Sto puta sam se preznojila dok ga nisam zgotovila, a ovo je jedan jako banalan kolač.
 Foto: Andrea Cukrov
Ljetno osvježenje

Zbog njega se isplati upaliti pećnicu - ricotta cheesecake s borovnicama

11. kolovoz 2018.
Priprema je brza što je također vrlo važna stavka za ljetne mjesece.

 

Uhvatila sam se tako, neki dan, praviti ovaj ricotta cheesecake. I to usred tjedna, oko pet kad je sunce upeklo na najjače u mojoj zapadno-orijentiranoj kuhinji.
Uhvatilo me taj dan neko ludilo, jeo mi se cheesecake, a imala sam i ricotte kojoj je isticao rok trajanja. Što sam drugo mogla nego upaliti pećnicu. Zbilja drugih opcija nije bilo. :)

Sto puta sam se preznojila dok ga nisam zgotovila, a ovo je jedan jako banalan kolač. Ne znam što bi tek bilo da sam pravila nešto stvarno zahtjevno. Na kraju cijele balade ga nisam ni probala jer je pao mrak i nisam ga fotkala, a čvrsto sam odlučila da hoću. Tako sam na kraju jedan jednostavan kolač pripremala dva dana, eto zbilja sve ide 2 do 3 puta teže kad je čovjek umoran i kad mu je vruće, što li sam drugo očekivala. 

S vedrije strane, sutradan, kad sam opet po onom najgorem zvizdanu stigla doma, imala sam savršeno ohlađeni ljetni desert. Izgleda da nije sve tako crno čak i kad je ovako vruće, ali ipak pripremite se na cijeli niz kukanja o vrućini u budućnosti. Jače je to od mene, a i rekla sam da mi se mozak rastapa. 

 

Jednostavno

Što se ove torte od sira tiče nemam vam puno toga prijaviti. Radi se o jako jednostavnom receptu za koji vam treba samo nekoliko sastojaka. Priprema je brza što je također vrlo važna stavka za ljetne mjesece. Kako bi ovaj ricotta cheesecake bio potpuno sezonski malo sam ga podigla svježim borovnicama. One su mi stigle od divnih ljudi iz Međimurja, s OPG-a Lisjak.

Vjerujem da već jako dobro znate o kome vam pričam, mladoj, simpatičnoj obitelji koja uzgaja najukusnije ekološke borovnice. Osim borovnica proizvode i jako ukusne pekmeze od borovnica i drugog voća.

Upravo taj pekmez sam koristila i na ovom cheesecakeu u kombinaciji sa svježim voćem. Torta je za čas planula!
Izgleda moj apetiti nema problem s vrućinom jer radi kao i u svako drugo doba godine

  • 500 g ricotta sira
  • korica jednog limuna
  • sok ½ limuna
  • sok ½ naranče
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 jaja

Priprema:

  1. U zdjeli izmiješajte ricottu, koricu limuna te sok limuna i naranče.
  2. U drugoj posudi izmiješajte brašno, šećer i vanilin šećer.
  3. Dodajte mješavinu brašna ricotti pa sve nježno spojite miješajući električnim mikserom na najmanjoj brzini.
  4. Na kraju miješajte jedno po jedno jade.
  5. Prebacite smjesu u mali kalup za torte (promjera 20 cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160°C oko 50 minuta ili dok torta ne poprimi zlatnu boju, a sredina na dodir postane čvrsta.
  7. Pečenu tortu ostavite hladiti u ugašenoj pećnici sa odškrinutim vratima dok se ne spusti sobnu temperaturu.
  8. Izvadite je oprezno iz kalupa, premažite je pekmezom od borovnica i potom je potpuno ohladite.
  9. Prije posluživanja je ukrasite svježim borovnicama.

Teme
Linker
17. prosinac 2020 20:30