FOTOGRAFIJE: GORKEM YORULMAZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
ZNANSTVENICI OTKRILI

Zašto vegani imaju veći rizik za prijelome kostiju

Vegani možda unose dovoljno biljnih proteina, ali omjer aminokiselina u njima nije tako pogodan za resorpciju kao omjer aminokiselina u životinjskim proteinima

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su da vegani imaju 43 posto veći rizik za prijelome kostiju bilo gdje u tijelu, kao i povećan rizik za prijelome u specifičnim područjima, primjerice u kuku. Djelomično se takav rezultat može objasniti smanjenim unosom proteina i kalcija kod vegana, no čak i kad se ti faktori uzmu u obzir, rizik za prijelome je kod njih i dalje ostao viši.

- To može biti povezano s bioiskoristivošću tih ključnih nutrijenata za kosti. Na primjer, vegani možda i unose dovoljno kalcija, no mnogi biljni izvori kalcija, poput špinata, nisu tako biološki iskoristivi kao mlijeko i mliječni proizvodi. Drugi primjer je kvaliteta proteina: vegani možda unose dovoljno biljnih proteina, ali omjer aminokiselina u njima nije tako pogodan za resorpciju kao omjer aminokiselina u životinjskim proteinima - rekli su znanstvenici.

Linker
24. travanj 2024 05:55