Samo jedan pogrešan korak je dovoljan da zdravi smoothie postane nezdrav obrok pun masnoća, šećera i kalorija.
 Foto: iStock
Zar stvarno

Zašto nutricionisti ne žele jesti ove 'zdrave' namirnice?!

Iako ih većina konzumira, jer su uvjereni da je to najzdraviji izbor za njih, pojedine namirnice ipak ne spadaju u tu 'zdravu' kategoriju.

Svi znamo kako gazirana pića i masna hrana nisu najzdraviji izbor. No, također ima brojnih naizgled zdravih namirnica koje također ne bismo sjeli jesti u velikima količinama.

Brojni nutricionisti sastavili su popis namirnica, koje, na naše, a vjerujemo i na vaše iznenađenje oni ipak ne bi jeli.

1. Smoothie

Foto: iStock

Većina smoothieja koji se nalaze u trgovinama sadrže velike porcije voća, prerađenih proteinskih prašaka i zaslađivača poput meda i agave, koji su, iako prirodni, sadrže veliku količini fruktoze.

Zdravije je jesti voće i piti sokove od povrća.

2. Açaí zdjela

Foto: iStock

Acai je bobica tamnoljubičaste boje, a dolazi iz Brazila gdje se konzumira svakodnevno i u svim oblicima. Acai zdjela je u principu vrlo slična smoothieju, ali puno gušća, poput pudinga, jede se sa žlicom, a poslužuje se u zdjeli posuto raznim sastojcima po želji.

Nutricionisti kažu da su uglavnom prepune kalorija, masnoća i ugljikohidrata. Zovu ih 'šećernim bombama'.

3. Nemasni jogurt ili jogurt s niskim udjelom masnoće

Foto: iStock

Ovakvi proizvodi nerijetko imaju mnogo aditiva kao što su šećer ili umjetni zaslađivači kako bi nadoknadili nedostatak okusa. Prije svega, potrebno je pročitati i provjeriti etikete na takvim proizvodima, i odlučiti se za one na kojima nije naveden šećer u sastojcima.

4. Proteinske pločice

Foto: iStock

Najčešće sadrže isto toliko šećera kao da ste pojeli čokoladu. Pronađite vrstu koja sadrži samo sjemenke i orašaste plodove, i ne posežite za svakom na kojoj piše da je zdrava.

Linker
24. travanj 2024 09:07