određenih namirnica poput kakija, datulja, suhih šljiva, celera, grožđica i sl. kod bolesnika s povećanim rizikom za njihovo stvaranje. Temeljito žvakanje hrane prije gutanja također može pomoći u njihovoj prevenciji. - Inače, bezoari su nakupine djelomično probavljenih ili neprobavljenih tvari u probavnom sustavu. Podrijetlo im je različito pa tako razlikujemo trihobezoare sastavljene od kose, fitobezoare sastavljene od voća ili povrća, farmakobezoare sastavljene od lijekova te laktobezoare kod novorođenčadi sastavljene od neprobavljenog mlijeka - kaže doc. dr. Belošić Halle. Rizična skupina za pojavu bezoara su bolesnici koji imaju usporeno želučano pražnjenje.

- Bezoar ne mora dovoditi ni do kakvih simptoma, ali može izazvati i komplikacije, a neke od tih komplikacija mogu biti životno opasne - kaže dr. Belošić Halle. Treba potražiti pomoć liječnika.

Čitajte sve u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 2. rujna

Linker
25. travanj 2024 01:54